Φωτογραφίες από το Σύμπαν: To James Webb αποκαλύπτει τους «Πυλώνες της Δημιουργίας»
Τι «είδε» το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο και ποιες πόρτες ανοίγουν στη γνώση της ανθρωπότητας για το Σύμπαν
Όταν το τηλεσκόπιο James Webb τοποθετήθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, οι συντελεστές της επιχείρησης μίλησαν για μία ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα, για το άνοιγμα μίας πόρτας που θα μας αποκαλύψει τα μυστικά του Σύμπαντος.
Λίγους μήνες μετά την ενεργοποίησή του, οι προσδοκίες όχι απλά δικαιώθηκαν, αλλά ξεπέρασαν κάθε υπολογισμό. Οι εικόνες που καταγράφει το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο, δίνουν πληροφορίες για το Σύμπαν, που σε διαφορετική περίπτωση, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε ούτε να φανταστεί.
Τα τελευταία 24ωρα, το James Webb είχε στρέψει το «μάτι» του στη «μήτρα» του Σύμπαντος, στην περιοχή της «γέννησης», ή όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, στους «Πυλώνες της Δημιουργίας».
Η εικόνα είναι εκπληκτική, όσο και τρομερή, καθώς καταγράφεται η δύναμη της φύσης, σε μία έκταση που παραπέμπει σε Τιτανομαχία.
Δείτε τη νέα φωτογραφία του James Webb από την περιοχή της Γέννησης:
Τι «είδε» το James Webb
Η ανίχνευση σκόνης από το όργανο μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας (MIRI) της Webb είναι εξαιρετικά σημαντική - η σκόνη είναι ένα σημαντικό συστατικό για το σχηματισμό άστρων. Πολλά αστέρια σχηματίζονται ενεργά σε αυτούς τους πυκνούς μπλε-γκρι πυλώνες. Όταν σχηματίζονται κόμβοι αερίου και σκόνης με επαρκή μάζα σε αυτές τις περιοχές, αρχίζουν να καταρρέουν υπό τη δική τους βαρυτική έλξη, θερμαίνονται αργά - και τελικά σχηματίζουν νέα αστέρια.
Αν και τα αστέρια φαίνονται να λείπουν, δεν είναι. Τα αστέρια συνήθως δεν εκπέμπουν πολύ μεσαίο υπέρυθρο φως. Αντίθετα, είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν στο υπεριώδες, ορατό και κοντινό υπέρυθρο φως. Σε αυτήν την προβολή MIRI, μπορούν να αναγνωριστούν δύο τύποι αστεριών. Τα αστέρια στο τέλος των παχύρρευστων, σκονισμένων πυλώνων έχουν πρόσφατα διαβρώσει το υλικό που τα περιβάλλει. Εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα επειδή η ατμόσφαιρά τους είναι ακόμα τυλιγμένη σε μανδύες σκόνης. Αντίθετα, οι μπλε υποδεικνύουν αστέρια που είναι μεγαλύτερα και έχουν αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου και της σκόνης τους.
Το μεσαίο υπέρυθρο φως περιγράφει επίσης πυκνές περιοχές αερίου και σκόνης. Η κόκκινη περιοχή προς την κορυφή, η οποία σχηματίζει ένα λεπτό σχήμα V, είναι όπου η σκόνη είναι τόσο διάχυτη όσο και πιο δροσερή. Και παρόλο που μπορεί να φαίνεται ότι η σκηνή καθαρίζει προς το κάτω αριστερό μέρος αυτής της όψης, οι πιο σκοτεινές γκρίζες περιοχές είναι εκεί που βρίσκονται οι πιο πυκνές και ψυχρές περιοχές σκόνης. Παρατηρείται ότι υπάρχουν πολύ λιγότερα αστέρια και δεν εμφανίζονται γαλαξίες φόντου.
Τα δεδομένα μεσαίας υπέρυθρης ακτινοβολίας του James Webb θα βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν ακριβώς πόση σκόνη υπάρχει σε αυτήν την περιοχή - και από τι αποτελείται. Αυτές οι λεπτομέρειες θα κάνουν τα μοντέλα των Πυλώνων της Δημιουργίας πολύ πιο ακριβή.
Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσουμε να κατανοούμε πιο ξεκάθαρα πώς σχηματίζονται και ξεσπούν αστέρια από αυτά τα σκονισμένα σύννεφα για εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή: skai.gr