Οργή στην Iταλία: Η Μελόνι «πλημμύρισε» την κυβέρνησή της με νοσταλγούς του Μουσολίνι
To κόμμα της Μελόνι ανεβαίνει κι άλλο στις δημοσκοπήσεις
Η απόφαση της Τζόρτζια Μελόνι να διορίσει στην κυβέρνησή της οπαδούς της οικογένειας του Μπενίτο Μουσολίνι έχει προκαλέσει την οργή πολιτικών της αντιπολίτευσης και αντιφασιστικών ακτιβιστών στην Ιταλία.
Μια κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές πιθανώς να υπονομεύσει τις προσπάθειες της πρωθυπουργού της Ιταλίας να εμφανιστεί ως αξιόπιστη, μετριοπαθής ηγέτιδα στη διεθνή σκηνή, την ώρα μάλιστα, που ετοιμάζεται για το αυριανό κρίσιμο ταξίδι της στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ.
Σημειώνεται πως σήμερα θα ορκιστούν οι νέοι υφυπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης, που η Μελόνι επέμεινε κατά την παρουσίασή τους τη Δευτέρα, ότι επελέγησαν «βάσει της αξίας» τους. Αρκετές, όμως, από τις επιλογές της προκάλεσαν την αντίδραση πολιτικών της αντιπολίτευσης και της αντιφασιστικής οργάνωσης ANPI, όπως ο διορισμός του Γκαλεάτσο Μπινιάμι, νέου υφυπουργού Υποδομών, που είχε ποζάρει στο παρελθόν στο φακό φορώντας περιβραχιόνιο με σβάστικα στο αριστερό του μπράτσο.
Ο Μπινιάμι δεν είναι η μοναδική αμφιλεγόμενη επιλογή της Μελόνι. Ο Κλαούντιο Ντουριγκόν της αντιμεταναστευτικής Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, είχε παραιτηθεί τον περασμένο χρόνο από το πόστο του υφυπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Ντράγκι, μετά το σάλο που προκάλεσε η πρότασή του να μετονομαστεί ένα πάρκο, που έφερε το όνομα των δικαστών κατά της μαφίας Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο και να πάρει το όνομα του αδελφού του Μουσολίνι.
H Πάολα Φρασινέτι, νέα υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Μελόνι, είχε μετάσχει προ πενταετίας σε παράνομη πορεία σε νεκροταφείο του Μιλάνου για την απόδοση τιμών σε Ιταλούς εθελοντές των SS.
Μια άλλη υφυπουργός, η Αουγκούστα Μονταρούλι, είχε συμμετάσχει σε προσκύνημα στο Πρεντάπιο, τη γενέτειρα του Μουσολίνι με μια ομάδα, η οποία κράδαινε σημαία με το μαύρο σταυρό, που χρησιμοποιούν νεοφασιστικές οργανώσεις υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής ανά την υφήλιο.
Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, που έχουν τις ρίζες τους στο μεταφασιστικό Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, έχει πάρει αποστάσεις τους τελευταίους μήνες – παραμονές των εκλογών – από τον φασισμό, καταδίκασε τους διαβόητους ρατσιστικούς, αντιεβραϊκούς νόμους που είχε θεσπίσει το 1938 ο Μουσολίνι, ενώ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στη Βουλή ότι «ουδέποτε ένιωσε συμπάθεια για τον φασισμό». Αλλά δεν πείθει τους αντιπάλους της.
«Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ουδέποτε ένιωσαν συμπάθεια για τις δικτατορίες; Σας παρακαλώ. Είναι γελοίο και επικίνδυνο», δήλωσε ο ηγέτης της ιταλικής αριστεράς, Νικόλα Φρατογιάνι.
Κι ο Λορέντσο Τομπέμπι της αντιφασιστικής οργάνωσης ANED σχολίασε στο Twitter. «Μπορεί λοιπόν ένας υφυπουργός με τη σβάστικα στο μπράτσο να ορκιστεί στο αντιφασιστικό Σύνταγμα; Πιάσαμε πάτο».
Quindi, un sottosegretario con la svastica al braccio può giurare sulla #Costituzione antifascista?
— Lorenzo Tombelli (@LTombelli) November 1, 2022
Abbiamo toccato il fondo. #Bignami #sottosegretari #GovernoMeloni https://t.co/tFPvBtNH0o
To κόμμα της Μελόνι ανεβαίνει κι άλλο στις δημοσκοπήσεις
Η σφοδρή κριτική είναι μάλλον απίθανο να βλάψει τη Μελόνι στις δημοσκοπήσεις, καθώς το κόμμα της εξασφαλίζει ποσοστό κοντά στο 30% (29,1% για την ακρίβεια- στο πιο πρόσφατο γκάλοπ της εταιρείας Swg για λογαριασμό του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La 7.
«Εντός της Ιταλίας τέτοια επεισόδια δεν έχουν και πολλή σημασία», δήλωσε ο Ντανιέλε Αλμπερτάτσι, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις για τις επιλογές της Μελόνι για το κυβερνητικό της σχήμα. «Η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων της δεξιάς θεωρούν ότι ο Μουσολίνι είναι παρελθόν κι αυτά τα θέματα δεν θα ληφθούν στα σοβαρά, υπάρχει μια συγχωρητική διάθεση. Θεωρητικά η Μελόνι έχει πάρει αποστάσεις από τον φασισμό».
Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, στο εξωτερικό οι κινήσεις αυτές υπονομεύουν το μήνυμα ότι η Μελόνι είναι μετριοπαθής. «Η Μελόνι έχει ανάγκη να χαλαρώσει η διεθνής κοινότητα αναφορικά με την Ιταλία. Αλλά αυτά τα διαρκή επεισόδια δεν είναι κατασκευασμένα και πρέπει να το λάβει υπόψη της καθώς την βλάπτουν περισσότερο στο εξωτερικό παρά εντός της Ιταλίας».