Σύμφωνα με ανεξάρτητα τουρκικά ΜΜΕ από την αρχή του 2022 μέχρι και το τέλος του Οκτώβρη δολοφονήθηκαν στην Τουρκία τους 275 γυναίκες.

Απροστάτευτες οι Τουρκάλες

Μάλιστα, 19 από αυτές που έχασαν τη ζωή τους από τα χέρια των πρώην αντρών ή συντρόφων τους είχαν κερδίσει τη μάχη του δικαστηρίου, εξασφαλίζοντας ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους. Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι οι τουρκικές αρχές αδυνατούν να προστατέψουν τις γυναίκες από τους άντρες που γίνονται θύτες σε πολυάριθμες τραγωδίες εντός της χώρας.

Οι γυναικείες οργανώσεις της Τουρκίας καταγγέλλουν την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσει ούτε καν στοιχειωδώς τις γυναίκες που βρίσκονται στο έλεος των επίδοξων δολοφόνων τους.

Κίνητρο ο γάμος και η σύναψη σχέσης

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το σύνηθες κίνητρο για μία γυναικοκτονία είναι η άρνηση μίας γυναίκας να προχωρήσει σε γάμο ή να συνάψει σχέση. Η πίεση γίνεται σε τέτοιο επίπεδο αφόρητη που τελικά ο άνδρας φτάνει στη δολοφονία χωρίς να συντρέχει κανένας άλλος λόγος.

Επίσης, 20 από τους δολοφονημένες «έπεσαν» μέσα στο σπίτι τους και άλλες επτά στο δρόμο μπροστά σε κοινή θέα. Οι γυναικοκτονίες, παράλληλα, τον Οκτώβριο σημείωσαν αλματώδη άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 που έφτασε στο 88%.