«Ο Ερντογάν έκανε τη Σουηδία να λυγίσει για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» - Φόβοι Τούρκων προσφύγων ότι επίκειται έκδοσή τους
Τι υποχωρήσεις είναι διατεθειμένη να κάνει η Σουηδία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ;
Φόβους ότι η σουηδική κυβέρνηση, χάριν της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, πιθανόν να υποχωρήσει στις αξιώσεις Ερντογάν για έκδοση πολλών δεκάδων ατόμων, τα οποία χαρακτηρίζονται «τρομοκράτες», εκφράζουν Τούρκοι αντιφρονούντες που έχουν βρει καταφύγιο στη χώρα.
Ειδικότερα, σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Le Monde», με τίτλο «Στη Σουηδία, οι Τούρκοι αντίπαλοι ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», καταγράφονται τα σχόλια και οι εκτιμήσεις Τούρκων δημοσιογράφων που βρίσκονται ως πρόσφυγες στη Σουηδία.
Ενδεικτικά, αναφέρεται η περίπτωση του δημοσιογράφου Levent Kenez, ο οποίος βρίσκεται ως πρόσφυγας στη Σουηδία από το 2016 και ανακάλυψε το όνομά του σε έναν αντίστοιχο κατάλογο. Ωστόσο, όπως ο ίδιος σημειώνει, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αποφάνθηκε για την υπόθεσή του το 2021, κρίνοντας ότι οι κατηγορίες για τρομοκρατία εναντίον του ήταν αβάσιμες. Ο ίδιος εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το αίτημα της Άγκυρας δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας.
Η Στοκχόλμη ίσως υποχωρήσει
Από την πλευρά του, την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρώην εκδότης της αγγλόφωνης εφημερίδας «Today‘s Zaman» Bulent Kenes, την έκδοση του οποίου ζήτησε η Τουρκία. Όπως αναφέρει, δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος ότι η Στοκχόλμη δεν θα υποχωρήσει.
Τις τελευταίες ημέρες, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, σύμφωνα με τη hellasjournal.com, η πίεση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο: Η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Sabah» δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο αρκετών Τούρκων αντιφρονούντων που έχουν εξοριστεί στη Σουηδία, μαζί με τις διευθύνσεις τους.
Ο Bulent Kenes είναι ένας από αυτούς. Κυκλοφορούν διάφοροι κατάλογοι, αναφέρει στη συνέχεια το ρεπορτάζ, άλλος με 33 ονόματα, άλλος με 45. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η Στοκχόλμη είχε υποσχεθεί να παραδώσει 73 «τρομοκράτες».
Στα τουρκικά MME εμφανίζονται τα ονόματα φερόμενων ως συμπαθούντων του PKK, ενώ υπάρχουν επίσης άτομα που συνδέονται με το κίνημα του Gulen. Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι επικρίνουν την έλλειψη δημόσιας αντίδρασης των σουηδικών Αρχών: «Ξένοι πράκτορες κυκλοφορούν στην επικράτεια και απειλούν τη διασπορά, χωρίς οι υπηρεσίες πληροφοριών να κάνουν τίποτα», δήλωσε ο πρώην διευθυντής του γραφείου της «Today‘s Zaman», Abdullah Bozkurt, o οποίος είχε δεχθεί επίθεση τον Οκτώβριο του 2020 μπροστά από το σπίτι του από τρεις άνδρες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί από την Αστυνομία.
Για τον ίδιο, πρόκειται για επίδειξη δύναμης από την Τουρκία, η οποία είδε «ένα παράθυρο ευκαιρίας», ποντάροντας στο γεγονός ότι η Σουηδία δεν θα αντιδρούσε, φοβούμενη να θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο την υποψηφιότητά της στο ΝΑΤΟ. Η κατάσταση μοιάζει άλυτη όσο η Άγκυρα συνεχίζει να απαιτεί την έκδοση, σχολιάζει στη συνέχεια το ρεπορτάζ.
«Πρόκειται για μια νίκη του Ερντογάν, ο οποίος είναι ευτυχής που έκανε τη Σουηδία να λυγίσει»
Πρόσφατα, ο νέος υπουργός Μετανάστευσης, Tobias Billström, προκάλεσε αντιδράσεις στη Σουηδία όταν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «δημοκρατία». Για τον Abdullah Bozkurt, «πρόκειται για μια νίκη του Ερντογάν, ο οποίος είναι ευτυχής που έκανε τη Σουηδία να λυγίσει».
Σύμφωνα με τον Ove Bring, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, η Σουηδία έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της: στα τέλη Αυγούστου εκδόθηκε ένας Τούρκος υπήκοος, ο οποίος κατηγορήθηκε για απάτη από τη Δικαιοσύνη της χώρας του.
Για την Άγκυρα, ωστόσο, η καταμέτρηση απέχει πολύ από το να τελειώσει. Έτσι, ο Ερντογάν συνεχίζει να εμποδίζει την επικύρωση των αιτήσεων της Σουηδίας και της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ – παρόλο που πρόσφατα δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση για το Ελσίνκι.
Με την ελπίδα να βρεθεί λύση, ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ulf Kristersson, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 17 Οκτωβρίου, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία σήμερα, Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Αλλά τα περιθώρια ελιγμών του είναι εξαιρετικά περιορισμένα, εκτιμά ο Bring.
«Όχι μόνο τα δικαστήρια στη Σουηδία είναι ανεξάρτητα, αλλά δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό της τρομοκρατίας με την Τουρκία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η σουηδική κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Ερντογάν.