Σουηδία: Ξεκινά τις περικοπές η νέα κυβέρνηση - Μειώνει τη διεθνή βοήθεια
Κυρίως θα μειωθούν οι πιστώσεις για την αρωγή προς τους πρόσφυγες, στις οποίες επιβάλλεται ως ανώτατο όριο το 8% του συνολικού ύψους των πιστώσεων
Η Σουηδία, μία από τις κύριες χώρες παγκοσμίως που συνεισφέρουν στην αρωγή για την ανάπτυξη, θα πραγματοποιήσει δραστικές περικοπές στις πιστώσεις που παρέχει για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκε σήμερα από τη νέα κυβέρνηση της δεξιάς.
Για τον προϋπολογισμό της για το 2023, η κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον προβλέπει να μειώσει τη σουηδική διεθνή αρωγή κατά 7,3 δισεκ. κορώνες (περίπου 670 εκατ. ευρώ) τον ερχόμενο χρόνο και κατά 2,2 δισεκ. επιπλέον το 2024, σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσίασε.
Με τη μείωση της αρωγής κατά περίπου 15% σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν, το βασίλειο θα εγκαταλείψει επίσης το στόχο του να αφιερώνει στη διεθνή βοήθεια το 1% του ΑΕΠ του.
Κυρίως θα μειωθούν οι πιστώσεις για την αρωγή προς τους πρόσφυγες, στις οποίες επιβάλλεται ως ανώτατο όριο το 8% του συνολικού ύψους των πιστώσεων.
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Donor Tracker, η Σουηδία ήταν πέρυσι σε απόλυτες τιμές η όγδοη χώρα στον κόσμο που προσέφερε τη μεγαλύτερη διεθνή βοήθεια και η τρίτη σε σύγκριση με την οικονομία της, καθώς προσέφερε το 0,92% του ΑΕΠ της, πίσω από το Λουξεμβούργο και τη Νορβηγία.
Η μείωση της διεθνούς βοήθειας περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης της δεξιάς, η οποία βασίζεται για πρώτη φορά στην στήριξή της στο κοινοβούλιο από το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD).
Από το 1975, η Σουηδία υπερβαίνει τη σύσταση του ΟΗΕ προς τις χώρες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 0,7% του εθνικού πλούτου τους σε διεθνή αναπτυξιακή βοήθεια.
Παρά την αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη, καθώς για την ερχόμενη χρονιά προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4% και ανάπτυξη 2% για το 2024, ο προϋπολογισμός του 2023, που παρουσιάσθηκε σήμερα, προβλέπει πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.
Με επιπλέον δαπάνες συνολικού ύψους 40 δισεκ. κορωνών, προβλέπει κυρίως σημαντικές δαπάνες για να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα και να αυξηθούν οι αμυντικές πιστώσεις, καθώς και για να διατηρηθούν τα επιδόματα ανεργίας στα σημερινά επίπεδά τους, όπως απαιτούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας.
Η χρηματοδότηση της αστυνομίας, καθώς και οι πιστώσεις για την προετοιμασία για νέους πυρηνικούς σταθμούς βρίσκονται επίσης σε άνοδο.
Καρπός μιας συμφωνίας ανάμεσα στα τέσσερα κόμματα της πλειοψηφίας (Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και SD), το σχέδιο του προϋπολογισμού κατατέθηκε στο κοινοβούλιο για να υιοθετηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.