Με τα ψηφοδέλτια των ενδιάμεσων εκλογών να καταμετρώνται ακόμη και τη διαδικασία για τον έλεγχο του Κογκρέσου να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απήυθυνε διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόνο μία ακόμη έδρα για την πλειοψηφία στη Γερουσία και άλλες πέντε για την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εντός του Λευκού Οίκου, αισθάνονται ενθουσιασμένοι και δικαιωμένοι από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, μετά από μια εκλογική περίοδο κατά την οποία αμφισβητήθηκε η πολιτική ικανότητα του Μπάιντεν.

«Η δημοκρατία μας έχει δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά οι Αμερικανοί μίλησαν με τις ψήφους τους. Δεν ξέρουμε όλα τα αποτελέσματα ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι έδειξαν τις ανησυχίες τους», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του. Τόνισε, μάλιστα, ότι το «μεγάλο κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν κάποιοι δεν υπήρξε. «Η πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξαν την οικονομική μου ατζέντα. Ανεξάρτητα με το τελικό αποτέλεσμα, είμαι προετοιμασμένος να συνεργαστώ με του Ρεπουμπλικανούς. Δεν θα υποστηρίξω όμως καμία πρόταση Ρεπουμπλικανών που θα χειροτερεύει τον πληθωρισμό», προσέθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2024, δεν έκρυψε την επιθυμία του να είναι εκ νέου υποψήφιος, ωστόσο είπε ότι θα συζητήσει με την οικογένειά του και θα αποφασίσει στις αρχές του 2023. Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι, εάν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ κατέβει εκ νέου στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, θα πρέπει να διασφαλιστεί, στο πλαίσιο του Συντάγματος, ότι δεν θα επανέλθει στην εξουσία. «Θα έχει πλάκα να δούμε τον Ντε Σάντις απέναντι στον Τραμπ» είπε ακομη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος έκανε και έναν υπαινιγμό, όταν δέχθηκε ερώτηση για τον αν ο Έλον Μασκ είναι «κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια», λόγω και των σχέσεών του με ξένους παράγοντες. Ο Μπάιντεν είπε ότι οι δραστηριότητες του Μασκ αξίζει να διερευνηθούν, τονίζοντας πάντως πως δεν υπονοεί ότι υπάρχει εκ προοιμίου κάτι επιλήψιμο.

«Θα κρατήσω την υπόσχεσή μου ότι κανείς δεν θα δει αυξημένους φόρους. Θα είμαι ξεκάθαρος, σε καμία περίπτωση, δεν θα δεχτώ αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση για ιατρική περίθαλψη. Θα ασκήσω βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσει η απαγόρευση της έκτρωσης», τόνισε ο πρόεδρος. «Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τίποτα δεν είναι πέραν των δυνατοτήτων μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του για να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

«Οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας φυσικά ότι ακόμη δεν υπάρχει συνολική εικόνα απ' όλες τις Πολιτείες. Ευχαρίστησε τους νέους ψηφοφόρους, που συμμετείχαν δυναμικά στη διαδικασία, ενώ παραδέχτηκε ότι η προηγούμενη διετία ήταν δύσκολη και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του, με έμφαση στο εμβολιασμό για την πανδημία και τη μείωση της ανεργίας, αλλά και των ομοσπονδιακών φόρων.

«Τώρα αρχίζουμε» ανέφερε, λέγοντας ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για «κοκκινο κύμα» (σ.σ. νίκη των Ρεπουμπλικανών) στις ενδιάμεσες εκλογές. «Είμαι έτοιμος να δεχτώ συμβιβασμούς για το καλό του αμερικανικού λαού» ανέφερε επίσης, λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε κάθε μέρα, το μέλλον των ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόμενο».

Λαμβάνοντας υπόψη τα έως τώρα δεδομένα, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να συγκρατήσουν το «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών, παρά τα σημαντικά ποσοστά αποδοχής που απέσπασαν, με τον Μπάιντεν να αναμένεται να ξεπεράσει τα ποσοστά που πέτυχαν Ομπάμα και Κλίντον στις πρώτες τους ενδιάμεσες εκλογές.

 Μιλώντας στο Playbook του «Politico», ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα είναι υποψήφιος», ξεκαθαρίζοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο ανώτερο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αισθάνεται δικαιωμένος από την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας έως τώρα, καθώς το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα ενισχύει τις προοπτικές του για την προεδρική εκστρατεία του 2024.

Τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί πιθανότατα θα κερδίσουν τον έλεγχο της Βουλής όταν καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι, αλλά δεν πέτυχαν κάποια τεράστια νίκη, κάτι που φοβόντουσαν οι Δημοκρατικοί.

 Ακόμη δεν υπάρχουν συμπεράσματα για τον έλεγχο του Κογκρέσου, διότι αναμένονται πολλά αποτελέσματα σε αρκετές περιφέρειες της Βουλής και βασικούς ανταγωνιστές για τη Γερουσία.

Πρόκειται, όμως, για μια σημαντική ανάκαμψη του Μπάιντεν, τον οποίο πολλοί Δημοκρατικοί κράτησαν σε απόσταση την ημέρα των εκλογών, τρομαγμένοι από τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής και τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων για το υψηλό κόστος ζωής.

 Οι ανησυχίες για το πώς θα τα πήγαιναν οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές είχαν φτάσει ακόμη και στο σημείο συζητήσεων εντός του κόμματος για την αντικατάσταση του Μπάιντεν με άλλον υποψήφιο για την προεδρία σε δύο χρόνια.