Εκστρατεία φίμωσης από τον Πούτιν: Απαγορεύει στα ΜΜΕ αναφορές που κατακρίνουν τον πόλεμο
Το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία φίμωσης επιφανών πολιτικών και αξιωματούχων
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, φέρεται να έδωσε εντολή να μπλοκαριστούν από τα ΜΜΕ όσοι κατακρίνουν τον πόλεμο, σύμφωνα με ρωσικό μέσο.
Το Κρεμλίνο έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία φίμωσης επιφανών πολιτικών και αξιωματούχων που έχουν απογοητευτεί από την εισβολή του Πούτιν, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 100.000 Ρώσων στρατιωτών.
Ο κατάλογος των αξιωματούχων που έχουν ασκήσει κριτική στον πόλεμο έχει παραδοθεί στα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης με την οδηγία να σταματήσουν να τους αναφέρουν στα ρεπορτάζ τους, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην Κρατική Δούμα και στον χώρο των μίντια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Verstka.
Ο πόλεμος οδεύει, τουλάχιστον βάσει όσων είναι γνωστών, από το κακό στο χειρότερο για τη στρατιωτική μηχανή του Κρεμλίνου, ειδικά μετά την ανακοίνωση απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα.
Μεταξύ αυτών που αναφέρονται στη λίστα των ανεπιθυμήτων στον δημόσιο λόγο είναι ο Αντρέι Καρτοπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, ο οποίος τον περασμένο μήνα κάλεσε το Κρεμλίνο να «σταματήσει να λέει ψέματα» στους Ρώσους σχετικά με τις απώλειες στο πεδίο της μάχης.
Ένας άλλος είναι ο Αντρέι Γκουρούλεφ, υψηλόβαθμο μέλος της Κρατικής Δούμας, ο οποίος επέκρινε έναν διοικητή μετά την ήττα της Ρωσίας στην ουκρανική πόλη Λίμαν. «Μετά την παράδοση της Λίμαν, άρχισε να επιπλήττει ανοιχτά το Υπουργείο Άμυνας», δήλωσε πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο Γκουρούλεφ είπε επίσης ότι οι Ρώσοι διοικητές φοβούνται πολύ να πουν στον Πούτιν για τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, οπότε επιδίδονται σε ψευδείς αναφορές.
Το Κρεμλίνο έχει επίσης στοχοποιήσει τον Βίκτορ Ζαβαρζίν, βουλευτή της Κρατικής Δούμας που έχει επικρίνει τον πόλεμο, καθώς και τον Αντρέι Κραζόφ.
Μια πηγή προσκείμενη στην Κρατική Δούμα υποστήριξε ότι οι οργανισμοί κρατικών μέσων ενημέρωσης έχουν ενημερωθεί να αποφεύγουν να αναφέρουν τους αξιωματούχους που έχουν ασκήσει κριτική στον πόλεμο.
Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης ενημερώθηκαν ότι αν πρέπει να τους αναφέρουν, αυτό πρέπει να γίνεται «μόνο από ειδησεογραφικά πρακτορεία και σε ελάχιστη ποσότητα και εφόσον το απαιτεί η ειδησεογραφική ατζέντα», δήλωσε πηγή εντός ενός οργανισμού Μέσων Ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Daily Mail», oρισμένοι αξιωματούχοι και Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers, οι οποίοι αρχικά ήταν θετικοί για την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, έχουν γίνει όλο και πιο επικριτικοί για τις αποτυχίες των στρατηγών της Μόσχας από τότε που το Κίεβο ανακατέλαβε μεγάλα τμήματα του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας τον Σεπτέμβριο.
Και τώρα, ο αρχαιότερος Αμερικανός στρατηγός, ο Μαρκ Μίλεϊ, εκτίμησε ότι «πολύ πάνω από» 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Επιφανείς Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης κατακεραυνώσει το Κρεμλίνο για την παράδοση στη Χερσώνα, αφού ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίνικιν σύρθηκαν χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση για να την ανακοινώσουν.
Η πολεμική ανταποκρίτρια Αναστασία Κασεβάροβα, ανταποκρίτρια της κρατικής τηλεόρασης και πρώην βοηθός του Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, πιστού προέδρου του ρωσικού κοινοβουλίου, εξοργίστηκε για το «ποιος και γιατί» παρέδωσε τη Χερσώνα.
«Ποιο ήταν το μεγάλο σχέδιο; Και τέλος πάντων, τι σημαίνει "Νίκη" για όλους μας; Τι πρέπει να κάνουμε; Τι αποτελέσματα πρέπει να επιτύχουμε; Πού πρέπει να φτάσουμε ώστε να είναι σαφές - αυτό είναι, αυτή είναι η Νίκη;», διερωτήθηκε η δημοσιογράφος.
«Κανείς δεν ξέρει. Νομίζω ότι δεν το γνωρίζουν ούτε στο Κρεμλίνο ούτε στο Υπουργείο Άμυνας», συμπλήρωσε.
Ο Σεργκέι Μαρντάν, πολεμικός αναλυτής της εφημερίδας «Komsomolskaya Pravda», προειδοποίησε: «Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση τελειώνει σήμερα με την υποχώρηση από τη ρωσική πόλη Χερσώνα. Και ο μακρύς πόλεμος αρχίζει. Πιστέψτε με, θα είναι μακρύς».