Δορυφορικό Διαδίκτυο: Η ΕΕ ετοιμάζεται να γίνει «ανταγωνίστρια» του Έλον Μασκ και της SpaceX
Το σχέδιο αφορά την εκτόξευση 170 δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς από το 2025 έως το 2027
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πιθανό να καταλήξουν την επόμενη εβδομάδα σε συμφωνία για αστερισμό δορυφόρων που θα προσφέρει ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ανεπίσημες πηγές.
Το σχέδιο των 6 δισ. ευρώ για σύστημα δορυφορικού Διαδικτύου είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο ως σκέλος της προσπάθειας του επιτρόπου Βιομηχανίας Τιερί Μπρετόν για εξασφάλιση στρατηγικής αυτονομίας.
Η στρατηγική σημασία του δορυφορικού Διαδικτύου
Η στρατηγική σημασία του δορυφορικού Διαδικτύου έγινε σαφής στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου ο στρατός και η κυβέρνηση βασίζονται στην δορυφορική υπηρεσία Starlink του Έλον Μασκ.
Η πρωτοβουλία έρχεται εξάλλου εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη στρατιωτική αξιοποίηση του Διαστήματος από την Ρωσία και την Κίνα. Ο αστερισμός δορυφόρων θα επιτάχυνε την πρόσβαση των Ευρωπαίων σε ευρυζωνικές υπηρεσίες και επιπλέον θα κάλυπτε τη Αφρική, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση στις κινεζικές εταιρείες.
Το δορυφορικό σύστημα θα εξυπηρετούσε περιοχές που δεν καλύπτονται από επίγεια δίκτυα και επιπλέον θα λειτουργούσε ως εφεδρεία σε περίπτωση μείζονων διακοπών ή καταστροφών.
Αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου προγραμματίζουν την τελευταία συνάντησή τους για το θέμα στις 17 Νοεμβρίου, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.
Νέα συνάντηση δεν αποκλείεται πάντως να χρειαστεί για να επιλυθούν διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του σχεδίου, πρόσθεσαν.
Η Επιτροπή προτείνει την εκτροπή κονδυλίων 2,4 δισ. ευρώ από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων από άλλα πρότζεκτ, ενώ τα υπόλοιπα 3.6 δισ. θα καλύπτονταν από τον ιδιωτικό τομέα.
Η πρόταση αφορά την εκτόξευση 170 δορυφόρων χαμηλής γήινης τροχιάς από το 2025 έως το 2027.
Στην αγορά δορυφορικού Internet κυριαρχούν σήμερα η SpaceX του Έλον Μασκ και η βρετανική OneWeb, η οποία πρόσφατα συγχωνεύτηκε με την ευρωπαϊκή Eutelsat. Η Κίνα ήδη διαθέτει τον δικό της αστερισμό ενώ και η Amazon ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τους πρώτους δορυφόρους του συστήματος Kuiper.