Artemis 1: Αύριο εκτός απροόπτου η εκτόξευση με προορισμό τη Σελήνη - Που θα είναι ορατή
Η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες, 11 ώρες και 36 λεπτά
Αύριο 16 Νοεμβρίου αναμένεται - εκτός απροόπτου - η εκτόξευση της μη επανδρωμένης αποστολής Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA).
Η εκτόξευση του πυραύλου SLS (Space Launch System), του ισχυρότερου που κατασκεύασε ποτέ η NASA, αναμένεται στη 01:04 (τοπική ώρα – 08:04 ώρα Ελλάδος).
Η μη επανδρωμένη αποστολή Artemis 1 είναι δοκιμαστική και δεν έχει στόχο την προσελήνωση της κάψουλας Orion, που έχει σχεδιαστεί για τη μεταφορά αστροναυτών. Εάν τελικά η εκτόξευση πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, η αποστολή θα διαρκέσει περίπου 25 ημέρες, 11 ώρες και 36 λεπτά και η κάψουλα θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA όταν ο πύραυλος Space Launch System της NASA και το διαστημικό σκάφος Orion εκτοξευθούν θα είναι ορατά κατά μήκος της Διαστημικής Ακτής και σε όλες τις περιοχές της Φλόριντα για ένα μικρό περίπου λεπτό.
#Artemis I is launching to the Moon!
— NASA (@NASA) November 14, 2022
Nov. 15:
3:30pm ET (2030 UTC): Tanking coverage
10:30pm ET (0330 UTC): Launch broadcast
Nov. 16:
8:30am ET (1330 UTC): Trajectory burn
10am ET (1500 UTC): Earth views from @NASA_Orion
Stay tuned: https://t.co/sQWu67xTPq pic.twitter.com/srAEMfTQ63
Όπως αναφέρει η NASA αν ο καιρός το επιτρέψει, το έντονο φως του πυραύλου και των τεσσάρων κινητήρων RS-25 θα μπορούσε να φανεί στον σκοτεινό νυχτερινό ουρανό για έως και 70 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA. Ο πύραυλος και το διαστημόπλοιο δεν θα είναι πλέον ορατά με γυμνό μάτι αφού φτάσουν σε υψόμετρο 42.000 ποδιών. Η ορατότητα εκκίνησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ώρα και οι ημερομηνίες εκκίνησης.
Νωρίτερα, απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων και καιρικών φαινομένων.
Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025. Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σέληνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.