Το Ιράν άρχισε να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 60% στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, επιβεβαίωσε την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ), σε μια νέα παραβίαση των δεσμεύσεων της Τεχεράνης, που αποφασίστηκε έπειτα από ένα κρίσιμης σημασίας ψήφισμα του διεθνούς οργανισμού.

Ο ΔΟΑΕ «θα ενημερώσει το Ιράν για την πρόθεσή του να αυξήσει τη συχνότητα και την ένταση των ελεγκτικών δραστηριοτήτων του», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι, σε δήλωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει από τον Απρίλιο του 2021, αφού είχε απειλήσει δύο μήνες νωρίτερα, ότι άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάνζ, στο κεντρικό Ιράν, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την παραγωγή ατομικής βόμβας.


Αυτό το όριο του 60% ξεπερνά κατά πολύ το όριο του 3,67% που είχε οριστεί στη συμφωνία του 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων, στόχος της οποίας ήταν να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Το Ιράν προβλέπει επίσης μια σημαντική επέκταση της παραγωγής ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού έως 20% στο Φορντό» και, όπως προσέθεσε ο ΔΟΑΕ, «ένα δεύτερο κτίριο παραγωγής στη Νατάνζ».

Καταδίκασαν τις βλέψεις του Ιράν Βρετανία, Γαλία και Γερμανία με κοινή δήλωση

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν την Τρίτη την επέκταση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μετά την επιβεβαίωση από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας ότι η Τεχεράνη άρχισε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε ποσοστό 60% σε ένα επιπλέον εργοστάσιο.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι τρεις χώρες «καταδικάζουμε τα τελευταία μέτρα του Ιράν, τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τον ΔΟΑΕ, που αποσκοπούν σε μια νέα επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος».


Με την αύξηση των ικανοτήτων της στην παραγωγή, η Τεχεράνη «έχει λάβει νέα σημαντικά μέτρα που αδειάζουν» τη συμφωνία του 2015 «από το περιεχόμενό της», δηλώνουν οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Η απόφαση του Ιράν να αυξήσει την παραγωγή του ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού στις υπόγειες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του Φορντό είναι ιδιαίτερα ανησυχητική», εκτιμούν οι τρεις χώρες για τις οποίες αυτό αποτελεί μια «πρόκληση για το διεθνές σύστημα της μη-διάδοσης».

Το μέτρο αυτό, που παρουσιάζει «σημαντικούς κινδύνους διάδοσης, δεν έχει καμία αξιόπιστη μη στρατιωτική αιτιολογία», συνεχίζουν.

«Η παρουσίαση αυτής της κλιμάκωσης ως αντίδραση στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο των κυβερνητών του ΔΟΑΕ ψηφίσματος που καλεί το Ιράν να συνεργαστεί στο θέμα των εγγυήσεων είναι απαράδεκτη», εκτιμούν οι τρεις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπενθυμίζοντας ότι «το Ιράν έχει νομική υποχρέωση βάσει της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων να εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία του των εγγυήσεων».

«Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με τους διεθνείς μας εταίρους για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τη συνέχιση της κλιμάκωσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», καταλήγουν οι τρεις χώρες.