Η απάντηση της Μέρκελ στις αιτιάσεις ότι επέτρεψε την εισβολή στην Ουκρανία: «Υπήρχε το πρόβλημα Ελλάδα»
Τι είπε για τον Πούτιν και την εξουσία
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι είχε στόχο να συγκαλέσει ευρωπαϊκές συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το έτος πριν από την εισβολή του στην Ουκρανία, αλλά συνειδητοποίησε ότι τελικά δεν θα είχε καμία πιθανότητα να επηρεάσει τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς βρισκόταν στο τέλος της θητείας της.
Σε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι η ίδια και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν μια ανεξάρτητη μορφή συνομιλίας με τον Πούτιν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2021, το τελευταίο καλοκαίρι που η Μέρκελ βρισκόταν στην εξουσία.
«Αλλά δεν είχα πια τη δύναμη να επιβληθώ γιατί, τελικά, όλοι ήξεραν ότι το φθινόπωρο θα αποχωρούσα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Μέρκελ: Νομίζουν ότι το 2013 δεν υπήρχε τίποτα άλλο εκτός από τη συμφωνία του Μινσκ
Η Μέρκελ, πάντως, απάντησε και στις επικρίσεις για το γεγονός ότι «επέτρεψε» τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι, αφήνοντας το ζήτημα της Ουκρανίας στο περιθώριο για πολλά χρόνια πριν τον πόλεμο.
«Όταν οι άνθρωποι αναφέρονται στο 2013 και το 2014 σαν να μην συνέβαινε τίποτα άλλο εκτός από τη συμφωνία του Μινσκ (ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τη σύγκρουση με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία) και ρωτούν πώς μπόρεσα να αφήσω την Ουκρανία, η απάντηση για μένα είναι πολύ εύκολη», δηλώνει η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας και εξηγεί:
«Υπήρχαν, επίσης, οι ομοσπονδιακές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία συνασπισμού, υπήρχε πάντα Ελλάδα, έσπασα τη λεκάνη μου. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, όλοι μιλούν για τον πόλεμο της Ρωσίας, αλλά κανείς δεν μιλάει για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Κάποια στιγμή κάποιος θα ρωτήσει "πώς μπόρεσες να το ξεχάσεις αυτό;". Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε πώς λειτουργεί η παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με ποιους νόμους. Διαφορετικά κάνουμε πάντα τα ίδια λάθη», τονίζει η Άνγκελα Μάρκελ.
Η κυρία Μέρκελ, απαντώντας στην κριτική που της ασκείται, τονίζει ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, «προσπαθήσαμε τα πάντα για να αποτρέψουμε περαιτέρω ρωσικές επιθέσεις και συντονίσαμε λεπτομερώς τις κυρώσεις μας». Σήμερα, προσθέτει, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που είναι και πάλι γεμάτος επιπλοκές. Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά φοβάμαι ότι επαναλαμβάνονται τα μοτίβα. Η φρίκη εξαφανίζεται μαζί με τους αυτόπτες μάρτυρες. Αλλά εξαφανίζεται επίσης και το πνεύμα της συμφιλίωσης». Προειδοποιεί μάλιστα να μην καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες στην εξωτερική πολιτική: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μη βάλουμε τον πήχη μας τόσο ψηλά ώστε στο τέλος να μη μείνει κανείς που να μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί στα πρότυπά μας».
Μέρκελ: Για τον Πούτιν μετράει μόνο η εξουσία
Η ίδια αποσύρθηκε από την πολιτική μετά από 16 χρόνια στην εξουσία, έπειτα από τις εκλογές στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2021, παραδίδοντας και επίσημα τα ηνία στον Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Αναφερόμενη στην αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021, η Μέρκελ, η οποία μιλάει άπταιστα ρωσικά, είπε στο Spiegel: «Το συναίσθημα ήταν πολύ ξεκάθαρο: "Όσον αφορά στην πολιτική δυναμική, έχεις τελειώσει"». Για τον Πούτιν μετράει μόνο η εξουσία».
Ωστόσο, αναφορικά με την αποχώρησή της από την πολιτική, η πρώην συντηρητική ηγέτης είπε ότι ήταν «ώρα για μια νέα προσέγγιση» λόγω έλλειψης προόδου από την κυβέρνησή της όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στις συγκρούσεις στη Μολδαβία, τη Γεωργία, τη Συρία και τη Λιβύη.