Νέα Ζηλανδία: Γίνεται η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα στην επόμενη γενιά
Στόχος οι νέοι να μην έχουν πρόσβαση σε νικοτίνη και η χώρα να «ελευθερωθεί από το κάπνισμα» έως το 2025
Η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε κατώτατο όριο ηλικίας για το κάπνισμα, ώστε να σταματήσουν τα άτομα ηλικίας 14 ετών και κάτω να μπορούν να αγοράζουν νόμιμα τσιγάρα, σε μια παγκοσμίως πρώτη νομοθεσία που θέτει εκτός νόμου το κάπνισμα για την επόμενη γενιά.
Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, Αγιέσα Βεράλ, δήλωσε κατά την ψήφιση του νόμου την Τρίτη πως «χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο και υγιέστεροι, ενώ το σύστημα υγείας δεν θα χρειάζεται να αντιμετωπίζει τις ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, οι οποίες υπολογίζεται πως κόστιζαν 5 δισ. δολάρια».
Σύμφωνα με τον Guardian, η Νέα Ζηλανδία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που αποφασίζει να αυξήσει το όριο ηλικίας για το κάπνισμα, απαγορεύοντας το κάπνισμα πρακτικά σε όσους γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και μετά.
Στόχος οι νέοι να μην έχουν πρόσβαση σε νικοτίνη
Το σχέδιο νόμου συνοδεύεται και από μία σειρά άλλων μέτρων με στόχο οι νέοι να μην έχουν πρόσβαση σε προϊόντα νικοτίνης. Συγκεκριμένα, από εδώ και στο εξής τα προϊόντα νικοτίνης πρέπει να πωλούνται σε εξειδικευμένα καταστήματα καπνού και όχι σε περίπτερα ή σούπερ μάρκετ.
Η χώρα έχει επίσης αυξήσει τη χρηματοδότηση στις υπηρεσίες υγείας και στις εκστρατείες διακοπής του καπνίσματος.
Ο αριθμός των καταστημάτων που επιτρέπεται νόμιμα να πωλούν τσιγάρα θα μειωθεί δραματικά καθώς από 6.000 καταστήματα, θα μείνουν μόλις 600 σε εθνικό επίπεδο.
«Ελεύθερη από το κάπνισμα» έως το 2025 φιλοδοξεί να γίνει η Νέα Ζηλανδία
Οι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ το 2023, καθώς η Νέα Ζηλανδία προσπαθεί να επιτύχει τον στόχο της να καταστήσει τη χώρα «ελεύθερη από το κάπνισμα» έως το 2025.
Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων που καπνίζουν καθημερινά είχε μειωθεί στο 8% - από 9,4% πέρυσι - σημειώνοντας τα χαμηλότερα ποσοστά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές.
Η αύξηση των καθημερινών χρηστών ατμών, ωστόσο, ήταν μεγαλύτερη από την πτώση των καθημερινών καπνιστών: Το 8,3% των ενηλίκων ατμίζει πλέον καθημερινά, από 6,2% το προηγούμενο έτος.