Κορονoϊός-Εικόνες φρίκης στην Κίνα: Αυτοσχέδιες πυρές για πτώματα μολυσμένων - Ανησυχία από τον ΠΟΥ για κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων
Συνωστισμός αρρώστων στα νοσοκομεία, ελλείψεις φαρμάκων αλλά και κλινών στις ΜΕΘ
Επιστροφή στο νωπό παρελθόν θυμίζει η κατάσταση στην Κίνα, καθώς ο κορονοϊός δείχνει να θερίζει τους πολίτες. Την ίδια ώρα, από τη μία οι Αρχές διατηρούν μυστική την υγειονομική της ταυτότητα και από την άλλη η Δύση λαμβάνει μέτρα και σηκώνει «ασπίδες» στη μέση του χειμώνα ώστε να αποφευχθούν τα περσινά σκηνικά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Η παγκόσμια κοινότητα, μετά τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, τρέφει βαθιές ανησυχίες για την εξάπλωση ενός νέου κύματος της πανδημίας και δείχνει με κάθετο τρόπο τις θέσεις της για λήψη δραστήριων μέτρων.
Τα 18 εκατ. αντιστοιχούν στο 70% του συνολικού πληθυσμού της Σανγκάης και εάν ο αριθμός είναι ο αληθινός, δικαιολογείται απολύτως η κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει το κινεζικό σύστημα υγείας. Ο συνωστισμός αρρώστων στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις φαρμάκων αλλά και κλινών στις ΜΕΘ για τα βαριά περιστατικά, ακόμα και η μακάβρια πλημμύρα πτωμάτων στα αποτεφρωτήρια αποτυπώνουν μέρος της ζοφερής εικόνας στην Κίνα σήμερα.
Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραμένει σε επαγρύπνηση, με τον επικεφαλής του, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, να εκφράζει δημοσίως την ανησυχία του για την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων και να προτρέπει την Κίνα να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους στη χώρα. Το Πεκίνο, ωστόσο, δεν μοιράζεται τα στοιχεία της νέας σαρωτικής επέλασης του κορονοϊού στη χώρα, ενώ υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται σήμερα να συναντηθεί εκ νέου με Κινέζους επιστήμονες για την ευρύτερη ενημέρωση των κρατών-μελών του Οργανισμού για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα.
Η παγκόσμια κοινότητα, μετά τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, τρέφει βαθιές ανησυχίες για την εξάπλωση ενός νέου κύματος της πανδημίας και δείχνει με κάθετο τρόπο τις θέσεις της για λήψη δραστήριων μέτρων.
Αυτοσχέδιες πυρές
Συγκλονίζουν τα διεθνή ρεπορτάζ, τα οποία μεταδίδουν εικόνες φρίκης, με πτώματα μολυσμένων από κορονοϊό να παραδίδονται σε αυτοσχέδιες πυρές στη μέση των οδών.Διεθνή ΜΜΕ
Τα σχετικά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ, οι ανταποκρίσεις κ.ο.κ. πολλαπλασιάζονται, ακολουθώντας τον ρυθμό όσων μολύνονται και νοσούν από COVID-19 στην Κίνα. Σε ένα από τα τελευταία ρεπορτάζ του www.france24.com επί παραδείγματι, γίνεται λόγος για 18 εκατ. κρούσματα κορονοϊού στο διάστημα από τον Δεκέμβριο έως σήμερα και μόνο στη Σανγκάη, τη μεγαλύτερη πόλη της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κίνας.Τα 18 εκατ. αντιστοιχούν στο 70% του συνολικού πληθυσμού της Σανγκάης και εάν ο αριθμός είναι ο αληθινός, δικαιολογείται απολύτως η κατάσταση ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει το κινεζικό σύστημα υγείας. Ο συνωστισμός αρρώστων στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις φαρμάκων αλλά και κλινών στις ΜΕΘ για τα βαριά περιστατικά, ακόμα και η μακάβρια πλημμύρα πτωμάτων στα αποτεφρωτήρια αποτυπώνουν μέρος της ζοφερής εικόνας στην Κίνα σήμερα.
Εκκλήσεις για τα πραγματικά κρούσματα από τον ΠΟΥ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει διαρκώς εκκλήσεις στους Κινέζους ιθύνοντες να μοιράζονται τα πραγματικά στοιχεία για κρούσματα και θανάτους. Ταυτόχρονα οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι το τρέχον κύμα διάδοσης του κορονοϊού δεν περιλαμβάνει κάποια εντελώς νέα, άγνωστη έως τώρα, μετάλλαξη του ιού.Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παραμένει σε επαγρύπνηση, με τον επικεφαλής του, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, να εκφράζει δημοσίως την ανησυχία του για την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων και να προτρέπει την Κίνα να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους στη χώρα. Το Πεκίνο, ωστόσο, δεν μοιράζεται τα στοιχεία της νέας σαρωτικής επέλασης του κορονοϊού στη χώρα, ενώ υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται σήμερα να συναντηθεί εκ νέου με Κινέζους επιστήμονες για την ευρύτερη ενημέρωση των κρατών-μελών του Οργανισμού για την υγειονομική κατάσταση στη χώρα.