Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεθωρακισμένα παραδίδει η Δύση – Το Κίεβο πιέζει για πιο βαριά άρματα μάχης
Μετά τις τελευταίες επιτυχίες της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, το Κίεβο πιέζει τη Δύση για μεγαλύτερη στρατιωτική ενίσχυση
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν στη χώρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, αλλά όχι τα πιο βαριά τανκς που έχει ζητήσει για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τετάρτη στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ελαφρά άρματα μάχης γαλλικής κατασκευής AMX-10 RC για να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.
Η αμερικανική βοήθεια
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επεσήμανε αργότερα την ίδια ημέρα ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει την αποστολή Bradley Fighting Vehicles, ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ).
Αυτό το τεθωρακισμένο όχημα, εφοδιασμένο με πυραύλους TOW και πολυβόλο 25 χιλιοστών ικανό να ρίχνει ως και 300 σφαίρες το λεπτό, χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Ωστόσο ο Μπάιντεν δεν έκανε λόγο για την αποστολή πιο βαρέων αρμάτων μάχης, όπως τα Abrams, τα οποία έχει ζητήσει η Ουκρανία.
Το μήνυμα Ζελένσκι
Στο νυχτερινό μήνυμά του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Μακρόν για την απόφασή του και πρόσθεσε ότι αυτό δείχνει την ανάγκη και άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας να προσφέρουν στον στρατό της πιο βαριά όπλα.
«Είναι κάτι που στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εταίρους μας. Δεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος η Ουκρανία να μην έχει λάβει ακόμη δυτικά άρματα μάχης», υπογράμμισε.
Στο μήνυμά του ο Ζελένσκι δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται έξω από την πόλη Μπάχμουτ, στην ανατολική Ουκρανία, καταφέρουν σημαντικές απώλειες στον ρωσικό στρατό, όμως η Μόσχα ενισχύει τις δυνάμεις της εκεί.
Πλήγματα στη Ρωσία
Από την πλευρά του ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του ουκρανικού στρατού, ο Κιρίλ Μπουντάνοφ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι αναμένει περισσότερα πλήγματα «ολοένα και πιο βαθιά» στη ρωσική επικράτεια, χωρίς να διευκρινίσει αν για αυτά θα ευθύνεται ο ουκρανικός στρατός.
Ο Μπουντάνοφ επεσήμανε ότι «χάρηκε» με τα πλήγματα εναντίον ρωσικών αεροπορικών βάσεων, όπως αυτό που εξαπολύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου εναντίον της βάσης Ένγκελς, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο επιθέσεων στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία, ο Μπουντάνοφ απάντησε: «Η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας, είναι μέρος του εδάφους μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιουδήποτε είδους όπλο στην επικράτειά μας».
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα νέο πακέτο παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και να προστεθεί στα 21,3 δισεκ. δολάρια που έχει ήδη προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα.
Σε μια ένδειξη προς τη Δύση ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε χθες μια φρεγάτα στον Ατλαντικό Ωκεανό εξοπλισμένη με τελευταίας γενιάς υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ.