Βαλέρι Γκερασίμοφ: Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία - Η στρατιωτική του «καριέρα»
Το σχέδιο υβριδικού πολέμου-απειλή
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε χθες πως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, αναλαμβάνει επικεφαλής των δυνάμεων της Μόσχας που συμμετέχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Από τον περασμένο Οκτώβριο τα ηνία των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία κινούσε ο επονομαζόμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών», Σεργκέι Σουροβίκιν, φημισμένος για τη σκληρότητά του. Ο στρατηγός Σουροβίκιν θα παραμείνει αναπληρωτής του Γκερασίμοφ.
Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει σε σχετικό δελτίο Τύπου πως ο διορισμός του στρατηγού Γκερασίμοφ αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, περίπου δέκα μήνες αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε την επίθεση στη γειτονική της χώρα.
Τόσο ο Γκερασίμοφ όσο και ο Σοϊγκού έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις από στρατιωτικούς αναλυτές σχετικά με τις αποτυχίες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σε μια εκστρατεία που το Κρεμλίνο εκτιμούσε ότι θα ολοκληρωνόταν σύντομα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.Η στρατιωτική «καριέρα» του Γκερασίμοφ
Μαζί με τον Πούτιν, τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Νικολάι Πατρούσεφ, ο αρχηγός από το 2012 του επιτελείου του ρωσικού στρατού Γκερασίμοφ πιστεύεται ότι μετείχε στη μικρή ομάδα επιτελών που σχεδίασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τώρα αντικαθιστά τον Σεργκέι Σουροβίκιν, τον «στρατηγό Αρμαγεδδώνα», όπως τον αποκαλούν τα ρωσικά ΜΜΕ.Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν τη δολοφονία του Νο1 του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία - Φοβήθηκαν κλιμάκωση
Γόνος οικογένειας εργατών από το Καζάν -κάπου 800 χλμ. ανατολικά της Μόσχας– ο Γκερασίμοφ αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Σουβορόι του Καζάν και συνέχισε την εκπαίδευσή του στη Στρατιωτική Ακαδημία του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας. Ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις των διαφόρων τμημάτων του Κόκκινου Στρατού με αποσπάσεις σε ολόκληρη την ΕΣΣΔ, προτού διοριστεί αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας από τον Πούτιν τον Νοέμβριο του 2012, αντικαθιστώντας τον Νικολάι Μακάροφ. Λέγεται επίσης ότι ήταν ο γενικός διοικητής των ρωσικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών κατά τη νίκη τους στη μάχη του Ιλοβάισκ το 2014, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας. Κατά τη διάρκεια της μάχης σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες.
Το «δόγμα Γκερασίμοφ»
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία φέρεται να συνέλαβε το «δόγμα Γκερασίμοφ», το οποίο συνδυάζει στρατιωτικές, τεχνολογικές, διπλωματικές, οικονομικές, πολιτιστικές και άλλες τακτικές με πληροφορίες για την επίτευξη στόχων. Οι «Financial Times» ανέφεραν ότι αυτή η μορφή «υβριδικού πολέμου» που υποστήριξε ο Γκερασίμοφ σε ένα δοκίμιο 2.000 λέξεων «έχει καταστήσει τη Ρωσία μεγαλύτερη απειλή από οποιαδήποτε άλλη χρονική περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο».«Δυτικοί παρατηρητές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το δοκίμιό του ως σχέδιο για μια μελλοντική ρωσική υβριδική επίθεση εναντίον της Δύσης», ανέφεραν οι «F.T.», προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Νέλερ, διάβασε τρεις φορές το δοκίμιο του Γκερασίμοφ. Τον Δεκέμβριο του 2021 ο Γκερασίμοφ προειδοποίησε την ουκρανική κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να διευθετήσει τον πόλεμο στο Ντονμπάς διά της βίας, καταγγέλλοντας το Κίεβο ότι «δεν εκπληρώνει τις Συμφωνίες του Μινσκ».
Κατά την έναρξη της επιχείρησης στην Ουκρανία, τα Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γκερασίμοφ εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας μαζί με άλλους αξιωματούχους. Όμως, τον Απρίλιο του 2022, στάλθηκε στο Ιζιούμ για να επιβλέψει τη ρωσική επίθεση στην περιοχή, σύμφωνα με ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης, ενώ τον Μάιο δημοσιεύματα υποστήριξαν ότι τραυματίστηκε στο Ντονμπάς, αλλά δεν τα επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ.