Γαλλία: Με φόντο την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση παρουσιάζει τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν δείχνει διατεθειμένος να υποχωρήσει
Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζει σήμερα (23/01) η γαλλική κυβέρνηση την μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού, χωρίς καμία υποχώρηση στις βασικές διεκδικήσεις των συνδικάτων.
Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική κινητοποίηση. Ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπτ, θα απευθυνθεί στη συνέχεια στους δημοσιογράφους μαζί με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε χθες ότι έχει ήδη επιδείξει ευελιξία σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεύτερης προεδρικής του θητείας, που προέβλεπε τη μετακίνηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα διατηρήσει το όριο των 64 ετών μέχρι το τέλος, για να μην υποκαταστήσει την κοινοβουλευτική συζήτηση. «Θέλω η κυβέρνηση μαζί με τους βουλευτές να διευθετήσουν το κείμενο», είπε. «Οι ανάγκες είναι γνωστές και πιστεύω ότι ως προς αυτό θα πρέπει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», επέμεινε.
Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη μαζική κινητοποίηση. Ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπτ, θα απευθυνθεί στη συνέχεια στους δημοσιογράφους μαζί με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Ολιβιέ Βεράν.
Επαναδιατύπωση
Έπειτα από την πρώτη ημέρα απεργιών και διαδηλώσεων με τη συμμετοχή ενός έως δύο εκατομμυρίων πολιτών που κατέβηκαν στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα και πριν από την επόμενη ημέρα κινητοποιήσεων της 31ης Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και η κυβέρνησή του εκμεταλλεύονται τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να επαναδιατυπώσουν τον στόχο τους: μία ταχεία συζήτηση στο Κοινοβούλιο για την έναρξη ισχύος της επίμαχης μεταρρύθμισης το καλοκαίρι.Βροντερό «όχι»
Η μετακίνηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, κεντρικό μέτρο της μεταρρύθμισης, απορρίπτεται από όλα τα συνδικάτα, καθώς και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, από τη συντριπτική πλειονότητα των Γάλλων.Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε χθες ότι έχει ήδη επιδείξει ευελιξία σε σχέση με το κυβερνητικό πρόγραμμα της δεύτερης προεδρικής του θητείας, που προέβλεπε τη μετακίνηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα διατηρήσει το όριο των 64 ετών μέχρι το τέλος, για να μην υποκαταστήσει την κοινοβουλευτική συζήτηση. «Θέλω η κυβέρνηση μαζί με τους βουλευτές να διευθετήσουν το κείμενο», είπε. «Οι ανάγκες είναι γνωστές και πιστεύω ότι ως προς αυτό θα πρέπει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», επέμεινε.