Ο φονικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Τουρκία και στη Βόρεια Συρία τη Δευτέρα έχει αποτελέσει την πρώτη είδηση παγκοσμίως, καθώς ο αριθμός των νεκρών ολοένα και αυξάνεται, ενώ την ίδια ώρα τιτάνιες είναι οι μάχες των σωστικών συνεργείων για να σύρουν ζωντανούς όσο το δυνατόν περισσότερους από τους πολίτες που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθούν όσο περισσότερες ζωές γίνεται, όπως αυτή του 7χρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πιτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν τα συγκλονιστικά βίντεο με ανθρώπους που παλεύουν μέσα στα χαλάσματα για να επιβιώσουν, να βρουν μια διέξοδο, που φωνάζουν για βοήθεια με όση δύναμη τους έχει απομείνει.

Δύο βίντεο ανθρώπων που έχουν θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία κόβουν την ανάσα. Στο ένα μία γυναίκα φαίνεται να συνομιλεί με την αδελφή της. Περιγράφει την κατάσταση ως ιδιαίτερα δύσκολη. «Το ταβάνι είναι ακριβώς από πάνω μας. Kαι οι σωλήνες το ίδιο. Όλα είναι από πάνω μας», λέει εμφανώς τρομαγμένη.

Σε άλλο βίντεο, ένας πατέρας επιχειρεί να αποσπάσει την προσοχή του γιου του, έτσι ώστε να καταφέρει να τον διασώσει. Ένα κεφάλι αρχίζει να διακρίνεται κάτω από το ταβάνι. Το παιδί αρχίζει να κουνάει το χέρι του. «Κρατήσου, γιε μου. Είσαι καλά; Κρατήσου, θα σε βγάλουμε έξω».
Δύο παιδιά επίσης εντοπίστηκαν μέσα στα ερείπια στην Τουρκία, όπου τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο, τους μετασεισμούς και τις κακές καιρικές συνθήκες μετά τους φονικούς σεισμούς των προηγούμενων ωρών.

Την ελπίδα έφερε και η ανεύρεση ενός μικρού κοριτσιού που βρέθηκε στα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε.

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ένας εγκλωβισμένος στα συντρίμμια που ζητά βοήθεια κλαίγοντας.

Στο βίντεο που ακολουθεί μια γυναίκα τραβά βίντεο εγκλωβισμένη κάτω από τα ερείπια.