Αγωνία, θρήνος και ανείπωτος πόνος στα χαλάσματα της Τουρκίας και της Συρίας με χιλιάδες ανθρώπους νεκρούς και εγκλωβισμένους.

Η λίστα των θυμάτων μεγαλώνει, με τουλάχιστον 7.500 νεκρούς και 27.000 τραυματίες και στις δύο χώρες μετά τους δύο φονικούς σεισμούς. Παράλληλα άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που αγνοούνται και το «παράθυρο ευκαιρίας» για να ανασυρθούν ζωντανοί κλείνει σταδιακά, καθώς ξημερώνει η τρίτη ημέρα μετά τον τελευταίο σεισμό.  


Όπως σημειώνεται και στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο και το ψύχος για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν, τα οποία υπολογίζονται στα 5.875, μόνο στην Τουρκία. Η ελληνική αποστολή ΕΜΑΚ και ΕΚΑΒ, που επιχειρούσε από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην Επαρχία Χατάι, έχει διασώσει:

 -έναν άνδρα 50 ετών

-ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών και

-ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών.

Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 21 μέλη της ΕΜΑΚ, με δύο γιατρούς και τρεις διασώστες ενώ η κάμερα της ΕΡΤ καταγράφει εικόνες απόλυτης καταστροφής, με τον τρόμο και την απόγνωση να κυριαρχούν.

 Φωνές που καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια ακούγονται μέσα από τα συντρίμμια χιλιάδων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία που κατέρρευσαν μέσα σε μια στιγμή. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, τα περιθώρια επιβίωσης στενεύουν.

 Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ και το ΕΤΙΚ (ειδικό τμήμα Ιατρικής καταστροφών) του ΕΚΑΒ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα στην Τουρκία που έχει χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον Εγκέλαδο. Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο.


 Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια. 

Νωρίτερα, οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε, ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει. Πιο πριν, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο. Οι δυνάμεις επιχειρούσαν και σε άλλο σπίτι όπου ένας νεαρός έχει ειδοποιήσει για την εγκλωβισμένη μητέρα του.

 Συγκλονιστικές εικόνες μετέφερε από τα Άδανα η απεσταλμένη Ελβίρα Κρίθαρη. Εκεί διασώστες και εθελοντές με χαλιά και κουβέρτες μετέφεραν μπάζα από 13οροφο κτήριο που είχε καταρρεύσει προκειμένου να φτάσουν στο σημείο όπου ακούστηκε μια ανθρώπινη φωνή. Ωστόσο έφθασαν αργά, ο άνθρωπος είχε καταλήξει.


 Καθισμένος πάνω σε μπάζα και συντρίμμια, εκεί που κάποτε ήταν το σπίτι του, ο Mesut Hancer, κρατά το χέρι της 15χρονης κόρης του Irmak που είναι νεκρή. Ο πατέρας περιμένει τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να ανασύρουν τη σορό του παιδιού του.

 Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η περιγραφή των επιχειρήσεων της ελληνικής ΕΜΑΚ και του ΕΤΙΚ (ειδικού τμήματος ιατρικής καταστροφών) του ΕΚΑΒ από τον κ. Ευθύμιο Λέκκα στον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιώργο Σιδέρη, ένας άνδρας έκανε τραγική έκκληση για βοήθεια. 

Ο εν λόγω άνδρας διέκοψε τη ζωντανή σύνδεση για να εκφράσει την απόγνωσή του και να παρακαλέσει για βοήθεια την ελληνική αποστολή. Η οικογένειά του βρίσκεται ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που επιχειρούσαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ και αναφέρει, γεμάτος απόγνωση, ότι κανένα διασωστικό συνεργείο δεν έχει πάει ακόμη στο σπίτι του, που προφανώς έχει υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό. «Σας παρακαλώ βοηθήστε μας!», έλεγε επανειλημμένα.

 Η κατάσταση στην Συρία

Η Συρία μετράει ήδη, τουλάχιστον 1700 νεκρούς και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά. Ο σεισμός βρήκε τη χώρα βαθιά λαβωμένη από την εμπόλεμη κατάσταση των τελευταίων ετών. Χωρίς νερό και φαγητό, με δυαλυμένες βασικές υποδομές και με πολλά εμπόδια για την παροχή διεθνούς βοήθειας, οι Σύροι βιώνουν μια τραγωδία, ενώ προσπαθούν με λιγοστά μέσα να ανασύρουν διασωθέντες από τα συντρίμμια.

 Συγκλονίζει η διάσωση βρέφους που έχει μόλις γεννηθεί μέσα στα χαλάσματα. Οι διασώστες έκοψαν τον ομφάλιο λώρο που συνέδεε το νεογέννητο κοριτσάκι με τη νεκρή μητέρα του. Σφιχταγκαλιασμένα, άφησαν την τελευταία τους πνοή κάτω από τα συντρίμμια και δύο αδέρφια, που παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης δεν τα κατάφεραν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της διάσωσης δυσχεραίνουν η έλλειψη εξοπλισμού και η παγωνιά.

 Με κάθε διάσωση, ανάσα ανακούφισης και ευγνωμοσύνη. Όμως η δουλειά των διασωστών δεν έχει τέλος.


 Φορτία σταμάτησαν να περνούν από την Τουρκία στη Συρία λόγω των κατεστραμμένων δρόμων. Μέσω εμφυλίου πολέμου, η πρόσβαση είναι δύσκολη. Ακόμα και μετά τον φονικό σεισμό, ο στρατός του Άσαντ βομβάρδισε την πληγείσα Ιντλίμπ στα βορειοδυτικά όπου έχουν τον έλεγχο ακόμη οι αντικαθεστωτικοί.

 Ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν έκκληση στις δυτικές κυβερνήσεις να άρουν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ, ωστόσο η Δαμασκός πολιτικοποιεί την κρίση, απαιτώντας να διανείμει η κυβέρνηση τη βοήθεια και στους αντικαθεστωτικούς.