Εφιαλτικές οι μαρτυρίες των επιζώντων από τον σεισμό στη Συρία: Το σπίτι έτρεμε τόσο δυνατά, ήταν αδύνατο να περπατήσουμε
«Οι άνθρωποι εδώ έχουν πόλεμο για σχεδόν 12 χρόνια. Δεν έχουν πόρους. Χρειαζόμαστε νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, καύσιμα, γεννήτριες, φορτηγά, γιατρούς, νοσοκομείο , ομάδες διάσωσης και ιατρικό εξοπλισμό»
Στο έλος του Θεού βρίσκονται οι κάτοικοι της Συρίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας στα σύνορα με την Τουρκία που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων.
Ο 37χρονος Wisam Afisa κυκλοφορεί από τη Δευτέρα στους δρόμους του Χαλεπίου με πιτζάμες, μπότες και ένα αδιάβροχο μπουφάν. «Είμαι τυχερός που τα έχω αυτά. Εδώ η κατάσταση είναι καταστροφική. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την καταστροφή», λέει στον Guardian ο υπήκοος Συρίας και Βρετανίας.
«Έχω δει οκτώ ανθρώπους να ανασύρονται νεκροί από τα ερείπια και κανένας να μην ανασύρεται ζωντανός. Άκουσα άλλους να φωνάζουν για βοήθεια. Οι ντόπιοι σκάβουν, οι πολίτες χρησιμοποιούν τα φορτηγά τους, δεν έχουμε μπουλντόζες, τα καύσιμα είναι λίγα. Ο ιερέας μας από την Ορθόδοξη εκκλησία και ένας οικογενειακός μου φίλος είναι ακόμα κάτω από ερείπια», περιγράφει.
Ο Afisa μένει στην Βηρυτό, αλλά επισκεπτόταν τους συγγενείς του στο Χαλέπι με την κοπέλα του τη Δευτέρα όταν ο εγκέλαδος χτύπησε, με αποτέλεσμα η οικογένεια να εγκαταλείψει πανικόβλητη το σπίτι της.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 3.162 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί στη Συρία, με τις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση να αναφέρουν 1.262 νεκρούς και τις βορειοδυτικές περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες να αναφέρουν 1.900 νεκρούς.
«Το σπίτι έτρεμε τόσο δυνατά που δεν μπορούσαμε να περπατήσουμε στο διάδρομο. Πανικοβληθήκαμε, τρομοκρατηθήκαμε και καθίσαμε στο πάτωμα. Μετά τρέξαμε έξω, με τις πιτζάμες», είπε ο Afisa.
«Το διαμέρισμα των γονιών μου βρίσκεται στον τέταρτο όροφο ενός νέου κτιρίου, το οποίο τώρα έχει ρωγμές. Μείναμε στον δρόμο όλη τη νύχτα μετά τον πρώτο σεισμό, στο αυτοκίνητο του πατέρα μου. Έβρεχε και είχε 2 βαθμούς Κελσίου. Σύντομα θα ξεμείνουμε από καύσιμα. Ο δεύτερος σεισμός συνέβη όταν επέστρεψα για λίγο μέσα για να πάρω το διαβατήριό μου το απόγευμα. Το αυτοκίνητό μου υπέστη ζημιά από συντρίμμια που έπεσαν. Δεν έχουμε καταφύγιο και όπως οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε στους δρόμους -οι γονείς μου, οι θείοι μου και οι οικογένειές τους».
«Μερικοί άνθρωποι μένουν σε εκκλησίες ή τζαμιά που λειτουργούν ως καταφύγια. Πολλοί έχουν φτάσει σε αυτό το τμήμα του Χαλεπίου από την άλλη πλευρά της πόλης, η οποία έχει σχεδόν καταστραφεί ολοσχερώς», προσθέτει ο 37χρονος μιλώντας στον Guardian.
Πάνω από 30 οι μετασεισμοί στη Συρία από το βράδυ της Δευτέρας
Ο Afisa είπε ότι μπόρεσε να πάρει μόνο το διαβατήριό του και μια τσάντα με μερικά μετρητά, τραπεζικές κάρτες, φορτιστές και χειμερινά ρούχα από το διαμέρισμα, στο οποίο δεν θεωρείται ασφαλές να επιστρέψει.
«Είχα μερικά παλτά στο αυτοκίνητό μου που τα έδωσα σε αγνώστους, αλλά δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας για περισσότερες προμήθειες -μπορεί να καταρρεύσουν. Γίνονται ακόμα μετασεισμοί, έχω μετρήσει πάνω από 30 από το βράδυ της Δευτέρας.
«Η γιαγιά μου είναι 86 ετών. Ο θείος μου και εγώ τη βγάλαμε από το διαμέρισμά του στον δεύτερο όροφο. Έχει έναν μπαστούνι που δεν μπορούσαμε να πάρουμε, έτσι τώρα δεν μπορεί να κινηθεί και από τότε είναι στο αυτοκίνητο. Δεν νομίζω ότι η οικογένειά μου θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι της».
Ο Afisa επισκέφτηκε ένα καταφύγιο στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό του Προφήτη Ηλία στα βόρεια του Χαλεπίου και είπε ότι οι μόνες προμήθειες με τροφή και νερό που έφτασε εκεί μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης το απόγευμα προέρχονταν από τρία φορτηγά του ρωσικού στρατού. Όταν το επισκέφθηκε, περίπου 1.300 άτομα συνωστίζονταν μέσα στην εκκλησία χωρίς να έχουν κάπου αλλού να πάνε.
«Τα τρία νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι γεμάτα. Η κοπέλα μου είναι Αρμένια και η πρεσβεία της προσπαθεί να μας βγάλει έξω. Θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε στη Βηρυτό οδικώς, αλλά αυτή τη στιγμή είναι οι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι από αυτοκίνητα και ερείπια. Ο σιδηροδρομικός σταθμός έχει καταστραφεί. Η λειτουργία του διαδικτύου διακόπτεται συχνά εδώ», είπε.
«Οι άνθρωποι εδώ έχουν πόλεμο για σχεδόν 12 χρόνια. Δεν έχουν πόρους. Χρειαζόμαστε νερό, τρόφιμα, κουβέρτες, καύσιμα, γεννήτριες, φορτηγά, γιατρούς, νοσοκομείο , ομάδες διάσωσης και ιατρικό εξοπλισμό. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη. Ελπίζουμε ότι θα έρθει βοήθεια».