Σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια της γης εντοπίζεται το ρήγμα του φονικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που ισοπέδωσε Τουρκία και Συρία, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά πλέον τους 20.000.

Εικόνες και βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου αποτυπώνουν το τρομακτικά μεγάλο ρήγμα.


Η εικόνα ισοπέδωσης στην περιοχή που βρίσκεται το ρήγμα στην ανατολική πλευρά της Ανατολίας είναι ενδεικτική του βαθμού της καταστροφής που προκλήθηκε.


Το ρήγμα που περιγράφεται ως τεράστιο, μήκους 500 χιλιομέτρων πλαγίας ολίσθησης, το οποίο μετακινεί την αραβική πλάκα προς το Βορρά και σπρώχνει την πλάκα της Ανατολίας προς τα δυτικά, βιντεοσκοπήθηκε.

Με αυτήν τη φράση, το τουρκικό δίκτυο Haber Turk μετέδωσε απίστευτες εικόνες από το μέγεθος της καταστροφής που χαρακτηρίζεται ως η έβδομη πλέον θανατηφόρα αυτόν τον αιώνα, πριν από τον σεισμό, το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και τον σεισμό στο Ιράν το 2003, με 31.000 νεκρούς.


Όλα μοιάζουν να έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Η Γη έχει χωριστεί στα δύο και η ομαλότητα έχει δώσει στη θέση της στην καταστροφή.


Είναι τέτοια η δυναμική του που δίνει άνω των 7 βαθμών Ρίχτερ σεισμούς, σύμφωνα με τους ειδικούς.


Η ελληνική αποστολή εντόπισε το μεγάλο ρήγμα του φονικού σεισμού στην Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο εντόπισε το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά, στην πόλη Nurdağı.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα, το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο. Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdağı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.


«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη», επισήμανε στην ανακοίνωσή του.

Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτίρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό του İzmit, το 1999, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας.