Το τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών της Κύπρου ανακοίνωσε ότι σήμερα Παρασκευή 10 ραμφοφάλαινες ξεβράστηκαν στις βόρειες ακτές της χώρας, κυρίως στην παραλία της Αργάκας. Οι έξι, την Πέμπτη, ήταν νεκρές, ενώ τρεις από τις τέσσερις σήμερα οδηγήθηκαν ξανά στην ανοιχτή θάλασσα. Η τέταρτη πέθανε. Φαίνεται ότι ο πηγεμός τους εκεί ήταν απότοκο του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας. 

Δεν κατέστη σαφές, ωστόσο, αν οι νεκρές φάλαινες που βρέθηκαν σήμερα περιελάμβαναν εκείνες από το κοπάδι που εντοπίστηκε χθες, οι οποιες είχαν επιστρέψει στη θάλασσα.

«Αυτά τα ζώα έχουν ένα σύστημα ηχοεντοπισμού που επηρεάζεται από τους θορύβους της θάλασσας -μπορεί να είναι στρατιωτικά γυμνάσια, υποθαλάσσιες γεωτρήσεις ή φυσικά ο σεισμός που συνέβη στην περιοχή», δήλωσε ο Γιάννης Ιωάννου από το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στο τηλεοπτικό δίκτυο Sigma TV.

Οι Αρχές αναγνώρισαν τη φάλαινα ως το είδος ζιφιός. Δεν παρατηρούνται συχνά στις κυπριακές ακτές.

Οι ισχυροί σεισμοί της Δευτέρας στην Τουρκία και τη Συρία, οι οποίοι έχουν σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έγιναν αισθητοί και στο νησί της ανατολικής Μεσογείου.