Κατά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν, στην Άγκυρα επιβεβαίωσε τη νέα βάση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τον φονικό σεισμό και τη συνδρομή της χώρας μας στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Ισραήλ για τη στήριξη που προσέφερε, ωστόσο ειδική αναφορά έκανε και στην Ελλάδα.

«Με τον σεισμό ανοίξαμε μια νέα σελίδα με την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Διπλωματία των σεισμών»

Αξίζει να αναφερθεί πως η εν λόγω αλλαγή σελίδας ξεκίνησε τις προηγούμενες ημέρες, αρχικά με την αποστολή της ΕΜΑΚ, για να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης μέσα από τα συντρίμμια τόνων ανθρωπιστικού υλικού, αλλά και την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αντιόχεια προχθές, Κυριακή.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια ήταν αυτή που έβαλε ξανά στις ράγες τη «διπλωματία των σεισμών» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ήδη, από το αεροδρόμιο, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν θερμό εναγκαλισμό, ενώ στις δηλώσεις τους έδειξαν ότι Αθήνα και Άγκυρα είναι ενδεχομένως πρόθυμες να περάσουν σε μια νέα φάση των διμερών σχέσεων. «Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό για να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις», είχε δηλώσει ο κ. Τσαβούσογλου.

«Ευχαρίστησα τον Νίκο Δένδια, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, ένας γείτονας που τείνει χείρα βοηθείας είναι ένας πραγματικός γείτονας», είχε γράψει στο Twitter ο κ. Τσαβούσογλου.


«Η παρουσία του Νίκου Δένδια σήμερα εδώ δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους», είχε αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου.

Ειδική αναφορά είχε κάνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην αλληλεγγύη της Ελλάδας που εκδηλώθηκε αμέσως μετά τον σεισμό. «Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές Αρχές για να ευχηθούν περαστικά και να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν. Αμέσως έστειλαν σωστικά συνεργεία και πολλά αεροσκάφη με ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές» είπε, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σε δικό του tweet μετά την επίσκεψη στην Αντιόχεια, που επλήγη ιδιαίτερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε ότι συμφώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του πως «δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».
Και πρόσθεσε: «Η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει την Τουρκία δεν σταματά εδώ». Όπως είπε, έχει εντολή από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει η Ελλάδα ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ε.Ε.