Ο Πριγκόζιν, σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, και επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner, πέρασε χρόνια ενεργώντας για λογαριασμό και στη σκιά του Κρεμλίνου, αλλά αναδείχθηκε τους τελευταίους μήνες ως ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Έχει παραδεχτεί στο παρελθόν ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές, αλλά οι σημερινές του δηλώσεις δείχνουν ότι προχωράει περισσότερο, καθώς περιγράφει συγκεκριμένα τη σχέση του με το Πρακτορείο Διαδικτυακών Ερευνών (IRA), που έχει την έδρα του στην Αγία Πετρούπολη.

«Δεν ήμουν ποτέ απλώς ο χρηματοδότης του Πρακτορείου Διαδικτυακών Ερευνών. Εγώ το σκέφτηκα, εγώ το δημιούργησα, εγώ το διηύθυνα για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Πριγκόζιν σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την οποία κοινοποίησε η δική του εταιρεία κέτερινγκ Concord.

«Δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τον ρωσικό πληροφοριακό χώρο από την άξεστη και επιθετική αντιρωσική προπαγάνδα της Δύσης», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Στον Πριγκόζιν επιβλήθηκαν για πρώτη φορά κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις σχέσεις του με το Πρακτορείο Διαδικτυακών Ερευνών το 2018 και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πληροφοριακός «πόλεμος» και επηρεασμός υπέρ του Τραμπ το 2016

Η έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μίλερ σχετικά με την έρευνά του για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016 ανέφερε ότι το Πρακτορείο Διαδικτυακών Ερευνών επεδίωκε να σπείρει τη διχόνοια στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του «πληροφοριακού πολέμου».

Επιδίωξε να επηρεάσει τις εκλογές του 2016 υπέρ του Τραμπ, αναφέρεται στην έκθεση του Μίλερ.

«Η εκστρατεία εξελίχθηκε από ένα γενικευμένο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε το 2014 και το 2015 για να υπονομεύσει το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ σε μια στοχευμένη επιχείρηση που από τις αρχές του 2016 ευνοούσε τον υποψήφιο Τραμπ και υποτιμούσε την υποψήφια Κλίντον», αναφέρεται στην έκθεση.

«Οι υπάλληλοι του Πρακτορείου Διαδικτυακών Ερευνών ταξίδευαν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αποστολές συλλογής πληροφοριών».

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος πέρασε την τελευταία δεκαετία της Σοβιετικής Ένωσης στη φυλακή για ληστεία και απάτη, ήταν επί χρόνια συνεργάτης του Πούτιν. Η εταιρεία κέτερινγκ που διαθέτει, η οποία είχε σαρώσει τις κυβερνητικές συμβάσεις, του εξασφάλισε το παρατσούκλι «σεφ του Πούτιν», ενώ έστελνε μισθοφόρους της Wagner να πολεμήσουν μαζί με Ρώσους στρατιώτες στη Συρία και σε συγκρούσεις σε όλη την Αφρική με σκοπό να προωθήσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Έπειτα από χρόνια αρνήσεων, παραδέχθηκε πέρυσι τη σχέση του με τη μισθοφορική εταιρεία Wagner και δήλωσε ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές.

Έχοντας χτίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το δημόσιο προφίλ του τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αναλυτές λένε ότι το Κρεμλίνο πρόσφατα αποφάσισε να του κόψει τα φτερά, ανησυχώντας για το αυξανόμενο κύρος του ως ειλικρινή (σκληρού) επιχειρηματία και τη σκληρή κριτική που ασκούσε στο υπουργείο Άμυνας.