Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τη Γερμανία παραμονή της ρωσικής εισβολής - «Θα συμβεί απόψε, ξεπαγώνουν κατεψυγμένο αίμα»
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε στο Stern πως θυμάται ακόμη πολύ καθαρά εκείνο το πρωινό
Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Γερμανία για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία την παραμονή της εισβολής, παραδέχονται δύο Γερμανοί υπουργοί.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, είχε ενημερωθεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο την παραμονή της ρωσικής επίθεσης για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία.
Νωρίς το βράδυ εκείνης της ημέρας, ο Χάμπεκ είχε δεχθεί επίσκεψη στο υπουργείο του από την αμερικανική πρεσβεία, όπως είπε ο ίδιος στο περιοδικό Stern.
«Θα συμβεί απόψε - Όταν συμβαίνει, σου κόβεται η ανάσα»
«Παρέλαβα έναν φάκελο, από τον οποίο προέκυπτε πως ''θα συμβεί απόψε. Ξεπαγώνουν αποθηκευμένο αίμα, οπλίζουν τους εκτοξευτήρες ρουκετών, βάζουν σήματα στα οχήματα και τα στρατεύματα κινούνται προς τα σύνορα". Ήταν σαφές πως ο πόλεμος ερχόταν, γινόταν μια πικρή πραγματικότητα».
Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν εισβολή σε πλήρη κλίμακα στη γειτονική χώρα πριν από έναν χρόνο, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, με διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, είπε στο Stern πως θυμάται ακόμη πολύ καθαρά εκείνο το πρωινό. «Μου πήρε μια στιγμή για να καταλάβω πως η δόνηση του τηλεφώνου ήταν πραγματική. Στις 4:51 π.μ. αναφέρθηκαν οι πρώτες εκρήξεις στο Κίεβο. Στις 4:59 μού τηλεφώνησε ο διευθυντής του γραφείου μου».
Η ίδια είπε πως, μολονότι ήταν σαφές πως θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας πόλεμος, εντούτοις, όταν συμβαίνει, «σου κόβεται η ανάσα».
Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου
Καθώς την Παρασκευή συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η εικόνα μοιάζει πολύ διαφορετική από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, όταν εκατοντάδες ρωσικά τανκς ξεχύθηκαν από τα σύνορα και οι αεροπορικές δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Χοστομέλ, έξω από το Κίεβο, ως εφαλτήριο για την κατάληψη της πρωτεύουσας.
Σήμερα, έναν χρόνο ύστερα από τότε που ο κόσμος έβλεπε με κομμένη την ανάσα την έναρξη ενός αδυσώπητου πολέμου με άγνωστες προεκτάσεις, ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι κοντά στην επίτευξη των δηλωμένων πολεμικών στόχων τους, οι οποίοι στην περίπτωση της Ουκρανίας περιλαμβάνουν την απελευθέρωση όλων των κατεχόμενων εδαφών, γράφει ο Guardian.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η Μόσχα αναγκάστηκε επανειλημμένα να υποχωρήσει από τις μαξιμαλιστικές φιλοδοξίες της -και όχι μόνο από την καθαίρεση της ουκρανικής κυβέρνησης και την επιβολή ενός καθεστώτος μαριονέτας-, ώστε να επικεντρωθεί στην κατάληψη όλου του Ντονμπάς, στα ανατολικά.
Επιπλέον, οι απώλειες είναι μεγάλες. Μια πρόσφατη εκτίμηση του IISS δείχνει ότι η Ρωσία έχει χάσει το 40%-50% του στόλου των αρμάτων της που διέθετε πριν από τον πόλεμο. Οι απώλειες είναι τεράστιες και σε ανθρώπινες ζωές, με ισχυρισμούς την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία χάνει 2.000 στρατιώτες για κάθε 100 μέτρα που κερδίζει στα ανατολικά. Αν και τα στοιχεία αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ουκρανία έχει χαμηλότερο ποσοστό φθοράς.
Καθοριστική η συμβολή της Δύσης
Ο κορυφαίος στρατηγός της των ΗΠΑ Μαρκ Μίλεϊ δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει από τακτικής και στρατηγικής άποψης, αλλά σημείωσε ότι είναι απίθανο οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές να είναι κοντά στην επίτευξη των δηλωμένων στόχων της.
Είναι μάλλον ασφαλές να πούμε ότι η τρέχουσα πορεία της σύγκρουσης εξελίσσεται πολύ καλύτερα για την Ουκρανία απ' ό,τι για τη Ρωσία και ότι η συνεχιζόμενη εισροή νέων όπλων από τη Δύση θα διατηρήσει αυτήν την πορεία.
Αλλά η Ουκρανία, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση για όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών πυροβολικού, κάτι που έχει εκθέσει μια πιθανή ευπάθεια για το Κίεβο στα ανατολικά, όπου το πυροβολικό έχει κυριαρχήσει στις μάχες. Αυτό που επίσης δεν είναι σαφές είναι πόσο πολύ θα αλλάξουν το παιχνίδι όπλα όπως τα άρματα μάχης.