ΟΗΕ: Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία είναι ένας δείκτης μέτρησής της, που δημοσιοποιείται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών
Για έκτη συνεχή χρονιά η Φινλανδία κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που συντάσσεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Τα ίδια στοιχεία αποδεικνύουν ότι η καλοσύνη βρίσκεται σε σημαντική άνοδο στην Ουκρανία, αλλά υποχωρεί στη Ρωσία.
Πιο αναλυτικά, η παγκόσμια έκθεση για την ευτυχία είναι ένας δείκτης μέτρησής της, που δημοσιοποιείται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών κάθε χρόνο από το 2012.
Μπορεί οι ίδιες χώρες να βρίσκονται ξανά και ξανά στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης, ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι οι χώρες της Βαλτικής είναι εκείνες που καταγράφουν πρόοδο με ταχύτατο ρυθμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική νέα χώρα μεταξύ των 20 πιο ευτυχισμένων είναι η Λιθουανία, που ανέβηκε στην 20ή θέση, αφήνοντας τη Γαλλία στην 21η. Η κατάταξη της Εσθονίας έφτασε από την 66η το 2017 στην 31η το 2023.
Όσον αφορά την Ελλάδα, παραμένει στην ίδια θέση που βρισκόταν το 2022, δηλαδή την 58η.
Το Αφγανιστάν, που έχει σημαδευτεί από δεκαετίες πολέμου και που βρίσκεται στην τελευταία θέση στον ετήσιο δείκτη από το 2020, έχει γνωρίσει επιδείνωση της ανθρωπιστικής του κρίσης με την επιστροφή στην εξουσία των ταλιμπάν το 2021 μετά την αποχώρηση των υπό αμερικανική διοίκηση στρατευμάτων.
Τα στοιχεία για την καλοσύνη σε Ουκρανία και Ρωσία - Πώς επηρέασε ο πόλεμος
Στην Ουκρανία, παρά τα «εκτεταμένα δεινά και τις καταστροφές» μετά τη ρωσική εισβολή το 2022, υπάρχει «μια ισχυρότερη αίσθηση κοινού στόχου, καλοσύνης και εμπιστοσύνης στην ουκρανική ηγεσία», απ’ ό, τι μετά την προσάρτηση της Κριμαία το 2014 από τη Ρωσία, δήλωσε ο καθηγητής Γιαν-Εμανουέλ Ντε Νεβ, εκ των συντακτών της μελέτης.
Το 2022 «η καλοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά στην Ουκρανία αλλά υποχώρησε στη Ρωσία», σύμφωνα με τον ίδιο, αναφερόμενος σε ενέργειες όπως το να βοηθά κάποιος έναν άγνωστο ή να κάνει μια δωρεά.
Ενώ η κατηγοριοποίηση της Ουκρανίας διαμορφώθηκε από το 98 στο 92 συγκριτικά με την έκθεση της περασμένης χρονιάς -που ολοκληρώθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή-, η συνολική της βαθμολογία πήγε από το 5.084 στο 5.071, σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10.
Γενικά, παρά τις κρίσεις της Ουκρανίας και της Covid, διαφορετικές μορφές καθημερινής καλοσύνης, όπως η προφορά βοήθειας σε έναν ξένο, η δωρεά σε μια ανθρωπιστική οργάνωση και ο εθελοντισμός, είναι πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα διεθνώς για δεύτερη συνεχή χρονιά, δήλωσε η καθηγήτρια Λάρα Άκνιν, εκ των συντακτών της έκθεσης.
Πώς διαμορφώνεται η λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες παγκοσμίως
Η έκθεση για την παγκόσμια ευτυχία, που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2012, βασίζεται στο πώς οι ίδιοι οι πολίτες αξιολογούν την ευτυχία τους, καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα.
Η έκθεση λαμβάνει υπόψη έξι παράγοντες-κλειδιά: την κοινωνική στήριξη, το εισόδημα, την υγεία, την ελευθερία, τη γενναιοδωρία και την έλλειψη διαφθοράς. Δίδει μια βαθμολογία ικανοποίησης με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων σε μια περίοδο τριών ετών.
Φέτος η Βόρεια Ευρώπη κυριάρχησε και πάλι στις πρώτες θέσεις – με τη Δανία να βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Φινλανδία και να ακολουθεί η Ισλανδία. Η τέταρτη θέση καταλαμβάνεται από το Ισραήλ που ανέβηκε πέντε θέσεις σε σχέση με την περασμένη χρονιά.