Αίσθηση προκαλεί η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συζήτησης με άλλους ηγέτες στις 22 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως από την εποχή του Β’ ΠΠ δεν έχει ξανασυμβεί να εισβάλει στρατός σε άλλη χώρα.

 Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει κατά τη συνάντηση, με τους ηγέτες των Εννέα του Βουκουρεστίου, (ομάδα συμμάχων του NATO της ανατολικής μας πτέρυγας) παρουσία του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως με τον πόλεμο στην Ουκρανία «αυτό που κυριολεκτικά διακυβεύεται δεν είναι μόνο η Ουκρανία, είναι η ελευθερία. Η ιδέα ότι πάνω από 100.000 δυνάμεις θα εισέβαλλαν σε μια άλλη χώρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Και πρέπει να φροντίσουμε να τα αλλάξουμε ξανά». Δείτε και εδώ την ανακοίνωση στο δελτίο τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Πολωνία.


 Παρά το γεγονός ότι η δήλωση αυτή του προέδρου έγινε πριν έναν μήνα, δεν σχολιάστηκε εκτενώς -σχεδόν καθόλου- από διεθνή, αλλά και ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν είτε ψεύδεται είτε δεν θυμάται ότι η χώρα του, μετά το 1945, έχει εισβάλει στρατιωτικά σε ξένα κράτη επιστρατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε:

 Εισβολή στο Βιετνάμ (1965): 543.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Εισβολή στο Ιράκ(2003): 467.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Παναμάς (1989): 27.000

Εισβολή στην Αιτή (1994): 25.000 Αμερικανικά στρατεύματα

Εισβολή στη Γρενάδα (1983): 7.300

Συρία 2014

Σημειώνεται πως οι χώρες που έχουν εισβάλλει στρατιωτικά οι ΗΠΑ είναι περισσότερες, δίχως να υπολογίσουμε τα αναρίθμητα πραξικοπήματα και τις μαύρες επιχειρήσεις (Black Operation) για ανατροπές κυβερνήσεων και στήριξη δικτατορικών καθεστών.

 «Γελοιότητα» και «υποκρισία» Μπάιντεν

«Δηλώνοντας» αυτή τη «γελοιότητα» ο Μπάιντεν ξέχασε την «Επιχείρηση Ιρακινή Ελευθερία» έγραψε πρόσφατα η Αμερικανίδα καθηγήτρια Νομικής και πρώην πρόεδρος του αμερικανικού Δικηγορικού Συλλόγου NLG Marjorie Cohn.

 Από τα ελάχιστα καυστικά σχόλια που έγιναν σε μεγάλα ΜΜΕ ήταν εκείνα του ανώτερου στελέχους της δεξαμενής σκέψης Carnegie Endowment for International Peace, Stephen Wertheim. Με πρόσφατη παρέμβασή του στους Guardian επεσήμανε πως ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να σκεφτεί το μήνυμα που έστειλε ο Μπάιντεν στον κόσμο όταν ενήργησε σαν να μην συνέβη ποτέ ο πόλεμος στο Ιράκ.

 Σύμφωνα με τον Wertheim, ο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί πως όταν οι ΗΠΑ διαπράττουν επιθετική ενέργεια, τότε τα παραπτώματα της Αμερικής δεν μετράνε. «Ή ίσως, λέγοντας ότι «από τον Β’ ΠΠ, τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί», ο Μπάιντεν σκεφτόταν μόνο την Ευρώπη, αλλά παρέλειψε να το πει, οπότε αντιμετώπισε την ιστορία της Δύσης ως συνώνυμη με την ιστορία του κόσμου, εξαφανίζοντας τις εμπειρίες των υπόλοιπων λαών της ανθρωπότητας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Μπάιντεν μετέφερε ότι η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι απλώς πολιτική ισχύος, όχι μια υπόθεση αρχών στην οποία όλες οι χώρες έχουν μερίδιο».

 Στη συνέχεια το στέλεχος του Carnegie -σε ακόμα πιο καυστικό τόνο- προσέθεσε ότι «η υποκρισία από μόνη της δεν είναι το πρόβλημα. Η υποκρισία είναι παντού γύρω μας. Αυτό που έχει σημασία είναι αν εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο κόσμο, αλλά, τα κενά μνήμης του Μπάιντεν δεν το κάνουν».

 Για τον Carnegie, ο Μπάιντεν απλά «διαιωνίζει το ηγεμονικό σχέδιο που έφερε τις ΗΠΑ στο Ιράκ καταρχήν. Στέλνει ένα παρόμοιο μήνυμα όταν συνήθως πλαισιώνει τον πόλεμο της Ουκρανίας ως «αγώνα δημοκρατίας» ενάντια στην «απολυταρχία» – λες και οι χώρες αξίζουν υποστήριξη ενάντια σε μια απρόκλητη εισβολή μόνο εάν η φύση της κυβέρνησής τους συναντήσει την έγκριση της Ουάσιγκτον».