Απέραντος σκουπιδότοπος το Παρίσι - Πάνω από 7.000 οι τόνοι απορριμμάτων – Ο Μακρόν κατηγορεί την αντιπολίτευση και εξετάζεται η επίταξη εργαζομένων
Αναστέλλεται από αύριο η απεργία των εργαζομένων στην αποκομιδή
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι. Οι απεργίες ωστόσο σε διάφορους κλάδους και κυρίως στον τομέα της καθαριότητας έχουν μετατρέψει το Παρίσι σε απέραντο σκουπιδότοπο. Την ίδια ώρα οι δρόμοι μεγάλων πόλεων θυμίζουν πεδίο μάχης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ασημίνας Αγγελίνη στο protothema.gr οι εργαζόμενοι του κλάδου αρνούνται την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησής τους, όπως αναφέρει το δίκτυο «20minutes».
Σημειώνεται, πάντως, ότι το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε την αναστολή από αύριο, Τετάρτη, της απεργίας των εργαζομένων στην αποκομιδή των σκουπιδιών στο Παρίσι και του αποκλεισμού των αποτεφρωτήρων, δύο κινητοποιήσεις που έχουν προκαλέσει τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας από την 6η Μαρτίου.
JUST IN: Protests in France are intensifying — Millions have taken to the streets..
— Chuck Callesto (@ChuckCallesto) March 28, 2023
ARE WE WITNESSING THE BEGINNING OF A FRENCH REVOLUTION?
pic.twitter.com/dSoEvZqNio
«Πρέπει να ξανασυζητήσουμε με τους παράγοντες στον τομέα των απορριμμάτων και της καθαριότητας της πόλης του Παρισιού ώστε να επιστρέψουμε πιο δυνατοί στην απεργία, καθώς πλέον δεν έχουμε απεργούς», παραδέχθηκε σε δελτίο Τύπου το συνδικάτο CGT-FTDNEEA στο οποίο μετέχουν οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των σκουπιδιών, εργάτες υπονόμων, οδηγοί απορριμματοφόρων της πρωτεύουσας. Σήμερα, 23η ημέρα της κινητοποίησης, η συλλογή των κάδων απορριμμάτων γινόταν με πολλά προβλήματα στο Παρίσι, με τον συνολικό όγκο των σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους να είναι 7.000 τόνοι έναντι περισσότερων από 10.000 τόνων την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τη δημαρχία.
France is bracing for another round of strikes, huge street demonstrations and potentially violent protests against President Emmanuel Macron’s pension overhaul. Neither Macron nor opponents of his plan are ready to back down. https://t.co/1h4LhmMBVD
— The New York Times (@nytimes) March 28, 2023
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Λοράν Νουνιέζ, σε αυτην τη δύσκολη συγκυρία είχε εκφράσει την πρόθεση να υπογράψει την απόφαση των επιτάξεων «για να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση των περισσότερων σκουπιδιών και να συγκροτηθεί μια υπηρεσία συλλογής των απορριμμάτων».
Ωστόσο, η Σοσιαλίστρια δήμαρχος της «πόλης του φωτός», Αν Ινταλγκό , αντιδρά στο μέτρο αυτό όπως και άλλοι βουλευτές από τον χώρο της γαλλικής αντιπολίτευσης.
«Η επίταξη δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ, αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη φορά στο Παρίσι», κάτι που «δείχνει την πολιτική ανικανότητα να βρεθεί μια λύση σε αυτήν τη σύγκρουση», δήλωσε ο κομμουνιστής βουλευτής Νικολά Μπονέ-Ουλάλτζ, προειδοποιώντας για τον «κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων», αν η αστυνομία επιχειρήσει να αναζητήσει τους απεργούς «έναν-έναν στα σπίτια τους».
National demonstration begins in France
— Spriter (@Spriter99880) March 28, 2023
In France, the tenth nationwide protest against pension reform, raising the retirement age and the policies of President Emmanuel Macron pic.twitter.com/MObDpcoJtS
«Αστακός» το Παρίσι με 5.500 αστυνομικούς
Στους δρόμους ξεχύνονται για μία ακόμη φορά οι Γάλλοι με το νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στους τομείς των μεταφορών και της εκπαίδευσης.
Η σημερινή είναι δέκατη πανεθνική απεργία στη Γαλλία με τους διαδηλωτές να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Liberation». Ωστόσο, η κυβέρνηση Μακρόν απέρριψε το αίτημά τους, γράφει η κυβέρνηση «Le Figaro».
Ο Λοράν Μπερζέ, γενικός γραμματέας του «CFDT», του συνδικάτου που ιστορικά πρόκειται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, αν η κυβέρνηση αποφάσιζε να παγώσει για τουλάχιστον ένα μήνα τη διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, ο Φιλίπ Μαρτινέζ, επικεφαλής του συνδικάτου «CGT» που ιστορικά πρόκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία θα τον καλούν να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το συνταξιοδοτικό και παράλληλα να ορίσει διαμεσολαβητή για την επίλυση του ζητήματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μακρόν ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι δεν είναι διατεθειμένος να παγώσει την διαδικασία εφαρμογής του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος.
Την ίδια ώρα, η αστυνομία προετοιμάζεται πυρετωδώς με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι, περίπου 13.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.
Ποιοι απεργούν
Στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Μια κυλιόμενη απεργία των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Παρίσι έχει αφήσει τα σκουπίδια να συσσωρεύονται σε διάφορα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας και μια απεργία στα διυλιστήρια έχει οδηγήσει σε ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα.
Ο ένοικος των Ηλυσίων κατηγορεί ευθέως το αριστερό κόμμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Ζαν Λικ Μελανσόν ότι πυροδοτεί τις πράξεις βίας και ότι επιθυμεί να απονομιμοποιήσει τους θεσμούς της χώρας, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου της κυβέρνησης με τα εργατικά συνδικάτα.
🇫🇷 Strasbourg ✊#ReformeDesRetraites #Manif28Mars #Revolution #manifestation28mars #greve28mars #GreveGenerale #FranceProtests pic.twitter.com/xirvlv8DP3
— Bertasso (@edcordel) March 28, 2023
Παρά τις εκτεταμένες αναταραχές που έχουν σημειωθεί στη χώρα, ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποχωρήσει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62, λέγοντας ότι ήταν «αναγκαίο» για τη χώρα να φέρει μια ισορροπία στο «γενναιόδωρο» συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Η γαλλική κυβέρνηση προκάλεσε οργή όταν επικαλέστηκε το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος για να περάσει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση που παρακάμπτει μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που εάν ακολουθούσε αναμενόταν να χάσει. Η κυβέρνηση «επέζησε» οριακά μετά τις δύο προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση.
Ολισθαίνει η δημοτικότητα Μακρόν
Εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μία νέα δημοσκόπηση προκαλεί πονοκέφαλο στον Εμανουέλ Μακρόν καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 28%.
Η λαοφιλία του Γάλλου προέδρου έχει μειωθεί κατά 6 μονάδες τον μήνα Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «BVA» που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό «RTL».
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των «Κίτρινων Γιλέκων». Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με το 61% στις αρχές Μαρτίου.