Τις τελευταίες δραματικές στιγμές του Ρώσου μπλόγκερ Βλάντλεν Τατάρσκι, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη Κυριακή, καταγράφουν πλάνα από το εσωτερικό του καφέ όπου σημειώθηκε η φονική έκρηξη κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

Ειδικότερα, στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου εμφανίζεται ο στρατιωτικός μπλόγκερ, που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, να βγάζει από το κουτί και να θαυμάζει την προτομή ενός στρατιώτη που του προσφέρθηκε. Λίγες στιγμές αργότερα, και ενώ τοποθετούσε ξανά την προτομή στο κουτί της, σημειώθηκε η έκρηξη που σκότωσε τον ίδιο και τραυμάτισε δεκάδες άλλα άτομα.

Όπως έχει γίνει πλέον γνωστό, η εν λόγω προτομή περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό και μεταφέρθηκε στο καφέ από την Ντάρια Τρέποβα, μια νεαρή γυναίκα, που συνελήφθη χθες και κρατείται από τις Αρχές της Αγίας Πετρούπολης.

Στα βίντεο των τελευταίων στιγμών του Τατάρσκι εμφανίζεται και η ίδια η Τρέποβα, την οποία ο μπλόγκερ προσκαλεί να καθίσει σε μια θέση στο πλάι της σκηνής, αποκαλώντας την «Νάστια», το όνομα με το οποίο φέρεται να του συστήθηκε.

Μάλιστα, σε ορισμένα κλιπ η κοπέλα εμφανίζεται κάποια στιγμή να σηκώνει τα χέρια μπροστά στο σώμα της, σαν να θέλει ενδεχομένως να προστατευτεί από κάτι, και έπειτα να τα φέρνει στο πρόσωπό της. Δεν είναι ξεκάθαρο, πάντως, εάν οι χειρονομίες αυτές δείχνουν ότι γνώριζε για τον εκρηκτικό μηχανισμό στην προτομή ή ότι είχε πλήρη άγνοια.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Τρεπόβα συνελήφθη ως ύποπτη για τη δολοφονία του Τατάρσκι. Είχε προηγηθεί ταυτοποίηση της νεαρής από κάποια ρωσικά ηλεκτρονικά MME.

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψή της, οι τοπικές Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με τη συλληφθείσα να «παραδέχεται» (πιθανόν υπό καθεστώς εξαναγκασμού) ότι ήταν όντως εκείνη που παρέδωσε την προτομή στο καφέ, χωρίς να αποκαλύπτει πάντως αν γνώριζε τι περιείχε αλλά ούτε και πού τη βρήκε.

Ο Τατάρσκι, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Μαξίμ Φομίν, είχε περισσότερους από 560.000 ακολούθους στο Telegram και ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους μπλόγκερ για στρατιωτικά θέματα, που υπερασπιζόταν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και συχνά κατηγορούσε τα ανώτερα στελέχη του ρωσικού στρατού.