Η αυξημένη υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία θέτει σε κίνδυνο τον κόσμο
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν καταστροφική - Τα αποτελέσματα όμως ενός παρατεταμένου πολέμου θα είναι πολύ χειρότερα
Πρόσφατα ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Σι είχε δηλώσει ότι η ανάπτυξη της Ρωσίας είχε «βελτιωθεί σημαντικά», ενώ ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η Κίνα «έκανε ένα κολοσσιαίο άλμα προς τα εμπρός».
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης, μιας συνθήκης που αναγνωρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Έτσι, η επίσκεψη του Σι υποδηλώνει ότι η Κίνα δεν αισθάνεται την ανάγκη να κατηγορήσει τους Ρώσους για τη συνεχιζόμενη εισβολή τους στην Ουκρανία. Πολλά μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι επίσης δύσπιστα για την ουδετερότητα της Κίνας στον πόλεμο, δεδομένης της στενής σχέσης του με τον Πούτιν.
Υπάρχουν όμως πρόσθετες ανησυχίες για τη σχέση των δυο χωρών. Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στο δεύτερο έτος του, οι εκθέσεις έδειξαν ότι οι Ρώσοι εξαντλούνται σε πυρομαχικά, όπλα και στρατιωτικό υλικό. Αυτό φάνηκε κατά την τελευταία πυραυλική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου ο ρωσικός στρατός φέρεται να χρησιμοποίησε παλαιότερο και απαρχαιωμένο εξοπλισμό. Οι διεθνείς κυρώσεις έχουν επίσης περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να δραστηριοποιείται στην παγκόσμια αγορά. Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία έχει καταφύγει στην αγορά βοήθειας από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία έχει αγοράσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους Ιρανούς, ενώ η Βόρεια Κορέα έχει παράσχει βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες στη Ρωσία.
Τώρα, η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι η Κίνα «σκέφτεται να στείλει θανατηφόρα βοήθεια στη Ρωσία», κάτι που μπορεί να έχει ήδη συμβεί. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της RAND Corporation, η Κίνα έχει στείλει τουφέκια εφόδου, drones και βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία. Αυτό θα αποτελούσε άμεση απειλή για τον κόσμο.
Τι σημαίνει αυτό;
Πρώτον, ότι η αγορά υλικού από αυτές τις χώρες θα επιτρέψει στη Ρωσία να αναπληρώσει τα αποθέματά της, επιτρέποντας έτσι στη Μόσχα να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μέχρι σήμερα, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει δείξει σημάδια τερματισμού του πολέμου. Αντίθετα, η Ρωσία έχει αναζητήσει μεθόδους για να συνεχίσει τις προσπάθειές της να καταλάβει την Ουκρανία. Η παράταση του πολέμου θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες δυσκολίες στην Ουκρανία καθώς και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της Ουκρανίας εκτοπίζεται, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί και πολλές ουκρανικές πόλεις έχουν καταστραφεί. Η Ουκρανία έχει ήδη υπομείνει αρκετές δυσκολίες. Έτσι, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να πιέζει τη Ρωσία να αναγκάσει να τερματίσει τον πόλεμό της.
Δεύτερον, ένας παρατεταμένος ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία θα αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων. Η διαθεσιμότητα αργού πετρελαίου έχει μειωθεί και έχει γίνει μια «ξεκάθαρη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης». Επιπλέον, η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παραγωγοί τροφίμων για αρκετές χώρες στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Ο αγροτικός τομέας και το περιβάλλον της Ουκρανίας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον πόλεμο και αυτό έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί και η αδυναμία εύκολης εξαγωγής τροφίμων σε άλλες περιοχές έχει οδηγήσει σε παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Εάν ο πόλεμος της Ρωσίας συνεχιστεί, η έλλειψη εξαγωγών τροφίμων θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε παγκόσμιο λιμό σε αυτές τις περιοχές.
Τέλος, ένας παρατεταμένος πόλεμος στη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε άνοδο των «τιμών των εμπορευμάτων… και συνέβαλε περαιτέρω στις διακοπές του παγκόσμιου εφοδιασμού». Πολλές χώρες εξακολουθούν να ανακάμπτουν από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Εάν συνεχιστεί ο πόλεμος θα αυξηθεί η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, και αυτό θα υπονόμευε τις προσπάθειες ανάκαμψης σε πολλά μέρη του κόσμου, οδηγώντας σε «….υψηλότερα επίπεδα ανεργίας, συρρικνωμένα μέτρα εισοδήματος και στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης».
Με άλλα λόγια, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία εκτείνονται πολύ έξω από τις σφαίρες της Ανατολικής Ευρώπης και οι επιπτώσεις του πολέμου θα μπορούσαν να κλιμακωθούν. Ως αποτέλεσμα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τον πόλεμο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, περιορίζοντας την ικανότητα της Μόσχας να αλληλοεπιδρά με τον κόσμο σε διεθνή κλίμακα και εμποδίζοντας την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της.
Συνολικά, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν καταστροφική. Αλλά τα αποτελέσματα ενός παρατεταμένου πολέμου θα είναι πολύ χειρότερα. Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να βάλει τέλος στον πόλεμο της.