Tην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάρκειας έξι μηνών, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού αποφάσισε η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, διατέθηκαν πέντε εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Κάναμε όλοι μας δεκτή την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι, με την επίγνωση ότι πρόκειται για ένα σοβαρό φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζει τεράστια αύξηση, ακόμη και κατά ποσοστό του 300%», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και την θάλασσα, Νέλο Μουζουμέτσι.

«Ας είναι ξεκάθαρο, δεν λύνουμε το πρόβλημα, η λύση μπορεί να έρθει μόνο από υπεύθυνη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο ίδιος.

Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μειωθούν οι διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, με ιδιαίτερη αναφορά στα κέντρα παραμονής των μεταναστών και προσφύγων, αλλά και σε επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης, και στις διαδικασίες που αφορούν τους επαναπατρισμούς.

Παράλληλα, όπως έκαναν γνωστό πηγές της κυβέρνησης Μελόνι, πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή σε διάφορες πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας και του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού.

1.000 μετανάστες μέσα σε 24 ώρες

Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που παρουσιάστηκαν εχθές, σχεδόν 1.000 μετανάστες έφτασαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Συνολικά 974 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έφτασαν στο νησί με 26 πλοιάρια, διευκρίνισε καλά ενημερωμένη πηγή, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένονται και άλλα σκάφη.

Μετά το Σαββατοκύριακο το κέντρο υποδοχής μεταναστών του νησιού είναι υπερπλήρες. Το κέντρο είναι σχεδιασμένο για την υποδοχή λιγότερων από 400 ανθρώπων και ήδη έχουν φτάσει εκεί 1.883.

Μετά από ένα θανατηφόρο ναυάγιο στα τέλη Φεβρουαρίου στη νότια ιταλική περιοχή της Καλαβρίας, η Μελόνι προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση, καθώς αύξησε τις ποινές φυλάκισης για τους λαθρέμπορους.

«Είναι σωστό το υπουργείο Εσωτερικών και οι θεσμοί να έχουν ειδικές εξουσίες για την αντιμετώπιση και διαχείριση ενός περίπλοκου φαινομένου που ασκεί πίεση σε ορισμένες νότιες περιοχές», δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλαβρίας Ρομπέρτο ​​Οτσιούτο.