Αυτό το «πορτοκαλί ντόνατ», όπως έχει ονομαστεί, βρίσκεται στην καρδιά του γαλαξία Messier 87 55, εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και το 2019 έγινε η πρώτη μαύρη τρύπα που απεικονίστηκε απευθείας από τους αστρονόμους.

Τώρα, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI), έχει λάβει την πρώτη επίσημη αναμόρφωσή της - και τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι αντί να είναι ένα «πορτοκαλί ντόνατ» και μάλιστα αρκετά «χοντρό», είναι στην πραγματικότητα ένα «κοκαλιάρικο ντόνατ».
69781007-11968103-comparison_in_2019_the_m87_black_hole_was_the_first_to_be_direct-a-90_1681381353499
Το 2019, η μαύρη τρύπα M87 ήταν η πρώτη που απεικονίστηκε απευθείας από τους αστρονόμους.


Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η νέα προοπτική της τεράστιας μαύρης τρύπας θα «διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ικανότητά μας να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά της» και θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγηθεί πώς το αστρικό αυτό φαινόμενο «τρώει» ύλη.

Την ανακάλυψη αυτή την ονόμασαν «χρυσή ευκαιρία», καθώς είναι μία πραγματική ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη φυσική των μαύρων τρυπών.

Η μαύρη τρύπα M87 εκτιμάται ότι έχει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου μας και εκτοξεύει έντονους πίδακες ενέργειας. Αυτοί οι πίδακες, οι οποίοι αναδύονται από τον πυρήνα του M87 και εκτείνονται τουλάχιστον 5.000 έτη φωτός από το κέντρο του, είναι ένα από τα πιο μυστηριώδη και ενεργειακά χαρακτηριστικά του γαλαξία.

Πώς οι επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά μια εικόνα μιας μαύρης τρύπας

Όπως εξηγείται στο γράφημα, η μέθοδος βασίζεται στην παρατήρηση του υλικού που στροβιλίζεται γύρω από τις άκρες πριν πέσει στην ίδια τη μαύρη τρύπα. Αυτό θερμαίνεται σε ακραίες θερμοκρασίες, προκαλώντας την εκπομπή έντονου φωτός που εμφανίζεται ως δακτύλιος γύρω από τη μαύρη τρύπα

Αυτός ο χάρτης δείχνει τη θέση του γιγαντιαίου γαλαξία Μεσιέ 87 στον αστερισμό της Παρθένου. Ο χάρτης δείχνει τα περισσότερα από τα αστέρια που είναι ορατά με γυμνό μάτι υπό καλές συνθήκες


Ο Μεσιέ 87 (M87) είναι ένας τεράστιος ελλειπτικός γαλαξίας που βρίσκεται περίπου 55 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, ορατός στον αστερισμό της Παρθένου. Ανακαλύφθηκε από τον Charles Messier το 1781, αλλά δεν αναγνωρίστηκε ως γαλαξίας μέχρι τον 20ό αιώνα.