Σουδάν: «Φώναζε “εγώ τελείωσα”!» - Νέα σοκαριστική μαρτυρία για εγκλωβισμένο Έλληνα στη Μητρόπολη
Δύσκολη η κατάσταση στη Μητρόπολη - Αγωνία για τους δύο Έλληνες τραυματίες
Σκηνές χάους και τρόμος. Αυτά επικρατούν στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, από το Μεγάλο Σάββατο, οπότε και ξεκίνησαν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον Στρατό και παραστρατιωτικούς, ενώ αγωνία υπάρχει στην Ελλάδα για τους 15 ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη, τους δύο Έλληνες τραυματίες και τους συμπατριώτες μας που ζουν εκεί.
Στο Χαρτούμ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες με αεροπορικές επιδρομές, ρουκέτες, βολές από βαρύ οπλισμό και ο τραγικός απολογισμός μέχρι τώρα είναι περίπου 200 νεκροί και τουλάχιστον 1.800 τραυματίες.
Στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού στο Χαρτούμ βρίσκονται εγκλωβισμένοι 15 άνθρωποι (ανάμεσά τους είναι Έλληνες και δύο παιδιά) μαζί με τον μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα. Άλλοι δύο Έλληνες βρίσκονται τραυματισμένοι από θραύσματα ρουκέτας, ενώ κι άλλοι συμπατριώτες μας που ζουν στο Χαρτούμ είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν, καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις.
Αγωνία για τους δύο Έλληνες τραυματίες
Οι δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν από θραύσματα ρουκέτας που έσκασε κοντά τους βρίσκονται εκτός κινδύνου. Βεβαίως, δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμη, καθώς ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει έχει προκαλέσει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία, ενώ οι γιατροί δεν μπορούν να πάνε εκεί, καθώς έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.
Ο ένας από τους δύο Έλληνες που τραυματίστηκαν το Μεγάλο Σάββατο από την έκρηξη ρουκέτας και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μίλησε στο Open και τόνισε ότι η υγεία του δεν κινδυνεύει, αλλά έχει αιμορραγία και περιμένει τον γιατρό. «Καλά είμαι, δόξα τω Θεώ. Έρχεται ο γιατρός, έχουμε αιμορραγία εδώ. Δεν έχει σταματήσει η αιμορραγία και περιμένω τον γιατρό», είπε για την κατάσταση της υγείας του.
Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open παρουσιάστηκε και βίντεο - ντοκουμέντο με τις στιγμές λίγο πριν από τον τραυματισμό των δύο Ελλήνων.
Στο βίντεο που κατέγραψαν οι δύο Έλληνες οι στιγμές είναι σοκαριστικές. Οι δύο τραυματίες είχαν ενημερώσει την ενορία και τον μητροπολίτη Σάββα πως η κατάσταση με τις μάχες είναι δραματική και ότι πρέπει να φύγουν από εκεί.
Στη συνέχεια, πήγαν στο σημείο όπου κατέγραψαν τις εικόνες του πολέμου. Βρίσκονταν στη βεράντα, έξω από το σπίτι του ενός εκ των δύο. Εκεί τους χτύπησαν τα θραύσματα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.
«Φώναζε “εγώ τελείωσα”»
Συγγενής του ενός εκ των δύο Ελλήνων και αυτόπτης μάρτυρας του τραυματισμού τους επικοινώνησε με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και περιέγραψε τις στιγμές τρόμου. Όπως είπε ο μάρτυρας, αμέσως μετά τον τραυματισμό του ο ένας από τους δύο άνδρες άρχισε να φωνάζει. «Μας είπε “εγώ τελείωσα”. Τρέξαμε και τους τραβήξαμε μέσα. Φωνάξαμε έναν άλλον άνθρωπο και έναν γιατρό, οι οποίοι ήρθαν και του έδεσαν τα πόδια, για να μην τρέχει το αίμα. Είχε χτυπηθεί στην κοιλιά και στο αριστερό του πόδι. Και ο φίλος του είχε χτυπηθεί στο αριστερό πόδι. Δεν έχουν χειρουργηθεί ακόμη, περιμένουν γιατρό», ανέφερε ο μάρτυρας.
Τραγική η κατάσταση στη Μητρόπολη
Στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού παραμένουν εγκλωβισμένοι 15 άνθρωποι μαζί με τον μητροπολίτη Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββα, ο οποίος περιέγραψε με δραματικό τρόπο τις δύσκολες ώρες που περνάνε εκεί. «Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα, δεν υπάρχει νερό, είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».
«Πυροβολούν και την πόρτα της Μητρόπολης»
Η Αλεξάνδρα Καλουμέρη, που παραμένει εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ του Σουδάν, περιέγραψε τις τραγικές στιγμές φόβου και αγωνίας που ζουν εκεί. «Πυροβολούν και την πόρτα της Μητρόπολης, πυροβολούν συνέχεια. Δεν μπορούμε να βγούμε, έχουμε μόνο τα απαραίτητα λίγα πράγματα, φαγητά για τρεις - τέσσερις μέρες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
«Χειροτέρεψαν τα πράγματα, υπάρχουν βομβαρδισμοί από αέρος και μάχες μεταξύ των δύο αντιπάλων», περιέγραψε ο επίτιμος άμισθος πρόξενος της Ελλάδας στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος.
Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.
Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν, εξάλλου, δέχθηκε επίθεση στο σπίτι του στην πόλη χθες (17.4.2023), σύμφωνα με τον επικεφαλής διπλωμάτης της Ε.Ε., Ζοζεπ Μπορελ, αλλά είναι «καλά» στην υγεία του.
Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι πολλά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που περιθάλπουν τραυματίες πολίτες «έχουν ξεμείνει από αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης και άλλα ζωτικά εφόδια».
«Η μυρωδιά του θανάτου είναι παντού», είπε Σουδανός γιατρός στο CNN. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, το νοσοκομείο «Αλ Μοάλεμ» βομβαρδιζόταν από τις δυνάμεις της RSF για δύο ημέρες, προτού εκκενωθεί από τον σουδανικό Στρατό.
Τα νοσοκομεία στο Σουδάν γίνονται στόχος στρατιωτικών επιδρομών τόσο από τον σουδανικό Στρατό όσο και από τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), σύμφωνα με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων στο CNN και από δύο οργανώσεις γιατρών, το ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί να φτάσει στους τραυματίες και δεν μπορεί να θάψει τους νεκρούς.
«Από τις 9 το πρωί του Σαββάτου, όταν άρχισαν οι μάχες, γινόμασταν στόχος», δήλωσε γιατρός σε νοσοκομείο του Χαρτούμ - τον οποίο το CNN δεν κατονομάζει για λόγους ασφαλείας.
«Ένα χτύπημα έπληξε το μαιευτήριο. Ακούγαμε βαρύ οπλισμό και ξαπλώσαμε στο πάτωμα, μαζί με τους ασθενείς μας. Το ίδιο το νοσοκομείο δεχόταν επίθεση. Ζούσαμε σε μια πραγματική μάχη», δήλωσε ένας άλλος γιατρός. «Μπορείτε να πιστέψετε ότι φύγαμε από το νοσοκομείο και αφήσαμε πίσω μας παιδιά σε θερμοκοιτίδες και ασθενείς στην εντατική χωρίς ιατρικό προσωπικό; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι επέζησα», είπε.
Διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός
Η διεθνής κοινότητα κάνει συνέχεια εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, αλλά οι φωνές της έχουν πέσει ως τώρα στο κενό.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, κάλεσε εκ νέου τα εμπόλεμα μέρη του Σουδάν να «σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» και προειδοποίησε ότι περαιτέρω κλιμάκωση «θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τη χώρα και την περιοχή».
Ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συνομιλεί με τους στρατηγούς στο Σουδάν και τους καλεί να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ιαπωνία, συζήτησε χωριστά με τους δύο αντίπαλους στρατηγούς που έχουν εμπλακεί σε αιματηρή σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν και επέμεινε στο ότι «επείγει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός».
Η κατάπαυση του πυρός «θα επέτρεπε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις μάχες, να επανενωθούν οι σουδανικές οικογένειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των μελών της διεθνούς κοινότητας στο Χαρτούμ», τόνισε ο κ. Μπλίνκεν στους συνομιλητές του, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠ.ΕΞ., Βεντάντ Πατέλ.
Από την άλλη, οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 κάλεσαν τις αντίπαλες πλευρές στο Σουδάν να παύσουν πυρ και τους ηγέτες τους να ξαναρχίσουν διάλογο.
Οι μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τη μεγαλύτερη παραστρατιωτική δύναμη του Σουδάν «απειλεί την ασφάλεια των αμάχων» και «υπονομεύει τις προσπάθειες επανέναρξης της μετάβασης της χώρας στη δημοκρατία», αναφέρει ανακοίνωση των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της ομάδας των επτά.
The situation in Sudan is just gradually getting worse and worse. It's a lose-lose situation where every outcome seems to be worse than the other.
— روني الدنماركي (@Aldanmarki) April 18, 2023
Hoping this ends soon. pic.twitter.com/dYyAkT8Rp8
«Παροτρύνουμε τα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες αμέσως, άνευ προϋποθέσεων. Καλούμε όλους τους παράγοντες να αποκηρύξουν τη βία, να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και να λάβουν ενεργά μέτρα για τη μείωση των εντάσεων και για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια όλων των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου του διπλωματικού και ανθρωπιστικού προσωπικού», προστίθεται στο κείμενο των ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία των G7.
Οι ηγέτες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, πάντως, δεν ακούνε τις εκκλήσεις και συνεχίζουν τον πόλεμο για την εξουσία. Η θανατηφόρα σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ των δυνάμεων δύο στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα το 2021 – του αρχηγού του Στρατού του Σουδάν, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, και του αναπληρωτή του, Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο.