Νικητής βγήκε ο Ελληνοαμερικανός ιδιοκτήτης και CEO της Dominion Voting Systems, Τζον Πούλος, στη μάχη που είχε αρχίσει εναντίον του τηλεοπτικού δικτύου Fox News που ανήκει στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο για τα μάτια του… Ντόναλντ Τραμπ είχε προβάλει θεωρίες συνωμοσίας περί νοθείας στις εκλογές του 2020 με τις οποίες «ταΐζαν» τους Αμερικανούς. Η Dominion, όπως ανακοινώθηκε προχθές, θα λάβει από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News 787.500.000 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού που πέτυχαν οι δυο πλευρές, ούτως ώστε η υπόθεση εναντίον του Fox να μην φτάσει στις αίθουσες του δικαστηρίου. Μέρος της συμφωνίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού γι’ αυτή την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμησης, η οποία εκδικαζόταν στο Ντέλαγουαερ, την Πολιτεία του Τζο Μπάιντεν, ήταν το Fox να παραδεχθεί ότι οι πληροφορίες περί νοθείας ήταν και παραμένουν καθαρά ψέματα, όπως και έγινε.

Ο Πούλος και η εταιρεία του είχαν δεχθεί τα πυρά της αυτοκρατορίας Μέρντοχ μετά το βράδυ των εκλογών που έχασε ο Τραμπ, αφού το Fox News και οι δημοσιογράφοι του όχι μόνο υιοθέτησαν τις μωρολογίες του πρώην προέδρου, αλλά υπερθεμάτιζαν νυχθημερόν για μια άνευ προηγουμένου νοθεία που οφείλεται στα μηχανήματα της εταιρείας του Πούλος, της Dominion.

Η Dominion είναι εδώ και δεκαετίες η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής εξειδικευμένης τεχνολογίας για τη διεξαγωγή εκλογών σε ΗΠΑ και Καναδά, με ειδικό λογισμικό και μηχανήματα που επιλύουν μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν παραδοσιακά κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Ο Πούλος ίδρυσε την εταιρεία του το μακρινό 2002 στο Τορόντο του Καναδά και έπειτα από πολλά χρόνια και επιτυχίες άνοιξε γραφεία και στις ΗΠΑ. Το έναυσμα για να ξεκινήσει την εταιρεία ήταν το εκλογικό δράμα μεταξύ Τζορτζ Ου. Μπους και Αλ Γκορ στη Φλόριντα, όπου δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια ακυρώθηκαν με το γνωστό αποτέλεσμα… Έκτοτε η εταιρεία του, ιδιαίτερα στα μέσα της δεκαετίας του 2000, αναπτύχθηκε με ιλιγγιώδη ρυθμό και κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη στον κλάδο της.

Το όνομα του ιδρυτή της, επίσης, μπήκε το 2010 στη λίστα του «Forbes» με τους 40 πιο επιτυχημένους ανθρώπους του Καναδά κάτω των 40 ετών. 

Ρεπορτάζ: Xρήστος Στασινόπουλος
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 20/4