Ιστορική απόφαση: Οι ΗΠΑ στέλνουν πυρηνικό υποβρύχιο για ελλιμενισμό στη Νότια Κορέα - Μήνυμα στον Κιμ
ΗΠΑ και Σεούλ ενισχύουν την αποτροπή τους κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν με κοινά γυμνάσια
Ιστορική κίνηση για τις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί η απόφαση της Ουάσινγκτον να στείλει πυρηνικό υποβρύχιο σε λιμάνι της Νότιας Κορέας.
ΗΠΑ και Σεούλ ενισχύουν την αποτροπή τους κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν με κοινά γυμνάσια και μεταξύ άλλων και με τον ελλιμενισμό για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια ενός αμερικανικού υποβρυχίου, εξοπλισμένου με πυρηνικά όπλα, σε λιμάνι της Νότιας Κορέας.
Αυτό συμφώνησαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Σουκ-γεόλ, σε συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο.
Η απόφαση αυτή, που είναι αποτέλεσμα διεργασιών μηνών, ελήφθη για τρεις λόγους:
- Οι ΗΠΑ θέλουν να καθησυχάσουν τη Σεούλ και τους Νοτιοκορεάτες για τις απειλές που δέχονται διαρκώς από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.
- Οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν μήνυμα αποτροπής στην Πιονγιάνγκ.
- Και να αποθαρρύνουν τη Νότια Κορέα από την επιδίωξη ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, κάτι που σταμάτησε να κάνει πριν από μισό αιώνα, όταν υπέγραψε τις σχετικές συνθήκες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Μπάιντεν: Πυρηνική επίθεση από τον Κιμ θα σήμαινε «το τέλος του καθεστώτος»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του έκανε λόγο για μια διευρυμένη αποτροπή έναντι των αυξανόμενων πυρηνικών απειλών από τη Βόρεια Κορέα. Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μια πυρηνική επίθεση από την Πιονγιάνγκ κατά των ΗΠΑ ή των εταίρων τους θα σήμαινε «το τέλος του καθεστώτος», ενώ και ο Γιουν προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι η ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο δεν θα έλθει μόνη της.
Η νέα συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας αφορά σε «περιστασιακές, πολύ σαφείς επιδείξεις δύναμης» κατά της Πιονγκγιάνγκ, αλλά όχι για τη μόνιμη τοποθέτηση νέων οπλικών συστημάτων, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Δεν υπάρχουν επίσης σχέδια για μόνιμη εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα.
Ωστόσο, η Νότια Κορέα θα λαμβάνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενόψει των απειλών από τον βορρά. Παράλληλα η Σεούλ αναγνωρίζει το καθεστώς της ως μη πυρηνικής δύναμης.
Μαζί με την Ιαπωνία, η Νότια Κορέα συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ασία. Μετά τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γιουν είναι ο δεύτερος ξένος ηγέτης που προσκλήθηκε σε επίσημη επίσημη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν.