Εφιάλτης στο Σουδάν: Μαρτυρίες διασωθέντων σοκάρουν - «Τις σφαίρες από το σπίτι μου τις βγάζω με τον κουβά»
Δραματική παραμένει η κατάσταση στο δοκιμαζόμενο από τις εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις Σουδάν
Οι μαρτυρίες των Ελλήνων που κατάφεραν να διαφύγουν από την κόλαση του εμφυλίου στο Σουδάν, συγκλονίζουν. Ασφαλείς πλέον στην πατρίδα, μίλησαν στην ΕΡΤ για όσα έζησαν, παρέα με τα κατοικίδια τους, τα οποία κατάφεραν να σώσουν από τη φρίκη του πολέμου.
Κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου μαζί με τα «παιδιά τους», όπως αποκαλούν τα 6 σκυλάκια τους η Μαρία Καλιπέτη και ο σύζυγος της Απόστολος Ασμάνης που βρίσκονται από χθες μακριά από τον όλεθρο του σουδανικού εμφυλίου. Πλέον, παρέα με τα κατοικίδιά τους, μίλησαν στην ΕΡΤ με τις περιγραφές τους να καθηλώνουν.
«Τις σφαίρες από το σπίτι μου, τις βγάζω με τον κουβά»
Ο διασωθείς Απόστολος Ασμάνης, δήλωσε: «Τις σφαίρες από το σπίτι μου, τις βγάζω με τον κουβά. Μας χτύπησε 2 φορές όλμος. Είχα βάλει στρώματα, τραπέζια και είχαμε μπει όλοι από κάτω και καθόμασταν μπρούμητα τώρα σχεδόν 2 εβδομάδες χωρίς ρεύμα κάτω από 45 βαθμούς».
Από την πλευρά της η Μαρία Καλιπέτη, διασωθείσα, αναφέρει: «Δεν ξέραμε από πού θα βγούμε, πως θα βγούμε και φυσικά δεν ξέραμε πότε θα τελειώσει αυτό το πράγμα, το οποίο δεν ξέρω αν θα τελειώσει γρήγορα».
Η ζωή τους επί δύο εβδομάδες κρεμόταν από μία κλωστή. Οι εικόνες που αντίκρυσαν θα τους στοιχειώνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η φωνή σπάει.
«Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που έφυγα με πολύ άσχημες εικόνες»
«Έχω περάσει 4 πραξικοπήματα, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Έξω από το σπίτι μου υπάρχουν πτώματα, τα οποία δεν τα έχουν μαζέψει και τα τρώνε τα σκυλιά. Περίμενα ανά πάσα στιγμή το βράδυ να μπουν μέσα να μας μακελέψουν κι εμάς», δήλωσε ο διασωθείς Απόστολος Ασμάνης.
«Είδα την περιοχή μας όλη καμένη στεναχωρήθηκα πάρα πολύ που έφυγα με πολύ άσχημες εικόνες γιατί είναι ένας τόπος που μεγαλώσαμε (με σπασμένη φωνή) πολλοί Έλληνες και οι Σουδανοί δεν αξίζουν τέτοια ζωή», ανέφερε η διασωθείσα Μαρία Καλιπέτη.
Για τις δυσκολίες της επιχείρησης διάσωσης μίλησε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει: «Να συγχαρώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις για την άρτια οργάνωση αυτής της σύνθετης αποστολής πάντα σε συνδυασμό και με άλλες φίλες χώρες καταφέραμε και επιστρέψαμε πίσω στην πατρίδα όσους συμπολίτες ήθελαν να φύγουν από την εμπόλεμη ζώνη».
Χαρδαλιάς: «Είμαι υπερήφανος για τη διαχείριση που έγινε από τη στρατιωτική μας ηγεσία»
O υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε πως: «Είμαι πολύ υπερήφανος για τη διαχείριση που έγινε από τη στρατιωτική μας ηγεσία. Τα μέσα μας ήταν λειτουργικά από την πρώτη στιγμή οτιδήποτε άλλο γράφεται είναι πραγματικά θλιβερό».
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα τιμά πρωτίστως όλους αυτούς που έλαβαν μέρος στο εγχείρημα, όλους αυτούς οι οποίοι σχεδίασαν, παρακολούθησαν, συντόνισαν και τελικά έφεραν σε πέρας μια πολύ δύσκολη αποστολή».
Με ανακοίνωση του το γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε ότι η ελληνική επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης έλαβε τέλος.
Επιχειρήσεις σωτηρίας και διαφυγής
Δραματική παραμένει η κατάσταση στο δοκιμαζόμενο από τις εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις Σουδάν. Εκατομμύρια κάτοικοι, εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, αγωνίζονται να βρουν τροφή, στέγη και ιατρική περίθαλψη, καθώς εκρήξεις, πυροβολισμοί και πλιατσικολόγοι καταστρέφουν τις γειτονιές τους. Τουρκικό C-130 δέχτηκε πυρά κατά την προσγείωσή του στο Χαρτούμ, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.
Άνθρωποι που δολοφονούνται, κτίρια που καταρρέουν, και σπιτικά που ξεριζώνονται. Κι όμως στο Σουδάν πιο εύθραυστη από όλα αναδεικνύεται η συνεχώς υποσχόμενη εκεχειρία που συντηρείται μόνο ως σύντομο διάλειμμα ανάμεσα σε κλιμακούμενες επιθέσεις.
Το πρωί της Παρασκευής στο Χαρτούμ η πρωτεύουσα της χώρας και η εκεχειρία τυλίχθηκαν ξανά στις φλόγες και τον καπνό. Συγχρόνως, η αγωνιώδης προσπάθεια διαφυγής των κατοίκων συνεχίζεται.
Με κάθε μέσο, οι εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη περιοχή αναζητούν παντοιοτρόπως σωτηρία στην Αίγυπτο, στο Πορτ Σουντάν και όπου δυνατόν, χωρίς να λείπουν οι παράπλευρες απειλές και η εκμετάλλευση.
Στο λεωφορείο καταλάβαμε πως η τιμή του εισιτηρίου είχε εκτοξευθεί, από λιγότερα των 10 δολαρίων στα 70 δολάρια, περίπου, που είναι τρελή τιμή και πολλοί Σουδανοί δεν μπορούν να πληρώσουν.
Και ενώ πολλές χώρες ψάχνουν να διασφαλίσουν την σωτηρία των πολιτών τους στο Σουδάν, ο Τούρκος υπουργός Αμύνης σχολίασε πως αεροσκάφος C-130 δέχθηκε ελαφρά πυρά κατά την προσγείωσή του στα βόρεια του Χαρτούμ, όμως προσγειώθηκε ασφαλώς, και μπόρεσε να ολοκληρώσει την απομάκρυνση Τούρκων πολιτών.
Στη ρητορική της σύγκρουσης, τουλάχιστον, είναι σαφές πως μόνο μια λύση μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει στο πεδίο της μάχης, αλλά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός και αν βομβαρδιστεί και αυτή η ελπίδα.