Βασιλιάς Κάρολος: Έφτασε η ώρα της στέψης - Το πρόγραμμα, το στιγμιότυπο που δεν θα δούμε, οι ηγέτες και βασιλείς που θα δώσουν το «παρών»
Η στέψη είναι μια συμβολική συνάντηση της μοναρχίας, της εκκλησίας και του κράτους για μια θρησκευτική τελετή κατά την οποία ο μονάρχης της Βρετανίας δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Βρετανία, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την μεγαλοπρεπή τελετή της στέψης του Καρόλου. Έπειτα από εννέα ολόκληρους μήνες μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ο διάδοχός της, που ανακηρύχθηκε νέος μονάρχης της χώρας θα στεφθεί και επίσημα βασιλιάς, το Σάββατο 6 Μαΐου.
Η ενθρόνιση του Καρόλου πραγματοποιήθηκε όταν πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Η στέψη είναι μια συμβολική συνάντηση της μοναρχίας, της εκκλησίας και του κράτους για μια θρησκευτική τελετή κατά την οποία ο μονάρχης της Βρετανίας δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στην πατρίδα.
Το Σαββάτο (06/05), χιλιάδες πολίτες θα συγκεντρωθούν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ προκειμένου να παρακολουθήσουν τη λαμπρή αυτή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας, η οποία πήρε μήνες προετοιμασίας. Το Μπάκιγχαμ έχει δηλώσει ότι η τελετή στέψης του Καρόλου «θα αντικατοπτρίζει το ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του στις μακρόχρονες παραδόσεις και το μεγαλοπρεπές θέαμα».
Στο Αββαείο για την ξεχωριστή αυτή ημέρα έχουν προσκληθεί από το Μπάκιγχαμ τουλάχιστον 2.000 γαλαζοαίματοι, πολιτικοί και διασημότητες. Στην τελετή θα βρίσκεται σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και ο πρίγκιπας Χάρι. Θα απουσιάζει μόνο η σύζυγός του, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία εδώ και καιρό έχει δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην τελετή. Ανάμεσα όμως στους προσκεκλημένους θα βρίσκονται και 450 απλοί πολίτες.
View this post on Instagram
Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο που θα παρακολουθήσουν την τελετή σε απευθείας σύνδεση, ενώ οι βρετανικές Αρχές είναι προετοιμασμένες να βουλιάξουν οι δρόμοι του Λονδίνου που θα περάσει η βασιλική πομπή.
Το πρόγραμμα της λαμπερής ημέρας
Το πρόγραμμα της ημέρας της στέψης έχει διαμορφωθεί ως εξής:
- 8:00 π.μ. - Θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγό του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αββαείο του Γουεστμίνστερ.
- 9:15 π.μ. - 10:30 π.μ - Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.
- 11:00 π.μ - Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αββαείο.
- 11:30 π.μ – 12:45 μ.μ - Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αββαείο.
- 11:45 π.μ - Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
- 12:20 μ.μ - Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.
- 12:53 μ.μ. - Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.
- 1:00 μ.μ. - Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγός του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.
- 2:00 μ.μ.- Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ .
Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27 κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.
View this post on Instagram
- 3:00 μ.μ. - Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η πομπή της στέψης από το Αββαείο προς το Μπάκιγμαμ αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
- 3:33 μ.μ - Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.
- 3:45 μ.μ. - Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.
- 4:15 μ.μ.- Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις.
Σημειώνεται ότι το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Πιο στιγμιότυπο της τελετής δεν θα δούμε
Την λαμπερή αυτή τελετή θα διευθύνει ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι. Τα βασικά στοιχεία της είναι η αναγνώριση, ο όρκος, το χρίσμα, η ενθρόνιση, η στέψη και η απόδοση τιμών. Αφού δώσει τον όρκο στέψης – ο οποίος είναι να κυβερνά σύμφωνα με τον νόμο, να ασκεί δικαιοσύνη με έλεος και να διατηρεί την Εκκλησία της Αγγλίας – ο μονάρχης χρίεται με αγιασμένο λάδι από τον αρχιεπίσκοπο.
Πρόκειται για το πιο ιερό μέρος της τελετής και αξίζει να σημειωθεί το 1953 η συγκεκριμένη στιγμή δεν είχε μεταδοθεί τηλεοπτικά.
Ενόψει της μεγάλης ημέρας του Καρόλου, ο αρχιεπίσκοπος Welby εξήγησε γιατί δεν θα δούμε ούτε τον βασιλιά Κάρολο, γράφοντας στο επίσημο πρόγραμμα αναμνηστικών ότι η στιγμή αυτή είναι «ένα σύμβολο της ανάθεσης από τον λαό ενός ειδικού έργου για το οποίο χρειάζεται η βοήθεια του Θεού». «Είναι μια στιγμή κατά την οποία ο Βασιλιάς ορίζεται για υπηρεσία: υπηρεσία του λαού αυτής της χώρας και υπηρεσία του Θεού» πρόσθεσε.
View this post on Instagram
Tι θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος στην τελετή
Ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει ενδύματα τα οποία έχουν ήδη φορεθεί και από προηγούμενους μονάρχες σε στέψεις και αυτό, όπως είναι προφανές, για «λόγους βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας», όπως αναφέρεται και από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
«Η Αυτού Μεγαλειότητα θα επαναχρησιμοποιήσει ενδύματα που εμφανίστηκαν στις τελετές στέψης του βασιλιά Γεωργίου Δ΄ το 1821, του βασιλιά Γεωργίου Ε΄ το 1911, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ το 1937 και της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ το 1953, συμπεριλαμβανομένων του Colobium Sindonis, του Supertunica, του αυτοκρατορικού μανδύα, της ζώνης με το σπαθί της στέψης και του γαντιού της στέψης», έγραψε το παλάτι σε ανακοίνωση.
View this post on Instagram
Πληροφορίες των ανακτόρων θέλουν επίσης τον Κάρολο να έχει αποφασίσει να μην ενδυθεί το νέο βαρύτιμο μανδύα της στέψης, που ράβεται ειδικά για κάθε νέο μονάρχη, επιλέγοντας να φορέσει τη στρατιωτική του στολή.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελισάβετ είχε φορέσει φόρεμα ειδικά ραμμένο για τη στέψη της από τον μόδιστρο Νόρμαν Χάρτνελ, η κατασκευή του οποίου είχε απαιτήσει οκτώ μήνες εντατικής εργασίας.
Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι πομπές
Οι βρετανικές Αρχές βρίσκονται επί ποδός καθώς την ημέρα της στέψης θα υπάρξουν δύο πομπές στους δρόμους του Λονδίνου. Η μία θα μεταφέρει τον βασιλιά Κάρολο για την τελετή της στέψης και μετά την τελετή θα υπάρξει μια μεγαλύτερη παρέλαση στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου ο μονάρχης και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κάνουν μια εμφάνιση στο μπαλκόνι και θα παρακολουθήσουν ένα πέρασμα αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ΜΜΕ στην Βρετανία, η διαδρομή της πομπής – όπως και η διάρκεια της ίδιας της τελετής - θα είναι αισθητά πιο σύντομη από την διαδρομή των πέντε μιλίων που υπήρξε για τη βασίλισσα προς το Αββαείο του Γουέστμινστερ το 1953.
Φυσικά, πριν από την τελετή, ο βασιλιάς Κάρολος θα κατευθυνθεί, με το επίσημο πούλμαν, συνοδευόμενος και από την Κυρίαρχη Συνοδεία του Οικιακού Ιππικού προς το Mall για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο.
Η πομπή θα περάσει από την Αψίδα του Ναυαρχείου πριν στρίψει στο Whitehall και θα ταξιδέψει κατά μήκος της Κοινοβουλευτικής Οδού και στη συνέχεια στο Αβαείο. Θα επιστρέψει χρησιμοποιώντας την ίδια διαδρομή μήκους 1,3 μιλίων, με τον μονάρχη να μεταφέρεται αυτή τη φορά με τη χρυσή κρατική άμαξα.
View this post on Instagram
Οι 2.000 προσκεκλημένοι και το κόστος της τελετής στέψης
Λαμπρές παρουσίες θα δώσουν το «παρών» την ξεχωριστή ημέρα, ο κατάλογος προσκεκλημένων για τη στέψη είναι και αυτός μικρότερος από αυτόν του 1953, με μόλις 2.000 συνδαιτυμόνες, από 8.000 για τη στέψη της Ελισάβετ.
Από τους ξένους μονάρχες αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Καρόλου όπως:
- πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και η σύζυγός του πριγκίπισσα Σαρλίν
- διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου, πρίγκιπας Ακισίνο και η πριγκίπισσα Kίκο
- βασιλιάς Κάρολος ΙΣΤ΄Γουσταύος και η διάδοχος της Σουηδίας πριγκίπισσα Βικτώρια
- βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας και η βασίλισσα Λετίσια
- πρίγκιπας Φρειδερίκος της Δανίας και η πριγκίπισσα Μαρία
- διάδοχος Χάακον της Νορβηγίας και η πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ Χόιμπι
- βασιλιάς Αμπντουλάχ και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας
- βασιλιάς του Μπουτάν, Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ και η βασίλισσα Τζετσούν Πέμα
- βασιλιάς του Βελγίου, Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη
- βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα της Ολλανδίας
- βασιλιάς των Μαορί, Tuheitia και η σύζυγός του Makau Ariki Atawhai
- Μέγας Δούκας Ερρίκος του Λουξεμβούργου και η Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέζα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι θα δώσουν το «παρών» καθώς και επτά πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου:
- Λιζ Τρας,
- Μπόρις Τζόνσον,
- Τερέζα Μέι,
- Ντέιβιντ Κάμερον,
- Γκόρντον Μπράουν,
- Τζον Μέιτζορ και
- Τόνι Μπλερ.
Aκόμη, ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας Χούμζα Γιουσάφ, ο δήμαρχος της πόλης του Λονδίνου Νίκολας Λάιονς, ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ, η Μισέλ Ο'Νιλ μέλος της Συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας και ο Ρίτσαρντ Χόλντεν μέλος του κοινοβουλίου για το βορειοδυτικό Nτάραμ.
Θα παραστούν ηγέτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με το περιοδικό Town & Country είναι:
- Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν
- Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν
- Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, 'Αντονι Αλμπανέζι και ο Γενικός Κυβερνήτης, Ντέιβιντ Χέρλι
- Ο Πρόεδρος της Νέας Ζηλανδίας, Κρις Χίπκινς και η Γενική Κυβερνήτης, Σίντι Κίρο με τον σύζυγό της
- H Πρόεδρος του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα
- Η Γενική Κυβερνήτης του Καναδά, Μαίρη Σάιμον
- Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ
- Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
- Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης
- Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, 'Αντρζεϊ Ντούντα
- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Μπονγκμπόνγκ Μάρκος με την σύζυγό του
- Η Πρόεδρος της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ
- Η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα
- Η Πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας, Ερζεγοβίνης Μποριάνα Κρίστο
Μέχρι στιγμής, θα παραστούν και διάσημα πρόσωπα όπως:
- ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ,
- η Τζοάνα Λάμλεϊ,
- η Στέλλα Μακάρτνεϊ,
- ο Ρόουαν Άτκινσον,
- Μπέαρ Γκριλς.
Επίσης, 450 απλοί πολίτες, εργαζόμενοι και εθελοντές, που έχουν τιμηθεί με το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (BEM) θα παραστούν στη τελετή ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στη χώρα. Ανάμεσά τους ο 13χρονος Max Woosey, ο οποίος κοιμόταν σε μια σκηνή στο κήπο του σπιτιού του για τρία χρόνια για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ξενώνα της γιαγιάς του, καθώς και η σεφ Manju Malhi, που πρόσφερε μαθήματα μαγειρικής στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Το κόστος της στέψης – Η διαφορά με της Ελισάβετ και του Γεωργίου ΣΤ’
Παρά τις δεσμεύσεις για περικοπές, σύμφωνα με την επιτροπή διοργάνωσης της στέψης, η ενθρόνιση του Καρόλου Γ΄ ενδέχεται να κοστίσει από 50 εκατομμύρια έως και πάνω από 100 εκατομμύρια στερλίνες.
Και εάν το ποσό αυτό επιβεβαιωθεί, οι τελετές θα έχουν διπλάσιο κόστος από αυτό για τη μητέρα του, Ελισάβετ Β΄ το 1953. Ειδικοί των ανακτόρων αποδίδουν την αύξηση στον γιγάντιο προϋπολογισμό ασφαλείας για την τελετή του Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση της στέψης της Βασίλισσας το 1953 κόστισε στη Βρετανία σχεδόν δύο εκατομμύρια λίρες– περίπου 56,2 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα ενώ η στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1937 είχε κοστίσει 39,5 εκατομμύρια δολάρια με σημερινές τιμές.
View this post on Instagram
Οι διαφορές της στέψης με αυτή της βασίλισσας Ελισάβετ Β’
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ. Η διαδρομή της πομπή, αλλά και η τελετή θα είναι μικρότερες. Μία ακόμη διαφορά είναι ο αριθμός των καλεσμένων που θα είναι αισθητά μικρότερος από τη στέψη του 1953, δεδομένου ότι αυτή είχε περισσότερους από 8.000 προσκεκλημένους.
View this post on Instagram
Αναφορικά με την τελετή, αυτή θα στηριχθεί στην παράδοση αλλά θα είναι επίσης γεμάτη πρωτοτυπίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές του παλατιού του Λάμπεθ.
Μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι ότι, ο παραδοσιακός φόρος τιμής των ομότιμων έχει αντικατασταθεί από έναν «φόρο τιμής του λαού». Με αυτή την αλλαγή το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει «σε μια χορωδία εκατομμυρίων φωνών που για πρώτη φορά στην ιστορία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή την επίσημη και χαρούμενη στιγμή».