Βασιλιάς Κάρολος: Ο όρκος που πήρε αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε νέου μονάρχη από το 1688 – Τι υπόσχεται
Η συμβολική και ουσιαστική κίνηση από την πλευρά του Κάρολου
Το δεύτερο σκέλος της τελετής στέψης του Βασιλιά Καρόλου είναι ο όρκος που παίρνει ως νέος μονάρχης. Παραμένοντας κοντά στον θρόνο ο Κάρολος γονάτισε και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο. Στη συνέχεια υπέγραψε τον όρκο, κάτι που συνιστά νομική υποχρέωση κάθε νέου βασιλιά από το 1688.
Ο Βασιλιάς Κάρολος ορκίστηκε να κυβερνά τον λαό κάθε έθνους του οποίου ηγείται με βάση τους νόμους και τα ήθη του καθενός και με έλεος, να υπερασπίζεται τη θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και την Εκκλησία της Αγγλίας.
Απόσπασμα του όρκου
«Μεγαλειότατε, η Εκκλησία, η οποία είναι υπό τη δική σας καθοδήγηση, δεσμεύεται για την πραγμάτωση του Ευαγγελίου και ως προς τούτο επιθυμεί ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι κάθε πίστης, κάθε δόγματος μπορεί να ζουν ελεύθερα. Ο όρκος υπάρχει για αιώνες και φυσικά διέπεται από τον νόμο. Επιθυμείτε να λάβετε τον όρκο;
Επιθυμώ!
Μου υπόσχεστε και ορκίζεστε να κυβερνάτε το λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και όλων των άλλων εδαφών σύμφωνα με τους οικείους νόμους και τα έθιμα;
Υπόσχομαι να το πράξω!».
Πριν τη λήψη του όρκου, ωστόσο, ο Αγγλικανός Αρχιεπίσκοπος είπε πως η Εκκλησία του, πιστή στο Ιερό Ευαγγέλιο, «θα επιδιώκει να καλλιεργεί ένα περιβάλλον στο οποίο άνθρωποι όλων των θρησκειών και πίστεων θα μπορούν να ζουν ελεύθεροι».
Πρόκειται για μία συμβολική όσο και ουσιαστική κίνηση από την πλευρά του Κάρολου προς την αναγνώριση των νέων δεδομένων της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας, όπου για πρώτη φορά, σύμφωνα με την απογραφή του 2021, όσοι δηλώνουν χριστιανοί είναι λιγότεροι από το 50% του πληθυσμού.