Η Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας, στις 9 Μαΐου, ήταν η ημέρα της μυστήριας ασθένειας για τον επί τρεις δεκαετίες πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο. Από τότε, όταν βρέθηκε στη Μόσχα για τους εορτασμούς, αλλά εμφανώς ταλαιπωρημένος, είχε να εμφανιστεί, ακόμα κι αν επρόκειτο για τους εθνικούς εορτασμούς της δικής του χώρας, την περασμένη Κυριακή. 

Η σπέκουλα πήρε μεγάλες διαστάσεις, ενώ αναφέρθηκε ότι νοσηλεύτηκε μυστικά και τον επισκέφτηκαν Ρώσοι γιατροί, αν και επρόκειτο για διάστημα μόλις έξι ημερών. Τη Δευτέρα, φαινομενικά, δόθηκαν απαντήσεις, αφού δημοσιεύτηκε φωτογραφία του που τον δείχνει σε κέντρο στρατιωτικής διοίκησης. Επίδεσμος διακρίνεται στο αριστερό χέρι του. 

Συγκεκριμένα, κρατικό ειδησεογραφικό Μέσο Ενημέρωσης στη Λευκορωσία δημοσιοποίησε φωτογραφία του σε αυτό, που ανέφερε πως ήταν σε κέντρο στρατιωτικής διοίκησης, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του σε διάστημα σχεδόν μιας εβδομάδας.



Το Pul Pervovo Telegram, ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης που πληροφορεί για τις δραστηριότητες του Λουκασένκο, ανέφερε πως ο Πρόεδρος εργαζόταν σε κεντρική βάση διοίκησης της Πολεμικής Αεροπορίας.