Έβερεστ: Βετεράνος που έχει χάσει τα πόδια του έγινε ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος που ανέβηκε στο πιο ψηλό βουνό του κόσμου
Ο Μπούντα Μάγκαρ θέλει να αλλάξει τις αντιλήψεις του κόσμου για την αναπηρία καθώς ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου άτομα με προβλήματα στην κίνηση αντιμετωπίζονται ως βαρίδια για την κοινωνία
Έχοντας το σύνθημα «τίποτα δεν είναι αδύνατον» ένας βετεράνος του βρετανικού στρατού που έχει χάσει και τα δύο του πόδια πάνω από το γόνατο, παραδίδει μαθήματα ζωής, αφού κατόρθωσε να αναρριχηθεί στο υψηλότερο βουνό του κόσμου, το Έβερεστ.
Ο 42χρονος άνδρας με καταγωγή από το Νεπάλ, έγινε ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που ανέβηκε στο Έβερεστ.
Ο 42χρονος Χάρι Μπούντα Μάγκαρ συνεργάστηκε με ομάδα ορειβατών και χρησιμοποίησε ειδικά θερμαινόμενα προσθετικά πόδια αναρρίχησης για να μην πάθει κρυοπαγήματα.
Για να πετύχει τον στόχο του και να ανέβει τα 8.848 μέτρα, ο Χάρι χρησιμοποίησε κυρίως τα χέρια του.
«Ήταν εκπληκτικό, αλλά ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος. Παρόλα αυτά καταφέραμε να φτάσουμε στην κορυφή», δήλωσε.
Η ζωή του
Ο Μπούντα Μάγκαρ γεννήθηκε σε στάβλο σε απομακρυσμένο χωριό του Νεπάλ, παντρεύτηκε στα 11 και έγινε πατέρας στα 17 του χρόνια.
Σε ηλικία 19 ετών κατατάχθηκε στον βρετανικό στρατό, στο επίλεκτο βασιλικό σύνταγμα Γκούρκα και υπηρέτησε για 15 χρόνια.
Το 2010 ενώ βρισκόταν σε περιπολία στο Αφγανιστάν πάτησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, όταν έμεινε χωρίς πόδια πέρασε ενάμιση χρόνο με κατάθλιψη και με τάσεις αυτοκτονίας.
Έπινε πάρα πολύ και σώθηκε από μία φιλανθρωπική οργάνωση βετεράνων.
«Όλα είναι δυνατά»
Για τον ακρωτηριασμό του ο ίδιος σχολίασε ότι: «Όταν έχασα και τα δύο πόδια μου, ο στόχος μου ήταν να βρω τί μπορώ να κάνω σωματικά. Αυτό άνοιξε το μυαλό μου και προσπάθησα να κάνω ό, τι μπορούσα. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, απλά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να κάνεις πράγματα. Από τη στιγμή που μπορείς να προσαρμόσεις τη ζωή σου στο χρόνο και το μέρος, όλα είναι δυνατά».
Ο Μπούντα Μάγκαρ θέλει να αλλάξει τις αντιλήψεις του κόσμου για την αναπηρία καθώς ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου άτομα με προβλήματα στην κίνηση αντιμετωπίζονται ως βαρίδια για την κοινωνία.