Ποιες είναι οι πιο δυστυχισμένες χώρες του κόσμου - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Η κατάταξη βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ
Η Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα, η Κούβα και η εμπόλεμη Συρία είναι οι πιο δυστυχισμένες χώρες στον κόσμο. Αυτό προκύπτει από έναν ετήσιο «δείκτη δυστυχίας», ο οποίος κατατάσσει σχεδόν 160 χώρες.
Από τον κατάλογο που δημοσίευσε και φέτος ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Στιβ Χάνκε, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος ότι τόσο η ανέχεια και ο πληθωρισμός όσο και οι εμπόλεμες συνθήκες κρίνονται καθοριστικές για την τοποθέτηση των κρατών στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Όσον αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται πιο κάτω από το μέσον της λίστας, στην 84η θέση. Οι μόνες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι πάνω από αυτή είναι η Λετονία και η Ουγγαρία. Στην 90ή θέση είναι η Ισπανία, ενώ η Ιταλία δύο θέσεις πιο κάτω της. Αντίθετα, η Γαλλία είναι στη λίστα 117 και η Γερμανία στην 135η θέση.
Την πρώτη δεκάδα των «δυστυχισμένων» χωρών απαρτίζουν ακόμη ο Λίβανος, το Σουδάν, η Αργεντινή, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Κούβα και η Τουρκία, χώρες δηλαδή που βρίσκονται στη δίνη των συρράξεων και της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Να σημειωθεί ότι η εμπόλεμη Ουκρανία ήρθε στην όγδοη θέση, με τον καθηγητή του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Στιβ Χάνκε, να επικαλείται την ανεργία.
Η χώρα που βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη των «δυστυχισμένων» χωρών είναι η Ελβετία.
Πού βασίζεται η κατάταξη
Η κατάταξη της δυστυχίας βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που δίνει σε κάθε έθνος μια βαθμολογία με βάση την ανεργία, τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν λαμβάνει υπόψη άλλες μετρήσεις, όπως οι δημοσκοπήσεις των κατοίκων ή η υγεία.