Κρεμλίνο: «Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλέσει προβλήματα για πολλά χρόνια»
Ο Πεσκόφ τόνισε ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μία από τις κύριες προκλήσεις και ένα από τα δυνητικά προβλήματα για πολλά, πολλά χρόνια»
Νέες «απειλές» εκτόξευσε κατά της Ουκρανίας το Κρεμλίνο την Παρασκευή, αφού δήλωσε πως αν το Κίεβο προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, τότε θα προκληθούν προβλήματα που θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια.
Η δήλωση αυτή έγινε μια μόλις ημέρα αφότου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άσκησε πιέσεις, την Πέμπτη, για να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ και ζήτησε από τη συμμαχία να παράσχει εγγυήσεις ασφάλειας αν η ένταξη της χώρας του δεν είναι δυνατή προς το παρόν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να προσχωρήσει στη συμμαχία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Λυπούμαστε να πούμε πως αυτό δείχνει την έλλειψη προετοιμασίας, την απροθυμία και την ανικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου να επιλύσει υπάρχοντα προβλήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Ο Πεσκόφ τόνισε, μάλιστα, ότι «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, βέβαια, είναι μία από τις κύριες προκλήσεις και ένα από τα δυνητικά προβλήματα για πολλά, πολλά χρόνια».
«Η Ουάσιγκτον πληρώνει για τη ‘μελωδία’ που παίζει στο ΝΑΤΟ»
«Πολλές χώρες της ΕΕ, παραδόξως, το γνωρίζουν αυτό καλά. Όμως, δυστυχώς, η Ουάσιγκτον διατάζει και πληρώνει για τη μελωδία στο ΝΑΤΟ. Η ΕΕ είναι απλώς ένα πειθήνιο όργανο σε αυτή την ορχήστρα», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βουκουρέστι το 2008 ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνονταν μια μέρα μέλη του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα, ωστόσο, κανένα πραγματικό βήμα ή χρονοδιάγραμμα δεν έχει δημοσιευθεί που θα φέρει πράγματι την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα διασφαλίσει τα συμφέροντα και την ασφάλειά της», είπε ο Πεσκόφ. «Αυτό αποκλείει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την άμεση προσέγγισή του στα σύνορά μας».
Το Κρεμλίνο θεωρεί πως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης αποδεικνύει την εχθρότητα της Δύσης προς την Ρωσία και την έχει επικαλεστεί ως ένα σημαντικό λόγο για την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, προκαλώντας το ξέσπασμα της μεγαλύτερης σύγκρουσης στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ΝΑΤΟ, που έχει τώρα 31 μέλη, μετά την προσχώρηση της Φινλανδίας φέτος, λέει πως είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία που δεν αποτελεί απειλή για την Ρωσία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ