Ουκρανία: Η Χερσώνα πνίγεται - Εικόνες τεράστιας καταστροφής από την έκρηξη στο φράγμα - Για «οικοκτονία» μίλησε ο Ζελένσκι
Κίεβο και Ρωσία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για το όλο θέμα, ενώ ανησυχία επικρατεί για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Χερσώνα της Ουκρανίας πνίγεται μετά την έκρηξη στο φράγμα, Νόβα Καχόβκα, τα νερά ανεβαίνουν συνέχεια, οι εικόνες δείχνουν το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει για «οικοκτονία», Κίεβο και Ρωσία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για το όλο θέμα, ενώ ανησυχία επικρατεί για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια.
Τα νερά που έφυγαν ανεξέλεγκτα προς πάσα κατεύθυνση μετά την έκρηξη στο φράγμα Νόβα Καχόβκα στη Χερσώνα της Νότιας Ουκρανίας, έχουν καλύψει τεράστιες εκτάσεις, ενώ οι αρχές της χώρας μεταφέρουν συνέχεια πολίτες από πλημμυρισμένες περιοχές.
This is a russian-made catastrophe. The world must unite to put an end to their hateful, anti-human ideology and terrorism. pic.twitter.com/IWtnMPgZUY
— Defense of Ukraine (@DefenceU) June 6, 2023
Εκκενώσεις
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι απομακρύνει «περισσότερους από 17.000» αμάχους από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει γύρω από το φράγμα, που καταστράφηκε εν μέρει από έκρηξη.
«Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν σε πλημμυρισμένες ζώνες. Οι ουκρανικές αρχές απομακρύνουν περισσότερους από 17.000 ανθρώπους. Δυστυχώς, περισσότεροι από 25.000 άμαχοι βρίσκονται σε έδαφος που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο», ανέφερε στο Twitter ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντρίι Κοστίν.
#Kherson #Ukraine pic.twitter.com/eGU13GiOcY
— Javier Espinosa (@javierespinosa2) June 6, 2023
#Kherson this morning #Ukraine pic.twitter.com/jspf96klSR
— Javier Espinosa (@javierespinosa2) June 7, 2023
«Βάρβαρη οικοκτονία»
Την ίδια ώρα Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για τον υπαίτιο της έκρηξης στο φράγμα της Χερσώνας και ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε ότι το φράγμα ανατίναξε η Ρωσία και μάλιστα από μέσα, ενώ επισήμανε ότι η Μόσχα «είναι ένοχη για βάρβαρη οικοκτονία».
«Ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επισήμανε: «Η Ρωσία ανατίναξε μια βόμβα, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές ζημιές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκληθεί από τον άνθρωπο στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα προειδοποίησε για την απειλή για το περιβάλλον η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε «περιφερειακή οικοκτονία».
«Εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς της Ουκρανίας»
Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία ρίχνει την ευθύνη για την έκρηξη στο Κίεβο. «Πρόκειται αναμφίβολα για μια εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς της Ουκρανίας, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με εντολή του Κιέβου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις κατηγορίες των ουκρανικών αρχών που επιρρίπτουν στη Ρωσία την ευθύνη για την έκρηξη στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα.
«Όλη την ευθύνη για τη έκρηξη στο φράγμα τη φέρει το καθεστώς του Κιέβου», επέμεινε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι ένας από τους στόχους αυτής της ενέργειας της Ουκρανίας ήταν να «στερήσουν το νερό από την Κριμαία», την χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
Μετά την καταστροφή του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα χθες Τρίτη, η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν ξανά κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Ο πόλεμος των αλληλοκατηγοριών για την έκρηξη στο φράγμα της Χερσώνας συνεχίστηκε και στον ΟΗΕ. Ο Ουκρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Σερχίι Κισλίτσα κατηγόρησε τη Μόσχα πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής» και ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».
Από την άλλη, ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια μίλησε για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».
Διεθνής κατακραυγή για τη Ρωσία
Από την άλλη, η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι την έκρηξη στο φράγμα της Χερσώνας στην Ουκρανίας, προκάλεσε η Ρωσία και μάλιστα η Μόσχα συγκέντρωσε τα πυρά πολλών ξένων ηγετών.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε χθες (6.6.2023) ότι η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα ευθυγραμμίζεται με την κλιμακούμενη βία της Ρωσίας στην Ουκρανία και την στρατηγική του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους. «Για τον λόγο αυτόν, πρόκειται για κάτι που έχει μια νέα διάσταση, αλλά το οποίο ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο WDR.
«Έγκλημα πολέμου»
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κατήγγειλε την επίθεση στο φράγμα της Καχόβκα, στη νότια Ουκρανία, ως «αποτρόπαια πράξη» που αναλογεί σε «έγκλημα πολέμου». «Η σκόπιμη επίθεση σε αποκλειστικά μη στρατιωτικές υποδομές συνιστά έγκλημα πολέμου. Το Ηνωμένο Βασίλειο προτίθεται να υποστηρίξει την Ουκρανία και τους πληθυσμούς που επλήγησαν από αυτήν την καταστροφή», σημείωσε.
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε ότι η καταστροφή του φράγματος αυτού στη νότια Ουκρανία συνιστά έγκλημα πολέμου για το οποίο πρέπει να λογοδοτήσει η Ρωσία.
Οι ΗΠΑ δείχνουν την Ρωσία ως τον ένοχο για την έκρηξη και όπως ανέφερε το NBC News οι Αμερικανοί έχουν πληροφορίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την έκρηξη που σημειώθηκε στο φράγμα της Χερσώνας στην Ουκρανία.
Η ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό
Την ίδια στιγμή υπάρχει ανησυχία και για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στο φράγμα και χρησιμοποιεί νερό από την περιοχή για να την ψύξη των αντιδραστήρων του.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ήταν πάντως, καθησυχαστικός και τόνισε ότι η μεγάλη δεξαμενή που τροφοδοτεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ώστε να ψύχονται οι αντιδραστήρες του, είναι γεμάτη και έχει «αρκετό νερό για μήνες», είπε.