Ζούμε ακόμα, κατά κοινή ομολογία, σε έναν κόσμο πατριαρχικά δομημένο. Τι θέση έχει, ωστόσο, σήμερα η έμφυλη βία στη συνείδηση του μέσου Ευρωπαίου και συγκεκριμένα του «προοδευτικού Γερμανού»; Αν λάβουμε υπόψη τη νέα γερμανική έρευνα, στην οποία το ένα τρίτο των νεαρών ανδρών στη Γερμανία θεωρεί τη βία κατά των γυναικών «αποδεκτή», τότε μάλλον καταλήγουμε πως στη χώρα -«άριστο μαθητή της Ευρώπης»- η γυναικεία υποτίμηση είναι τουλάχιστον δεδομένη. 

Βάσει των στοιχείων της εθνικής έρευνας που διεξήχθη μεταξύ 9 και 21 Μαρτίου διαδικτυακά στη Γερμανία, σε δείγμα 1.000 ανδρών και 1.000 γυναικών μεταξύ 18 και 35 ετών, το 33% των ανδρών δήλωσε ότι αποδέχεται την ιδέα να «γλιστρήσει το χέρι τους» κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης με τη σύντροφό τους, ενώ το 34% ομολογεί πως έχει ασκήσει βία κατά τουλάχιστον μιας γυναίκας στο παρελθόν.

Ο Karsten Kassner, του Federal Forum Men, εκπρόσωπος μιας ομάδας που κάνει εκστρατεία για την ισότητα των φύλων, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα σοκαριστικά, σχολιάζοντας πως «είναι προβληματικό το γεγονός ότι το ένα τρίτο των ανδρών που ερωτήθηκαν ευτελίζουν τη σωματική βία κατά των γυναικών».

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, περισσότερες από 115.000 γυναίκες έγιναν θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 2021, ενώ την ίδια χρονιά 301 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τον νυν ή τον πρώην σύντροφό τους.

Η κατάσταση δεν δείχνει να είναι πολύ καλύτερη στο σύνολο της Ευρώπης, δεδομένου πως -βάσει μελετών- μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, που τις περισσότερες φορές διαπράττεται από τους ίδιους τους συντρόφους τους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή