Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα μυστικά της εαρινής επίθεσης – Ρώσοι και Ουκρανοί παίζουν κρυφτό για το ποιος θα χτυπήσει πρώτος
Ποιος κρύβεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος και τι συνεπάγεται γεωστρατηγικά η καταστροφή
«Ρασπούτιτσα» σηµαίνει «εποχή χωρίς δρόµους». Αυτός είναι ο όρος µε τον οποίο περιγράφεται η λάσπη που αφήνουν πίσω τους οι βροχές και τα χιόνια που λιώνουν την άνοιξη στις ουκρανικές πεδιάδες. Φέτος ο χειµώνας είχε πολλές βροχές και το έδαφος έγινε βούρκος. Το ερώτηµα που θα κληθούν να απαντήσουν οι στρατηγοί στην Ουκρανία και τη Ρωσία, όταν η «Ρασπούτιτσα» εξαφανιστεί, είναι το πότε. Πότε θα ξεκινήσει η επίθεση των Ουκρανών.
Έπειτα από µήνες αδιεξόδου, η αναμενόμενη επίθεση είναι πιθανό να αποτελέσει µια κρίσιµη δοκιµασία, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να αποδείξει ότι µπορεί να επιτύχει σηµαντικά κέρδη στο πεδίο της µάχης µε τα όπλα που έχει λάβει από τους ∆υτικούς συµµάχους της και τους 60.000 και πλέον Ουκρανούς που εκπαιδεύονται από ΝΑΤΟϊκούς.
Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει και αυτοί έναν τεράστιο αριθµό στρατιωτών, περίπου 500.000, αν υπολογίσουµε και τους 100.000 που σταθµεύουν στη Λευκορωσία και περιµένουν. Σύµφωνα µε τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν κατασκευάσει κατά µήκος των καταληφθεισών περιοχών τριπλές γραµµές οχυρωµατικών έργων.
∆ορυφορικές εικόνες δείχνουν αντιαρµατικές τάφρους, αντιαρµατικά εµπόδια «δόντια του δράκου» σε απόσταση 250 µέτρων και δεύτερο δίκτυο τάφρων 300 µέτρα πιο πίσω. Ανάµεσα σε αυτές τις «γραµµές» έχουν κατασκευαστεί ναρκοπέδια. Αποτελούν τυπικό µέρος κάθε άµυνας και οι Ρώσοι τα έχουν χρησιµοποιήσει εκτενώς σε όλη τη διάρκεια του πολέµου. Εδώ θα είναι µεγάλα και καλύτερα κρυµµένα, επιβραδύνοντας τις ουκρανικές επιθέσεις, έτσι ώστε άλλες µονάδες µάχης, όπως το Πυροβολικό και το Πεζικό, να µπορούν να χτυπήσουν τις δυνάµεις που επιτίθενται. Κι αυτό γιατί ανησυχούν για τις πρόσφατα δηµιουργηµένες ουκρανικές µονάδες τεθωρακισµένων.
Εάν αυτές οι µονάδες µπορέσουν να διασπάσουν τις «γραµµές» τους και να µπουν σε έναν κεντρικό αυτοκινητόδροµο, µπορούν να κινηθούν πολύ γρήγορα. Ετσι οι ρωσικές άµυνες στοχεύουν να τους απωθήσουν από τους δρόµους και εποµένως να τους επιβραδύνουν.
Ο στρατηγός Σουροβίκιν σταθεροποίησε το µέτωπο, άλλαξε το δόγµα και επέφερε τις δοµικές αλλαγές για την κινητοποίηση του Στρατού. Ο διορισµός του Βαλέρι Γκερασίµοφ ως διοικητή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία εκτιµάται ότι έγινε γιατί το Κρεµλίνο προετοιµάζεται για κλιµάκωση των εχθροπραξίων, που θα περιλαµβάνει το σύνολο των Ενόπλων ∆υνάµεων της Ρωσίας.
Επιχειρησιακές αλλαγές στις κινήσεις των Ρώσων
Το γεγονός ότι οι ∆υτικοί δίνουν άρµατα προηγµένης τεχνολογίας στους Ουκρανούς πιθανόν να οδηγήσει τους Ρώσους στο να αλλάξουν επιχειρησιακά τις κινήσεις τους και να ενισχύσουν τις θέσεις τους µε αντιαρµατικά όπλα, όπως υποστηρίζει η Ντάρα Μάσικοτ, ερευνήτρια του RAND Corporation. Και οι δύο Στρατοί βρίσκονται σε κατάσταση αναµονής. Οι Ουκρανοί, ενισχυµένοι από δυτικά άρµατα Leopard 1 και 2, Challenger και Μ1Α1 Abraams, θα αντιµετωπίσουν ρωσικά Τ 72, εκσυγχρονισμένα Τ 90 και Τ 14 Armata.
Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει έναν τεράστιο αριθµό στρατιωτών, περίπου 500.000, αν υπολογιστούν και οι 100.000 που περιµένουν στη Λευκορωσία
Τα ρωσικά άρµατα µάχης έχουν αφιχθεί σε τεράστιους αριθµούς κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά εµποδίζονται σηµαντικά από τη λάσπη και πιθανότατα περιµένουν να φτιάξει ο καιρός και να «καθίσει» το έδαφος.
Ίσως γίνουµε µάρτυρες της µεγαλύτερης αρµατοµαχίας µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, αναφέρουν κάποιοι ειδικοί. Το πλεονέκτηµα που έχουν οι Ρώσοι είναι οι τεράστιες ικανότητες συλλογής πληροφοριών και η διασύνδεσή τους άµεσα µε τις βαλλιστικές τους δυνάµεις, ώστε να καταστρέφουν τα δυτικά όπλα, αλλά και την ανώτατη ουκρανική ηγεσία σε επίπεδο µονάδων και γενικών επιτελείων, µε ακρίβεια και αποτελεσµατικότητα. Πιθανόν οι Ουκρανοί να επιτεθούν από το µέτωπο της Ζαπορίζια, για να διασπάσουν τις γραµµές και να αποκόψουν την Κριµαία, που είναι ο κύριος στόχος τους.
Οι Ρώσοι ελπίζουν ότι θα απορροφήσουν την επίθεση, αποδυναµώνοντάς τη σταδιακά, ώστε να την εξαλείψουν. Και θα κάνουν τα πάντα για να το καταφέρουν. ∆εν είναι παράξενο ότι το τεράστιο φράγµα Κακχόβκα στην ελεγχόµενη από τη Ρωσία περιοχή της Νότιας Ουκρανίας καταστράφηκε, εξαπολύοντας τόνους υδάτων. Στην ουσία πρόκειται για ένα τεραστίου µεγέθους αντιαρµατικό κώλυµα.
Ο Στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι το ανατίναξε σκόπιµα. Αυτό φαίνεται εύλογο, καθώς η Μόσχα µπορεί να φοβόταν ότι οι ουκρανικές δυνάµεις θα χρησιµοποιούσαν τον δρόµο πάνω από το φράγµα για να περάσουν τα στρατεύµατά τους σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια µιας αντεπίθεσης. Η αναµενοµένη πλέον ουκρανική αντεπίθεση θα έχει ως στόχο να αποσπάσει το κατακτηθέν έδαφος από τους Ρώσους και να ενισχύσει το ηθικό των Ουκρανών, που βρίσκεται στο ναδίρ από τις φρικτές απώλειες στο Μπαχµούτ.
Το πρόβληµα για τους Ουκρανούς βέβαια είναι πλέον ποιος θα διευθύνει τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς ο στρατηγός Ζαλούσνι είναι βαριά τραυµατισµένος και εκτός µάχης. Και οι εφεδρείες των Ουκρανών αρχίζουν να µειώνονται σηµαντικά. Για την Ουκρανία και τον πρόεδρο Ζελένσκι η εαρινή ή µάλλον η καλοκαιρινή αντεπίθεση µοιάζει µε το τελευταίο στοίχηµα. Θα το κερδίσει;
* Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023