Ερντογάν για την Ημέρα των Προσφύγων: Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ένα γιγάντιο προσφυγικό νεκροταφείο
«Η αλαζονική νοοτροπία, που έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία, έχει συμβάλει πολύ στη μετατροπή της Μεσογείου, που υπήρξε λίκνο πολιτισμών σε όλη την Ιστορία, σε ένα γιγάντιο προσφυγικό νεκροταφείο τα τελευταία χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά
Το δικό του μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν αναφέρει:
«Σε διάφορα μέρη του κόσμου, ειδικά στη γεωγραφία όπου βρίσκεται η χώρα μας, οι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για λόγους όπως η τρομοκρατία, οι συγκρούσεις, ο εμφύλιος πόλεμος, ο λιμός και η πείνα. Σήμερα, ο αριθμός των εκτοπισμένων πλησιάζει τα 110 εκατομμύρια. 35,3 εκατομμύρια από αυτούς συνεχίζουν τη ζωή τους ως πρόσφυγες εκτός των χωρών γέννησής τους, ενώ 62,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εντός των χωρών τους.
Η στάση μας στο θέμα της παράτυπης μετανάστευσης και στο Προσφυγικό, που αποτελεί παγκόσμια πρόκληση, είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας μαζί με την ασφάλεια της χώρας μας. Το έθνος μας, το οποίο, χωρίς καμία διάκριση, προστατεύει, εδώ και αιώνες, αυτούς που διαφεύγουν από την καταπίεση, έχει δείξει και πάλι πρόσφατα την ίδια ευσυνείδητη στάση απέναντι στις κρίσεις στην περιοχή μας, από τη Συρία μέχρι την Ουκρανία. Εκπληρώνοντας πάντα το καθήκον της ανθρωπιάς και της καλής γειτονίας, η Τουρκία υποστηρίζει την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των αιτούντων άσυλο στις πατρίδες τους και υλοποιεί τα απαραίτητα έργα για τον σκοπό αυτό.
Απορρίπτουμε τη ρητορική μίσους κατά των προσφύγων, τη νεοναζιστική ιδεολογία, την ισλαμοφοβία και την ξενοφοβία, που έχουν ριζώσει στις δυτικές χώρες και έχουν εξαπλωθεί σε κάποιες κοινωνίες σαν δηλητηριώδης κισσός. Αντιμετωπίζουμε ως απειλή για τις ανθρώπινες αξίες και το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας αυτά τα νοσηρά ρεύματα, που δεν θεωρούν άνθρωπο κανέναν άλλον παρά μόνο τη δική τους φυλή, τον πολιτισμό και την πίστη τους.
Η αλαζονική νοοτροπία, που έχει τις ρίζες της στην αποικιοκρατία, έχει συμβάλει πολύ στη μετατροπή της Μεσογείου, που υπήρξε λίκνο πολιτισμών σε όλη την Ιστορία, σε ένα γιγάντιο προσφυγικό νεκροταφείο τα τελευταία χρόνια. Η ανθρωπιστική τραγωδία της περασμένης εβδομάδας στο Αιγαίο, όπου εκατοντάδες αθώοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, είναι το τελευταίο επαίσχυντο παράδειγμα.
Είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα, ειδικά εκείνες οι χώρες που επιδίδονται σε κηρύγματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία σε όλους εκτός από τους εαυτούς τους, να αναλάβουν την ευθύνη. Το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με την εξάλειψη των συνθηκών που προκαλούν μετανάστευση και αναγκαστικό εκτοπισμό στην πηγή τους. Η επιτυχημένη εφαρμογή του Παγκόσμιου Συμφώνου για τους Πρόσφυγες, που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2018 με την ενεργό συμβολή της Τουρκίας, είναι καθοριστικής σημασίας από αυτή την άποψη. Καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες τόσο για την εφαρμογή του Συμφώνου όσο και για την τήρηση των υποχρεώσεων που πηγάζουν από αυτό».