Εξαφάνιση τουριστικού υποβρυχίου Titan: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κατάδυση των 250.000 δολαρίων
Το υποβρύχιο Titan πρέπει να εκτοξεύεται από μια πλατφόρμα ανάκτησης, η οποία διαθέτει δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για τη βύθιση και την ανάδυση του σκάφους
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον Βόρειο Ατλαντικό για την εξαφάνιση του τουριστικού υποβρυχίου Titan 1.45 που έκανε περιήγηση στα συντρίμμια από το ναυάγιο «Τιτανικός».
Το υποβρύχιο Titan με πέντε επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου και εκτιμάται πως βρισκόταν περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης όταν χάθηκε. Το υποβρύχιο ελέγχεται από ένα χειριστήριο του PlayStation και έχει ένα μεγάλο παράθυρο για να κοιτάζουν έξω οι εξερευνητές.
Οι επιβαίνοντες, σύμφωνα με μια εκτίμηση της ακτοφυλακής, έχουν χρονικό όριο για οξυγόνο 48 ώρες, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.
Η ακτοφυλακή της Βοστώνης και η καναδική ακτοφυλακή, αναζητούν τώρα το αγνοούμενο σκάφος, το οποίο διαχειρίζεται η τουριστική εταιρεία OceanGate Expeditions. Έχουν στείλει δύο αεροσκάφη C-130 Hercules, συνεπικουρούμενα από δύο καναδικά C-130 και ένα Ρ8 εξοπλισμένο με δυνατότητα υποβρύχιου σόναρ.
Η Horizon Maritime, συνιδιοκτήτρια του Polar Prince, επιβεβαίωσε πως στο σημείο έχει σταλεί και δεύτερο σκάφος της, το Ηorizon Arctic.
Τι μέγεθος έχει το υποβρύχιο Titan;
Οι διαστάσεις του σκάφους είναι 670 cm x 280 cm x 250 cm και μπορεί να κατέβει σε βάθος 4.000 μέτρων.
Το σκάφος ζυγίζει 10.432 κιλά και μπορεί να ταξιδέψει με μέγιστη ταχύτητα τριών κόμβων, η οποία δημιουργείται από τέσσερις ηλεκτρικούς προωθητήρες Innerspace 1002.
Τα ηλεκτρονικά και οι θάλαμοι ελέγχου των προωθητήρων στεγάζονται εκτός του κύτους (το κάτω κοίλο μέρος του πλοίου) πίεσης για να αυξηθεί ο διαθέσιμος χώρος για το πλήρωμα και τον εξοπλισμό επί του σκάφους. Διαθέτει επίσης και τουαλέτα, η οποία βρίσκεται δίπλα στo παράθυρο.
Πόσο κοστίζει και τι περιλαμβάνει η αποστολή του Titan;
Η OceanGate Expeditions χρεώνουν περίπου 250.000 ευρώ για μία θέση στην οκταήμερη αποστολή στο διάσημο ναυάγιο που βρίσκεται 3.800 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού.
Η περιοχή βρίσκεται περίπου 600 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών της καναδικής επαρχίας της Νέας Γης. Το ναυάγιο είναι «κομμένο» σε δύο μέρη, με την πρύμνη και την πλώρη να απέχουν μεταξύ τους 800 μέτρα και μια τεράστια ακτίνα συντριμμιών να περιβάλλει τα δύο αυτά μέρη.
Μια πλήρης καταβύθιση στο ναυάγιο, που περιλαμβάνει την κατάδυση και την ανάδυση του υποβρύχιου σκάφους, φέρεται να διαρκεί περίπου οκτώ ώρες.
Τι γνωρίζουμε για το Titan;
To Titan είναι ένα υποβρύχιο σκάφος χωρητικότητας πέντε ατόμων που μπορεί να καταδύεται σε βάθη έως 4 χιλιόμετρα και ταξιδεύει με ταχύτητα τριών κόμβων την ώρα, περίπου 5,5 χλμ/ώρα.
Είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και ανθρακονήματα και έχει μήκος 6,7 μέτρα και βάρος 10 τόνους (όσο περίπου έξι αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους). Επιπλέον διαθέτει κάμερα Sub C Imaging 4k Rayfin, σόναρ 2D της Teledyne, εξωτερικό φωτισμό 40.000 lumens και σαρωτή λέιζερ 2G Robotics, ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Έλον Μασκ για την επικοινωνία του.
RMS TITANIC EXPEDITION 2023
— Action Aviation (@actionaviation) June 18, 2023
4am start this morning on the RMS Titanic Expedition Mission 5 with @oceangateexped. The sub had a successful launch and Hamish is currently diving.
Stay tuned for further updates!
@the_explorers_club @ActionAviation0 #titanic #titansub #discovery pic.twitter.com/qVGoYeHVwd
Εκτός από τουριστικές αποστολές στον Τιτανικό, χρησιμοποιείται για έρευνες, υποβρύχιες επιθεωρήσεις, συλλογή στοιχείων, κινηματογραφικές και δημοσιογραφικές παραγωγές, δοκιμές εξοπλισμού και λογισμικού σε βαθέα ύδατα.
Διαθέτει σύστημα παρακολούθησης της κάψουλας του σκάφους σε real time, καθώς και αισθητήρες που αναλύουν τις συνέπειες της αλλαγής πίεσης στο σκάφος καθώς καταδύεται, προκειμένου να αξιολογείται διαρκώς η αρτιότητα της κατασκευής.
«Αυτό το σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης του σκάφους παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση για τον χειριστή, ώστε σε περίπτωση κινδύνου να ανακόψει την κατάδυση και να επιστρέψει με ασφάλεια στην επιφάνεια» σημειώνει η εταιρεία.
Ποια είναι η πλατφόρμα εκτόξευσης και ανάκτησης;
Το υποβρύχιο Titan πρέπει να εκτοξεύεται από μια πλατφόρμα ανάκτησης, η οποία διαθέτει δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για τη βύθιση και την ανάδυση του σκάφους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ένα μεγάλο πλοίο υποστήριξης ή γερανός σε παράκτια ύδατα.
Η πλατφόρμα πλημμυρίζει τις δεξαμενές επίπλευσης με νερό για μια ελεγχόμενη κάθοδο σε βάθος 9,1 μέτρων, ώστε να αποφεύγονται οι επιφανειακές αναταράξεις.
Μόλις βυθιστεί, η πλατφόρμα χρησιμοποιεί ένα πατενταρισμένο σύστημα επίπλευσης με απόσβεση της κίνησης για να παραμείνει συνδεδεμένη με την επιφάνεια, παρέχοντας ωστόσο μια σταθερή υποβρύχια πλατφόρμα.
Στο τέλος κάθε κατάδυσης, το υποβρύχιο προσγειώνεται στην βυθισμένη πλατφόρμα και ολόκληρο το σύστημα βγαίνει στην επιφάνεια σε περίπου δύο λεπτά γεμίζοντας τις δεξαμενές έρματος με αέρα.
Μόλις φθάσουν στην επιφάνεια, δεν υπάρχει τρόπος να βγουν, καθώς όσοι βρίσκονται μέσα κλειδώνονται με 17 βίδες από το εξωτερικό.
Ποιος σχεδίασε το σκάφος;
Μια ομάδα μηχανικών του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Marshall της NASA συμβουλεύτηκε τους μηχανικούς της OceanGate κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του υποβρύχιου σκάφους.
Στα τέλη Απριλίου, η εταιρεία τόνισε ότι μετέφερε τo υποβρύχιο Titan για τις τελικές προετοιμασίες για την αποστολή στο ναυάγιο του Τιτανικού το 2023.
Διαθέτει ένα περίβλημα από ίνες άνθρακα με νηματοειδή περιτύλιξη, το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε επανδρωμένο υποβρύχιο, και δύο ημισφαίρια τιτανίου.
Οι μεντεσέδες του μπροστινού θόλου χρησιμεύουν ως καταπακτή πρόσβασης για εύκολη είσοδο και έξοδο, η οποία διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο παράθυρο θέασης από οποιοδήποτε επανδρωμένο υποβρύχιο βαθιάς θάλασσας.
I am proud to finally announce that I joined OceanGate Expeditions for their RMS TITANIC Mission as a mission specialist...
Posted by Hamish Harding on Saturday, June 17, 2023
Διαθέτει επίσης ένα σύστημα παρακολούθησης της υγείας του κύτους (είναι το κάτω κοίλο μέρος του πλοίου) σε πραγματικό χρόνο (RTM), το οποίο σημαίνει ότι είναι δυνατή η ανάλυση των επιπτώσεων της μεταβαλλόμενης πίεσης στο σκάφος καθώς το υποβρύχιο καταδύεται βαθύτερα και η ακριβής αξιολόγηση της ακεραιότητας της δομής.
Το σύστημα παρακολούθησης της ανάλυσης της υγείας επί του σκάφους έχει ως στόχο να παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση ανίχνευσης για τον πιλότο με αρκετό χρόνο για να ανακόψει την κατάδυση και να επιστρέψει με ασφάλεια στην επιφάνεια.
Σε ποιον ανήκει η OceanGate;
Ο διευθύνων σύμβουλος Stockton Rush ίδρυσε την εταιρεία το 2009 και επιβλέπει τις οικονομικές και τεχνικές στρατηγικές της εταιρείας. Είναι επίσης συνιδρυτής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος OceanGate, το οποίο ξεκίνησε το 2012 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
Ο Rush ήταν ο νεότερος πιλότος αεροσκαφών μεταφοράς τζετ στον κόσμο, όταν απέκτησε το πτυχίο τύπου/καπετάνιου DC-8 στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Τζετ της United Airlines το 1981 σε ηλικία 19 ετών.
Υπηρέτησε ως πρώτος αξιωματικός DC-8 κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών του κολεγίου, πετώντας από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για την Overseas National Airways με σύμβαση υπεργολαβίας από τις Saudi Arabian Airlines.
Το 1989, ο Rush κατασκεύασε προσωπικά ένα πειραματικό αεροσκάφος Glasair III, το οποίο εξακολουθεί να κατέχει και να πετάει. Ολοκλήρωσε ένα βαριά τροποποιημένο υποβρύχιο Kittredge K-350 δύο ατόμων, με το οποίο έχει πραγματοποιήσει πάνω από 30 καταδύσεις μέχρι σήμερα.
Απέκτησε το πτυχίο του στην Αεροδιαστημική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο Princeton το 1984 και το MBA από το U.C. Berkeley Haas School of Business το 1989.
ΠΗΓΗ: Daily Mail