Εξαφάνιση υποβρυχίου: Το Titan μπορεί να έχει βγει στην επιφάνεια, υποστηρίζει ειδικός - Τα σενάρια μετά τον εντοπισμό ήχων
Ακόμα όμως κι αν ο «Τιτάνας» βρίσκεται στην επιφάνεια, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς πολύ μικρό μέρος του βρίσκεται πάνω από το νερό. Η χρήση πολλών σόναρ ανίχνευσης ήχου θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό στίγμα της θέσης τους και περιορίσει τη ζώνη ερευνών.
Ενισχύονται οι δυνάμεις που καταφθάνουν στην περιοχή ερευνών για τον εντοπισμό του Titan, του μικρού υποβρυχίου που εξαφανίστηκε την περασμένη Κυριακή. Τα ίχνη του χάθηκαν αφού είχε αρχίσει να καταδύεται στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού και στο υποβρύχιο υπήρχαν πέντε επιβάτες.
Εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων δήλωσε ότι πιστεύει πως το Titan μπορεί να εντοπιστεί, αφού άκουσε ότι πλωτοί ανιχνευτές ήχου «έπιασαν» θορύβους-χτύπους μέσα από την θάλασσα.
«Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό», εξηγεί στο BBC o Φρανκ Όουεν. «Πρώτον, στο σκάφος βρίσκεται ένας συνταξιούχος δύτης του γαλλικού ναυτικού (o 73χρονος Γάλλος εξερευνητής, Πολ Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού). Αυτός λογικά θα ξέρει το πρωτόκολλο για να προσπαθήσει να ειδοποιήσει τις δυνάμεις αναζήτησης… για τα χτυπήματα κάθε μισή ώρα» σημειώνει ο Αυστραλός εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων.«Για να εντοπιστούν αυτοί οι ήχοι,το υποβρύχιο πρέπει να είναι στην επιφάνεια»
Σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone, ένα καναδικό αεροπλάνο P-8, που συμμετέχει στις έρευνες, «άκουγε θορύβους από χτύπους μέσα στον τομέα αυτό κάθε 30 λεπτά. Τέσσερις ώρες αργότερα αναπτύχθηκε ένα επιπλέον σύστημα ηχοεντοπισμού σόναρ και οι χτύποι ακούγονταν ακόμα».
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων Φρανκ Όουεν, ένας ακόμα λόγος που είναι αισιόδοξος είναι ότι για να εντοπιστούν αυτοί οι ήχοι, αυτό σημαίνει ότι το υποβρύχιο πρέπει να είναι στην επιφάνεια, ή έστω λίγα μέτρα κάτω από αυτή.
«Κάτω από περίπου 180 μέτρα, η θερμοκρασία του νερού πέφτει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιουργεί ένα στρώμα που κάνει το [σήμα σόναρ] να αναπηδά. Αλλά αν το σήμα εκπέμπεται πάνω από τα 180 μέτρα, τείνει να πηγαίνει αρκετά ευθεία (και να εντοπίζεται)» αναφέρει επίσης ο εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων.
Ακόμα όμως κι αν ο «Τιτάνας» βρίσκεται στην επιφάνεια, θα είναι δύσκολο να εντοπιστεί καθώς πολύ μικρό μέρος του βρίσκεται πάνω από το νερό. Η χρήση πολλών σόναρ ανίχνευσης ήχου θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό στίγμα της θέσης τους και περιορίσει τη ζώνη ερευνών.
Καθώς οι έρευνες συνεχίζονται, στην τελευταία εξέλιξη, ένα καναδικό πολεμικό πλοίο εξοπλισμένο με θάλαμο υπερβαρικής επανασυμπίεσης έξι ατόμων και ομάδα εξιδεικευμένη στη καταδυτική ιατρική αναμένεται να φτάσει σύντομα στην περιοχή.