Ανταρσία Wagner - Αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών: Προσωρινή λύση η συμφωνία Πριγκόζιν - Λουκασένκο - Βαθιά η αστάθεια
Στον υποβαθμισμένο ρόλο του στρατού της Ρωσίας, αλλά και στην αστάθεια στο Κρεμλίνο εστιάζει το ινστιτούτο μελετών
Για μια βαθιά εσωτερική αστάθεια και αδυναμία που διαφαίνεται εντός του Κρεμλίνου κάνει λόγο στις αναλύσεις του το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών του Πολέμου (ISW) που ανοίγει και άλλα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την ανταρσία της παραστρατιωτικής Wagner.
Υπογραμμίζει ότι η συμφωνία ανάμεσα στον αρχηγό της οργάνωσης Γεβγκένι Πριγκοζίν, που παρ'ολίγον να οδηγήσει τη Ρωσία σε εμφύλιο, και τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ναι μεν διασφάλισε την παύση της προέλασης και την επιστροφή των μαχητών της Wagner στις θέσεις τους, όμως συνιστά «μια προσωρινή λύση» που δεν εγγυάται σταθερότητα.
«Η κίνηση της Wagner κατέδειξε τον υποβαθμισμένο πλέον ρόλο των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας, καθώς και τους κινδύνους της εξάρτησης από άπειρους στρατεύσιμους για την υπεράσπιση των συνόρων της Ρωσίας», πρόσθεσε το ISW. «Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια βαθιά αστάθεια και η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο δεν αλλάζει τον πυρήνα του προβλήματος, καθώς υπάρχουν βαθιές αδυναμίες στην εσωτερική ασφάλεια» συμπλήρωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών.Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες
Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν «σημάδια», αρκετές μέρες πριν ότι ο Πριγκοζίν προετοίμαζε τα στρατεύματά του για ανταρσία, κηρύσσοντας «συναγερμό» στην Ουάσινγκτον.
Πληροφορίες από πηγές της Washington Post και των New York Times αναφέρουν ότι στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Καπιτώλιο έγινε σειρά συσκέψεων- ενημερώσεων μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ σχετικά με την πιθανότητα να ξεσπάσουν ταραχές στη Ρωσία, 24 ώρες πριν ο Πριγκοζίν κινηθεί εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επεξεργάζονταν σχετικές πληροφορίες από τα μέσα Ιουνίου, ενώ αυτές χαρακτηρίστηκαν «βέβαιες και ανησυχητικές» στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, οδηγώντας στις συσκέψεις, καθώς οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν για χάος με διεθνείς προεκτάσεις, λόγω του τεραστίου πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας. Μάλιστα, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι ο ίδιος ο Πούτιν ήταν ενήμερος πως ο άλλοτε στενός σύμμαχός του, Γεβγκένι Πριγκοζίν, εξύφαινε την ανταρσία, τουλάχιστον μια μέρα πριν την εκδηλώσει. Γιατί λοιπόν δεν μπόρεσε να την αποτρέψει;
Την απάντηση έσπευσε να δώσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος σε νυχτερινό του μήνυμα, ανέφερε -και μάλιστα στα ρωσικά- ότι «ο άνθρωπος από το Κρεμλίνο ήταν φανερά πολύ φοβισμένος και, είμαι σίγουρος ότι δεν είναι πια στη Μόσχα».
Με τις φήμες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εγκαταλείψει τη Μόσχα το Σάββατο να «φουντώνουν», οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά την επίτευξη συμφωνίας με την παρέμβαση Λουκασένκο.