Είναι το εθνικό έδεσμα της Ιταλίας και λατρεμένη παγκοσμίως. Ο λόγος για την πίτσα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιταλική της καταγωγή τώρα μάλιστα ακόμη περισσότερο καθώς βρέθηκε τοιχογραφία σε σπίτι στην Πομπηία που αναπαριστά μια πρώιμη εκδοχή της πίτσας.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως η πίτα που διακρίνεται στην τοιχογραφία δίπλα σε ένα κύπελλο κρασί, μπορεί να τρωγόταν γαρνιρισμένη με φρούτα όπως ρόδια ή χουρμάδες ή με μπαχαρικά και ένα είδος σάλτσας πέστο, ανέφερε το υπουργείο.


Αν και από τεχνική άποψη δεν μπορεί να θεωρηθεί πίτσα, αφού της λείπουν κλασικά υλικά όπως η ντομάτα και η μοτσαρέλα, αυτό που βρέθηκε στην Πομπηία «μπορεί να είναι ο μακρινός πρόγονος» της σύγχρονης πίτσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Η Πομπηία, που καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος πριν από σχεδόν 2.000 χρόνια, βρίσκεται μόλις 23 χλμ. από τη Νάπολη, τη σύγχρονη πόλη που είναι η πατρίδα της ιταλικής πίτσας, ένα φαγητό που ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και προστατεύεται από την Unesco.


Η τοιχογραφία ανακαλύφθηκε στην τραπεζαρία ενός σπιτιού δίπλα στο οποίο βρισκόταν ένα αρτοποιείο, που είχε εν μέρει ανασκαφεί τον 19ο αιώνα και όπου οι ανασκαφές ξανάρχισαν τον Ιανουάριο, όπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού.

Στον χώρο της Πομπηίας, που ανακαλύφθηκε τον 16ο αιώνα, σημειώνεται τελευταία έντονη αρχαιολογική δραστηριότητα έπειτα από χρόνια παρακμής και παραμέλησης, χάρη κυρίως σε ένα σχέδιο ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ