Το ταξίδι «γέφυρα» της Γέλεν στην Κίνα - «Στόχος να οικοδομήσουμε υγιείς σχέσεις»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Γέλεν αναμένεται να παρουσιάσει στους κινέζους αξιωματούχους τον τρόπο που οι ΗΠΑ βλέπουν τις οικονομικές σχέσεις με τη χώρα
Λίγες μόλις εβδομάδες από την επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν ετοιμάζει με τη σειρά της τις βαλίτσες της για την κινεζική πρωτεύουσα, σε μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού που πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου. Στόχος της επίσκεψης είναι «η υπεύθυνη διαχείριση των διμερών σχέσεων, η απευθείας επικοινωνία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και η κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των σημερινών προκλήσεων» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Ο Αντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες τον Ιούνιο στο Πεκίνο με τον πρόεδρο Σι καθώς και τον κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ στην πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο πρόεδρος Σι είχε σχολιάσει τότε ότι διακρίνει πλέον φως στο τούνελ στις δύσκολες σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Γέλεν αναμένεται να παρουσιάσει στους κινέζους αξιωματούχους τον τρόπο που οι ΗΠΑ βλέπουν τις οικονομικές σχέσεις με τη χώρα, τη στιγμή που η Ουάσινγκτον επιθυμεί υγιείς σχέσεις με το Πεκίνο και αναζητά συνεργασίες σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η απομείωση του χρέους. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τόνισαν ότι δεν περιμένουν σημαντική βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών από την επίσκεψη Γέλεν, αλλά στόχος είναι η διεύρυνση των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Από την πλευρά της η Κίνα θέλει να διαπιστώσει έμπρακτα ότι στόχος των ΗΠΑ δεν είναι η επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας. Ένα ζήτημα είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον περιορισμό ορισμένων επενδύσεων των ΗΠΑ στην Κίνα που περιλαμβάνουν ευαίσθητη τεχνολογία με βασικές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, ζήτημα που έχει ενοχλήσει Κινέζους αξιωματούχους. Παράλληλα αναμένεται να συζητηθούν και κάποιες τροποποιήσεις που έγιναν πρόσφατα στον νόμο κατά της κατασκοπείας στην Κίνα που διεύρυναν τον ορισμό της κατασκοπείας και απαγορεύουν τη μεταφορά πληροφοριών σχετικά με την εθνική ασφάλεια, κίνηση που έχει προβληματίσει ξένες και εγχώριες επιχειρήσεις στη χώρα.